Instruire prin experiment

Instruire prin experiment

Mesajde emap » 28 Dec 2006, 22:46

Am deschis acest topic pentru va oferi cateva informatii ce va pot fi de folos.

1. Reteaua Hads-on Science, despre care cred ca ati auzit, activeaza acum intr-un nou proiect: “Educaţie şi instruire în domeniul ştiinţelor pentru o societate a cunoaşterii” din cadrul programului “Cercetare de excelenţă”, finanţat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, prin Programul „Cercetare de Excelenta – CEEX” (modulul III, contract nr. 58/2006). Reteaua se dezvolta continuu, fiind incluse scoli din intreaga tara.
Desi proiectul a fost gandit in primul rand pentru universitari, coordonatorul proiectului (dr. Dan Sporea - sporea@nipne.ro) a inclus si reteaua Hands-on Scince, formata in anii trecuti (prin proiectul european Hands-on Science). Cred ca este printre cei putini care au inteles ca fara a face ceva pentru elevii de liceu, si nu numai, nici nivelul universitar nu poate merge bine.
Strategia a fost simpla: o mana intinsa, organizarea unor intalniri la nivel national si .... libertate maxima de exprimare. Centrul de interes este experimentul (real sau virtual).
Ultimele intalniri la nivel national au pus in evidenta faptul ca incepe sa se schimbe ceva: in primul rand interes pentru experimentul real (vom vedea in timp cat este dorinta profesorilor de a activa intr-un astfel de proiect si cat este a elevilor, dar cu siguranta implicarea este autentica si din ce in ce mai consistenta).
Mai precizez si faptul ca activarea in anteriorul proiect (Hands-on Science), coordonat tot de domul Dan Sporea, a insemnat pentru colaboratori un avantaj real: reusite, esecuri, tot ce trebuie ca sa ai dimensiunea activitatilor intr-un proiect european; mai mult, am primit o trusa de senzori si o placa de achizitie National Instruments (la finalul a 2 ani de munca, adica acum 3 luni).

2. Activand in cadrul acestui nou proiect am primit propunerea de a proiecta in continuare experimente reale computerizate. Pornind de la aceasta am gandit o noua dimensiune a propriilor mele activitati: organizarea unui curs de Instrumentatie Virtuala pentru elevii de liceu (pentru inceput membrii Fun Scince Club), astfel incat un numar mai mare de elevi sa poata chiar ei realiza experimente cu achizitie de semnal. O astfel de activitate nu este simpla de loc. Cursul nu poate fi chiar de masa. Sunt multe lucruri de invatat si nu chiar simple. Voi incerca sa postez exemple utilizate la curs pe net ,astfel incat si alti elevi sa poata incerca sa invete. Sunt necesare insa mai multe lectii de acomodare cu facilitatile programului LabVIEW. De aceea primul modul al cursului vizeaza un astfel de obiectiv. Modulul al doilea include notiunile legate de sistemul computerizat de masurare si proiectare de experimente reale cu achizitie de semnal.

Fiecare modul al cursului se va finaliza cu un examen sustinut la Politehnica.

Va voi tine la curent cu dificultatile si reusitele unui astfel de proiect si voi incerca sa va transfer "microbul", sprijinindu-va totodata, in masura in care veti fi interesati.

Cand cursul va incepe oficial (ianuarie 2007) poate am sa scriu chiar la sectiunea "stiri", publicand programa cursului.

3. Am lasat la sfarsit o informatie care, desi nu este la prima vedere de interes general, poate fi utila unora dintre dumneavoastra. O placa de achizitie National Instruments poate fi astazi cumparata cu numai 7 milioane (fara TVA). Este o placa pe USB si vine cu licenta pentru LabVIEW 8.
In anul trecut va scriam ca este f. important sa colaborati in diferite proiecte. Nu mai amintesc acum toate argumentele pe care le-am folosit atunci ci numai precizez faptul ca urmarea activitatilor anterioare a fost primirea finantarii pentru 10 astfel de placi de achizitie (astazi am fost informata ca in prima zi de scoala dupa sarbatori le vom primi la liceu).
M-am bucurat f. mult si apoi am realizat ca de aici incepe greul: multa munca, multa responsabilitate, .... Sper ca nu fie componente noi in sertare vechi si sper ca in urmatorii ani scolari sa se dovedeasca o buna investitie.

4. Incepe un an nou pe care vi-l doresc plin de impliniri si multa sanatate, alaturi de intreaga familie. Si pentru ca aici nu putem posta felicitari virtuale, am trimis un pachet de lectii. Sunt de fapt secvente de lectii pe care vi le ofer, multumind totodata pentru tot ce ati postat pe acest site, care imi este foarte drag.
La multi ani!
emap
 
Mesaje: 63
Membru din: 03 Feb 2004, 17:48

Mesajde emil » 29 Dec 2006, 01:11

Va multumim mult!
Sper ca vor fi multi colegi care vor citi acet topic si vor raspunde, vor colabora.
Multumiri si pentru excelentele materiale postate pe didactic. Invit colegii sa se uite cu atentie la ele, pentru ca sunt foarte valoroase.

La multi ani frumosi!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde iace » 29 Dec 2006, 11:55

Eu am sa incep prin a va dori tuturor didacticilor in primul rand sanatate, un an nou cat mai fructuos si cu cat mai multe realizari! :D
Acu' ceva vreme (vreo 2 ani) am auzit pentru prima data de placa de achizitie de pe acest site. :roll:
Luna trecuta, la Suceava, tot in cadrul proiectului Hands on Science, s-a organizat un seminar la CN Petru Rares, unde d-na Mihaela Garabet si inca un domn caruia i-am uitat numele ( :? ) au prezentat modul in care se realizeaza astfel de experimente cu instrumentatie virtuala. Personal mi-a placut foarte mult prezentarea (si oamenii care au sustinut-o) si in sfarsit m-am lamurit ce inseamna si cam cum se utilizeaza placa de achizitie.
Probabil daca ar fi in Sv un astfel de curs, cum am auzit ca se organizeaza la CCD Bucuresti, m-as duce cu mare drag, pentru ca mi se pare un lucru foarte interesant si de actualitate!
Va doresc mult succes in continuare!!!!
Avatar utilizator
iace
 
Mesaje: 1009
Membru din: 18 Sep 2004, 15:16
Localitate: Suceava


Înapoi la Fizică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori