Legea invatamantului 2010

Noile legi ale Învâţământului sunt supuse dezbaterii publice.

Sunteti de acord cu noua lege?

Puteţi selecta 1 opţiune

 
 
Vezi rezultatele

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ianchis » 05 Apr 2010, 15:42

Foarte de acord. Eu m-am titularizat cu foarte putina vreme in urma. Ce magarii se fac si pe la examenele astea........ nici titularizarea nu e corecta, am vazut cu ochii mei. Eu am reusit, intr-un final, dupa ani si ani in care am tot profesat ca suplinitor, confruntandu-ma cu rautatea colegelor care erau deja titulare si cu privirile iscoditoare ale parintilor care parca vroiau sa spuna: "Aaa, esti suplinitoare....... deci nu esti capabila de nimic." Si toate astea in vreme ce tipe mult mai slab pregatite decat mine imi "suflau" posturile de sub nas. Am asistat chiar la o chestie: o colega de servici a obtinut intr-un an 10 la titularizare, a fost prima pe jufdet si nu au lasat-o sa-si ia postul pe care l-a vrut si care prin drept i se cuvenea. In alt an, la sedinta publica, o colega a vrut sa opteze pentru un post liber care era pe lista si comisia nu a lasat-o, pe motiv ca ala era postul nu-stiu-cui (o alta persoana care il vroia si nici macar n-a binevoit sa vina la sedinta, si nici imputernicit nu a trimis). Mi s-a facut sila. Ca sa nu mai spun ca nici directoarea mea nu a scos posturile la concurs, iar noi ne-am dus si am dat examenul, luptandu-ne pe nimic.
Nu vreau sa condamn examenul de titularizare, insa eu am scris aici intamplari la care am asistat in mod direct. Cine stie ce alte nedreptati se mai fac...... Cu toate astea, nu as fi niciodata de acord sa se desfiinteze. Eu acum am scapat de stresul asta, dar ma gandesc la colegii mei care vor ajunge la mila directorilor si a parintilor. Ce vor trebui sa faca pentru a prinde un post? Sa le spele picioarele? Eu am lucrat in multe unitati, si, nu vreau sa fiu rea, insa peste tot directoarele "lucrau" necinstit. Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce vor fi nevoiti sa mai treaca suplinitorii si nu numai ei, toate cadrele didactice in general. Fara relatii nu vor reusi niciodata. Cate umilinte, cate nedreptati.......... Nu stiu cine a gandit aceasta lege cu toate aberatiile ei, insa ar face bine sa o rupa si sa-si caute de treaba, inainte sa se declanseze niste miscari mai ample printre noi. Nu stiu cat vom mai putea inghiti, e strigator la cer!
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde emil » 05 Apr 2010, 17:19

Va atrag atentia sa faceti comentarii ls subiect. Am spus aceasta de la inceput. Nu intereseaza aici frustrarile, lamentarile, problemele personale.
Va rog sa comentati legea, cu argumente.

Va multumesc de intelegere.
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ianchis » 05 Apr 2010, 21:19

Nu va suparati pe mine, dar aici m-ati atacat de-a dreptul si inutil. Eram la subiect: in noua lege se propune desfiintarea examenului de titularizare, iar eu am spus ca nu sunt de acord si de ce. Comentam legea. Iar chestia cu "frustrarile"........ Domnule Onea, in calitate de administrator aveti voie sa si jigniti utilizatorii?
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ianchis » 05 Apr 2010, 21:51

Si inca ceva, dar chiar va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, pentru ca eu aici nu-mi fac decat prieteni: chiar daca o discutie are un anume subiect pe firul caruia trebuie sa mergem intr-un anume topic, nu cred ca nu se poate sa venim si cu amanunte, cu adaugiri, cu expuneri personale samd. Ceea ce dvs numiti "frustrari, lamentari si pareri personale", pe altii ii poate ajuta, inspira, consola ........ Stiu ca dvs sunteti fondatorul acestui forum si mi-am exprimat deja intr-un mesaj felicitarile mele vizavi de aceasta initiativa. Nu avem decat de invatat din aceste discutii, purtate aici. De aceea spun: eu din parerile personale ale celor de aici, am invatat, mi-am format o impresie, ceea ce e bine. Totusi, nu suntem la scoala, unde cineva intreaba si noi toti trebuie sa raspundem mereu la subiect, iar daca n-o facem suntem sanctionati imediat. Suntem totusi oameni in toata firea, colegi, daca-mi dati voie. E normal sa sanctionati, dar cred ca deja aveti o parere formata despre fiecare dintre noi si nu meritam toti sa fim pusi la zid la prima deviere de la subiect.
Sper inca odata ca nu mi-o veti lua iarasi in nume de rau, punandu-ma la zid. Eu sunt o persoana directa si mi se pare corect sa spun ce gandesc. Imi pare rau ca acum chiar am deviat de la subiect, dar nu am stiut unde sa-mi expun parerea.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde livia_elena » 05 Apr 2010, 22:40

nici eu nu sunt de acord cu angajarea profesorilor de catre comunitate.Pai ce competenta au ei sa evalueze? Ori vor ajunge primarii si profesori universitari intre timp? Ce tampenii....E inadmisibil ce se intampla cu noi,cadrele didactice.Ce criterii au primarii sa evalueze? Sa MA LAMUREASCA SI PE MINE CINEVA.Cum poate un debutant sa fie apreciat? Pe ce criterii? Chiar nu isi da nimeni seama ca va inflori si mai si coruptia si nepotismul? Suntem la pamant cu toate ,suntem daramati,dar va veni o zi cand noi toti vom fi un singur glas si o singura vointa,astept numai acel moment.
livia_elena
 
Mesaje: 6
Membru din: 29 Aug 2007, 18:18

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde nicole_84 » 07 Apr 2010, 19:36

Hristos a Inviat!
pana la urma cine va preda la clasa 0: invatatoarea sau educatoarea?
nicole_84
 
Mesaje: 2
Membru din: 23 Feb 2008, 14:27

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde delia_73 » 07 Apr 2010, 20:19

APRECIERI ŞI COMPLETĂRI CU PRIVIRE LA
proiectul : ” Legea educaţiei naţionale” din 18 martie 2010

Cu privire la articolul 18 (1) nu se are în vedere diferenţa dintre şcolile de la oraşe faţă de cele de la ţară unde populaţia este cu mult mai mică decât cea de la oraş. De aceea aici trebuie următoarea modificare :
-acordarea personalităţii juridice unităţilor şcolare de la sate să fie pentru limita minimă de 150 de elevi şi preşcolari

Art.44 (1), (2), si (3) Scoala dupa scoala
-cine va asigura supravegherea elevilor? Pentru că nu se menţionează ce cadre vor fi desemnate : fară catedra întreagă, sau cei de specialitate chiar dacă au catedra întreagă.
-de unde există finanţare ? PIB-ul este doar de 6 % . Nouă nu ni se acordă acea diferenţă de 33% şi se pot aloca cheltuieli speciale “pentru consolidarea competentelor dobandite sau de accelerare a invatarii precum si activitatile de invatare remediala” ?
- intr-o scoala cu program dupa amiaza cand se mai face acest program , la 9 seara?


Art 49(1) a, b,c,d, e si (2) cu minimum de elevi la clasa
iarăşi nu se are în vederea diferenţierea sat şi oraş .
propunem ca cifrele pentru şcolile de la sate să fie următoarele :

UNITATE DE
ÎNVĂŢĂMANT MINIM DE ÎN MEDIE DE MAXIM DE
GPN : 10 15 20
Înv. Primar: clasă preg şi I-IV 13 18 23
Înv. gimnazial 15 20 25

Art. 59 (1) si (2) portofoliile. Dl ministru a avut portofoliu de a ajuns ministru?
-mai nimerit ar fi sa se facă o evaluare psihologică a elevului de la cele mai fragede vârste până la intrarea la liceu , decât să ne acoperim de hârtii ( fără să mai fim plătiţi). Li s-a dat prea multa libertate copiilor, nu se mai sperie de nota 4 sau de corigente in general, iar violenta fizica si verbala e in floare. Noua ni se fac teste psihologice dar lor nu.

Art. 62 admiterea la liceu
Nu este corect ca un elev să fie departajat de alţii prin luarea în calcul a acestui portofoliu în proporţie de 70 %. Consider că media anilor V-IX e mult mai importanta şi o testare la profilul optat ar putea duce la o diferenţiere între elevii înscrişi .

Art. 76 (3) angajarea si eliberarea din functie a personalului didactic de catre director.
Şcoala nu este SRL sau societate comercială condusă de patron.
Directorul , chiar dacă ar face o eliberare din funcţie cu acordul C.A., ar trebui să aducă argumente şi ISJ-ului din care face parte pentru luarea unei astfel de decizii.
Si totusi , prea multa libertate de decizie.
Valabil si pentru art.77 (2).


articol 82 (2) consiliul de administratie
Consiliul de Administraţie ar trebui constituit din 70% cadre, 10% Primărie, 10% Poliţie şi 10% părinţi.

Tot la acest articol 82 avem punctual (5)
atâta timp cât directorul este coordonatorul de credite într-o şcoală, tot el trebuie să fie şi Preşedintele Consiliului de Administraţie.

Art.83 (1) directorul exercita conducerea executiva a unitatii de invatamant. Adica taie si spanzura?
dar la punctual (f) el raspunde de selectia, angajarea, evaluarea periodica , formarea etc. Astfel vor apărea favoritismele în funcţie de coloratura şi influenţa politică, nepotismul şi haosul.


Art 216 (1) pentru personalul didactic , de conducere, de indrumare si control, formarea continua este un drept ( de acord pana aici) si o obligaţie ( adaug : doar până la obţinerea definitivatului).
După obţinerea acestui grad , cadrele didactice nu ar mai trebui să fie obligate să urmeze cursuri de perfecţionare (decât dacă nu este titular şi are nevoie de punctaj pentru departajare la un pre-/ transfer/detaşare) ; formarea să fie facultativă la cadrele titulare si care au obtinut def, gr II si I.

\
Art 219 (1) Pentru ocuparea functiilor didactice (….) trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii minime de studii :
a). absolvirea cu diploma a studiilor universitare de licenta in profilul postului;
b). absolvirea masteratului didactic cu durata de 2 ani.
de ce cumulativ?
Cei care au absolvit 4 şi respectiv 5 ani de facultate nu ar mai trebui sa urmeze masteratul.
La fel , cei care au absolvit facultatea de 3 ani şi au deja 15-20 de ani vechime în învăţământ , nu ar trebui obligaţi să îşi mai completeze studiile.


Art 223 nu mentioneaza nimic despre titularizare, pretransfer, tranfer şi detaşare în interesul învăţământului.
Titularizarea, pretransferul, tranferul şi detaşarea în interesul învăţământului nu ar trebui excluse din lege.
La fel se încurajează favoritismele.

Art. 224 (1), (2), (3) cu rezervarea posturilor didactice acelor cadre care au functii in minister, ISJ-uri, Parlament, Primarii etc.
NU E CORECT.
Din moment ce a renunţat la post în favoarea altui post care nu are legătură cu învăţământul, acel fost cadru didactic ar trebui să renunţe în favoarea altcuiva care nu va avea şansa vreodată să fie primar sau Ministru al educatiei.
La punctual (3), care lideri? Cei care mai predau sau cei care sunt la Federaţii pe alte posturi? Pentru cei rămaşi în sistem este binevenită propunerea acestei legi, dar pentru ceilalţi NU.

Art 231 (1) nu prevede norma didactica pt cadrele cu 25 de ani vechime si gr 1. De aceea , la punctual c) aş aduce următoarea completare :
… şi 16 ore pentru cadrele didactice care au gradul I şi 25 de ani vechime în învăţământ.


Dreptul la concediu
La art. 235 Nu apare dreptul la concediu de creştere copil.
De aceea se propune introducerea acestui drept (de creştere a copilului pe o perioadă de 2 ani sau 3) cu următoarele precizări : daca o profesoară care este în îngrijire copil doreşte să se întoarcă la post cu 1 an sau 18 luni mai devreme , să i se acorde acest drept plătindu-i-se în paralel atât îndemnizaţia de creştere copil cât şi salariul aferent normei didactice. În multe cazuri , soţii şi-au atribuit acest drept bănesc , tocmai ca soţia să nu piardă aceşti bani daca se întoarce la catedră înainte de vârsta de 2 ani a copilului.
Cum la profesorii pensionari li s-au acordat şi pensii şi salarii în paralel din 1995 şi până în prezent, nu văd de ce nu s-ar da şi tinerelor mame aceste drepturi până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului (sau 3 ani dacă suferă de deficienţe mentale sau fizice )

Articolul 244 cu privire la pensionarea cadrelor didactice , la punctual (4) aduc următoarea modificare :
numai dacă au rămas posturi neocupate . Salarizarea se va face prin plata cu ora , dar cu condiţia să nu mai beneficieze şi de pensie.
delia_73
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Sep 2006, 16:08

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde foaltin » 07 Apr 2010, 23:24

Am citit proiectul de lege si am ceva nelamuriri si anume:

La art 52 unde se vorbeste de numarul de ore alocat pe discipline din planul cadru de inv. Se mentioneaza numarul de ore la ciclul primar, gimnazial si liceal. La invatamantul prescolar nu este clar, nu se mentioneaza numarul de ore, si asa apar interpretarile.

Art. 82 (2) nu mi se pare corect ca parintii sa ocupe 1/3 din CA, ei nestiind exact care sunt problemele din invatamant, pot privi cu subiectivism problemele aparute.

Statutul cadrelor didactice
Art. 219 (3) Am o neclaritate la acest articol: Citez " Absolventii liceelor pedagogice, ai scolilor postliceale...... care pana la intrarea in viguare a prezentei legi au absolvit ciclul de, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea...." La ce se refera "CICLUL DE" nu reusesc sa inteleg?
Art.244 PENSIONAREA
Pacat ca facilitatea de a intra in pensie din invatamant cu 3 ani mai devreme (fara penalizare), fata de varsta legala de pensionare, nu mai este de actualitate. In invatamant sistemul nervos este foarte solicitat, iar pentru cei care se simteau obositi cei 3 ani erau o obtiune.
foaltin
 
Mesaje: 2
Membru din: 04 Mai 2009, 13:39

Art. 223 : incadrarea in invatamant

Mesajde mara_r » 07 Apr 2010, 23:53

-Pe ce criterii va fi desemnata comisia de concurs/membrii evaluatori pentru un concurs de angajare a unui cadru didactic ? !!! Nu se face nici o referire la specialitate , gradul didactic , experienta profesionala (metodist , evaluator si experienta in acest domeniu pentru ca detinatori de diplome sunt destui) , rezultate la concursuri ).
- Nu ar fi drept sa faca parte din aceasta comisie vechii profesori titularizati prin anii '90 pe baza de dosar (fara concurs)
-Reprezentantul din partea inspectoratului ar trebui sa fie , in mod obligatoriu , inspectorul de specialitate , nu prietenul/relatia din inspectorat a celui evaluat - nici nu ar avea competente in specialitatea pe care se da concurs . Nu se face nici o precizare in acest sens.
mara_r
 
Mesaje: 1
Membru din: 02 Mar 2009, 00:18

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde foaltin » 08 Apr 2010, 19:15

foaltin scrie:Am citit proiectul de lege si am ceva nelamuriri si anume:

La art 52 unde se vorbeste de numarul de ore alocat pe discipline din planul cadru de inv. Se mentioneaza numarul de ore la ciclul primar, gimnazial si liceal. La invatamantul prescolar nu este clar, nu se mentioneaza numarul de ore, si asa apar interpretarile.

Art. 82 (2) nu mi se pare corect ca parintii sa ocupe 1/3 din CA, ei nestiind exact care sunt problemele din invatamant, pot privi cu subiectivism problemele aparute.

Statutul cadrelor didactice
Art. 219 (3) Am o neclaritate la acest articol: Citez " Absolventii liceelor pedagogice, ai scolilor postliceale...... care pana la intrarea in viguare a prezentei legi au absolvit ciclul de, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea...." La ce se refera "CICLUL DE" nu reusesc sa inteleg?
Art.244 PENSIONAREA
Pacat ca facilitatea de a intra in pensie din invatamant cu 3 ani mai devreme (fara penalizare), fata de varsta legala de pensionare, nu mai este de actualitate. In invatamant sistemul nervos este foarte solicitat, iar pentru cei care se simteau obositi cei 3 ani erau o obtiune.

Art. 231 (3) (a) Posturile pentru invatamantul prescolar sunt ocupate astfel: un post pentru fiecare grupa cunstituita. Acum vin cu intrebarea de ce nu se mentioneaza si felul unutatii prescolare.? La PROGRAM NORMAL este clar ca un post pentru fiecare grupa constituita, dar la PROGRAM PRELUNGIT sunt 2 posturi pentru fiecare grupa constituita ca se lucreaza in 2 schimburi.
foaltin
 
Mesaje: 2
Membru din: 04 Mai 2009, 13:39

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde ramonavesa » 09 Apr 2010, 22:51

O lege innovatoare...cica..
Intr-o tara corupta pana in maduva oaselor desfiintam concursul de titularizare...:((( o sa avem de-acum niste oameni exceptionali la catedra alesi pe spranceana...pe baza de spaga si nepotism...
La incadrarea la norma didactica in invatamantul prescolar se precizeaza ca se angajeaza un profesor de invatamant prescolar la o grupa..asta ce inseamna ca la gradinitele cu program prelungit o educatoare din doua va fi data afara? pe ce criterii?..cum??
Sa speram ca lucrurile nu vor ramane asa..daca ii pasa cuiva ce credem noi...
ramonavesa
 
Mesaje: 1
Membru din: 10 Iul 2008, 13:58

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde polistef » 10 Apr 2010, 00:26

anasanziana scrie:Si eu (ca si majoritatea colegilor pe care i-am intrebat ) nu sunt de acord cu eliminarea titularizarii din invatamant. Stim cu totii cam ce "tertipuri" folosesc deja directorii pt a-si incadra rudele ori "pilele". Cei care au propus aceasta lege habar nu au ce se intampla in invatamantul romanesc. Si nu e singura aberatie din lege, din pacate. Sa lasam incadrarea cadrelor la mana C.A. sau a directorilor ar insemna sa privatizam scolile fara sa cerem bani pe ele. Ar insemna sa ingropam invatamantul romanesc.

Atenţie! Consiliul de Administraţie alege Directorul şcolii şi face evaluarea cadrelor didactice... nici vorbă de încadrarea cadrelor didactice...iar puterea Directorului va fii limitată...doar executivă. :)
polistef
 
Mesaje: 61
Membru din: 17 Ian 2010, 15:03

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde polistef » 10 Apr 2010, 00:41

polistef scrie:
anasanziana scrie:Si eu (ca si majoritatea colegilor pe care i-am intrebat ) nu sunt de acord cu eliminarea titularizarii din invatamant. Stim cu totii cam ce "tertipuri" folosesc deja directorii pt a-si incadra rudele ori "pilele". Cei care au propus aceasta lege habar nu au ce se intampla in invatamantul romanesc. Si nu e singura aberatie din lege, din pacate. Sa lasam incadrarea cadrelor la mana C.A. sau a directorilor ar insemna sa privatizam scolile fara sa cerem bani pe ele. Ar insemna sa ingropam invatamantul romanesc.

Atenţie! Consiliul de Administraţie alege Directorul şcolii şi face evaluarea cadrelor didactice... nici vorbă de încadrarea cadrelor didactice...iar puterea Directorului va fii limitată...doar executivă. :)

Revin cu explicaţia... Adică Consiliul de Administraţie analizeaza măsurile ce se impun ,le aprobă iar directorul le execută...la fel ca in primării consilierii aprobă,decid măsurile şi primarul le execută. :)
polistef
 
Mesaje: 61
Membru din: 17 Ian 2010, 15:03

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde polistef » 10 Apr 2010, 01:33

Am citit cu atentie legea şi consider că se face un pas înainte prin aplicarea ei. O consider bună pentru momentul acesta.Nu trebuie să ne temem de părinţi sau de autorităţile locale...mai repede să ne temem de colegii noştri care în multe situaţii ,pentru un salariu de merit ...sau alte interese v-au insultat sau nu v-au recunoscut meritele... E drept că în Consiliul de Administraţie s-ar putea să existe un tractorist, o lăptăreasă sau alte persoane care n-au pregătirea noastră,dar care ne pot surprinde prin soluţii simple ,pragmatice ... şi mai ales sincere. :lol:
Legea învăţământului 2010 are câteva articole neclare...exemplu art.219 (3),,au absolvit ciclul de, :?: ... :roll: Oare cine denumeşte profesorul anului pe şcoală..nu este iar un măr al discordiei între cadrele didactice...mai ales în şcolile mici cu 3-4 cadre didactice cum sunt cele din Delta Dunării... :cry: Să fim optimişti şi să devenim mai buni pentru a depăşii toate obstacolele! :)
polistef
 
Mesaje: 61
Membru din: 17 Ian 2010, 15:03

Re: Legea invatamantului 2010

Mesajde delia_73 » 10 Apr 2010, 11:36

polistef scrie:Am citit cu atentie legea şi consider că se face un pas înainte prin aplicarea ei. O consider bună pentru momentul acesta.Nu trebuie să ne temem de părinţi sau de autorităţile locale...mai repede să ne temem de colegii noştri care în multe situaţii ,pentru un salariu de merit ...sau alte interese v-au insultat sau nu v-au recunoscut meritele... E drept că în Consiliul de Administraţie s-ar putea să existe un tractorist, o lăptăreasă sau alte persoane care n-au pregătirea noastră,dar care ne pot surprinde prin soluţii simple ,pragmatice ... şi mai ales sincere. :lol:
Legea învăţământului 2010 are câteva articole neclare...exemplu art.219 (3),,au absolvit ciclul de, :?: ... :roll: Oare cine denumeşte profesorul anului pe şcoală..nu este iar un măr al discordiei între cadrele didactice...mai ales în şcolile mici cu 3-4 cadre didactice cum sunt cele din Delta Dunării... :cry: Să fim optimişti şi să devenim mai buni pentru a depăşii toate obstacolele! :)


dumneata te auzi cand spui asemenea aberatii?
ori esti aproape de varsta de pensionare, ori esti vreun director in Delta Dunarii care e pe bune cu primarul din localitate. Nu ti-ar fi rusine sa spui ca "se face un pas inainte prin aplicarea ei". sau "mai repede să ne temem de colegii noştri care în multe situaţii ,pentru un salariu de merit ...sau alte interese v-au insultat sau nu v-au recunoscut meritele" dar mai ales "E drept că în Consiliul de Administraţie s-ar putea să existe un tractorist, o lăptăreasă sau alte persoane care n-au pregătirea noastră,dar care ne pot surprinde prin soluţii simple ,pragmatice ... şi mai ales sincere." sigur nu ai ce cauta pe acest forum.
delia_73
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Sep 2006, 16:08

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Dezbaterea publică privind Legile Invatamantului

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator