inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Discutii legate de invatamant, dar care nu intra la celelalte categorii

inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde shine6 » 13 Noi 2009, 16:11

Banuiesc ca nu sunt singurul utilizator care si-a pus macar o data intrebarea " Inspectorul scolar de specialitate ma indruma sau doar controleaza si sanctioneaza?"
Mi-ar placea sa au opiniile dumneavoastra legate de acest subiect , intrucat experienta mea cu privire la atitudinea inspectorilor este suficient de vasta pentru a povesti pagini intregi. Cert este ca unii au tendinta de a tansforma atributiile profesionale in razbunari personale extinzandu-le spre absurd fara a tine cont ca dauneaza unei intregi comunitati si nu doar omului care le-a cazut rau.
Cu stima , astept comentarii.
shine6
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Noi 2009, 16:02

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde valimatiuta » 13 Noi 2009, 17:31

E o problema ridicata pe 13, deci fii precaut!
In opinia mea inspectorul le face pe toate, depinde de scopul, obiectivele urmarite, de misiunea sa in acel moment al inspectiei -sa zicem.
Cat priveste aspectul anumitor conflicte, razbunari -asta chiar nu poate sa fie o intrebare la modul general, ci mai degraba particularizat de catre cei ce-au trait sau simtit pe bune acest lucru.
Deci ... .
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde sportiv » 13 Noi 2009, 20:24

Inspectorul scolar,colegul si la fel de pregatit profesional ca si noi, reprezinta temporar o anumita ,,suprastructura''dupa parerea mea,care nu-si mai are rolul,in afara de cel politic!Pot demonstra acestea doar si numai cu ultimele situatii de ,,uite azi, domnul esteinspectorul general,maiine este altul,depinde de cine ramane la guvernare! Nicio problema de cine este la guvernare,dar sa schimbi intr-un an de cel putin 2 ori inspectorul scolar general,ca sa nu mai vorbim de directori de scoli si,nu in ultim rand, de prefecti,numai in romanica se poate!ISJ-urile au rolul de INDRUMARE si control!Sigur,fiecare face asa cum intelege!
P.S La urma urmei ce sa indrumi si sa controlezi? abrambureala din scoli?Functionarea lor,in multe cazuri, fara autorizatii , (lasa ca se poate si asa,nu moare nimeni din asta?,,Timpul trece leafa merge!!!!??? BALCANISM ,,Nimeni nu-i perfect!'' Si, in afara de cadre didactice ,ISJ-urile ce mai au in scoli,ce alte responsabilitati?
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde omega » 14 Noi 2009, 19:26

Eu sunt din garda veche... Pentru mine o inspectie in unitate inseamna umilire, cautarea firului de praf, demonstrarea cu orice pret a faptului ca tu, cel inspectat, esti o nulitate, iar INSPECTORUL este supremul Dumnezeu ce te reduce la tacere in orice situatie!!! Totusi in ultimii ani avem o Inspectoare de specialitate care pare ca vine din alta lume: "Emotiile sunt bune doar daca ne favorizeaza o stare de emulatzie!" a rostit doamna inspector la pima ei vizita. Nu-mi venea sa cred!!! Nu o cunosteam deloc. Auzisem ca din fizionomia ei niciodata nu afli daca este multzumita sau nu. O categorisisem ca fiind o alta "acritura" a ISJ. Este unul din momentele in care m-am inselat...
Dar aceasta nu e singura floricica ce nu poate aduce primavara! Lucram la un proiect POS-DRU si am solicitat parerea unei alte inspectoare. Fiind pe mess, am iesit pe nesimtite din tonul oficial cadru didactic/inspector si am discutat deschis o buna parte din timp. Microbul vechi m-a adus la realitate:" Nu mi-am dat seama ca discut cu un inspector" - incerc eu sa dreg busuiocul...
- Dar un inspector ce, e cu trei picioare? vine replica din celalat capat.
Asa ca incep sa cred ca si inspectorii sunt oameni. Adica unii dintre ei. Aceste lucruri sunt veritabile, pot sa dau si nume, nu ma ascund in anonimat. Sper sa intre in sistem oameni de aceasta factura, cat mai multi. Dupa aceea nimeni nu va mai avea ce sa ne faca daca ne facem datoria. Datoria pentru mine inseamna sa lucrezi cu elevul, sa-i vezi progresul, nu tone de hartii prin care DOVEDIM cat suntem de necesari. Sunt sigura ca sunt multi cei care gandesc in acest mod. Cu cat vom fi mai multi cu atat va veni mai repede vremea cand invatamantul se va ocupa de copii/elevi si nu de adeverinte, certificate, diplome si PLAGIAT.
omega
 
Mesaje: 90
Membru din: 25 Feb 2007, 13:42

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde ianchis » 14 Noi 2009, 22:43

Eu am vrut sa-mi dau gradul 2 si nu mi-a venit inspectorul la preinspectia pentru inscriere, desi am respectat toate demersurile. Unei alte colege nu i-a venit la inspectia pentru DEF, si tipa a trebuit sa amane pentru anul urmator. Ei fac ce vor, noi nu putem face nimic. Daca le faci reclamatie, tot pe tine se razbuna. Mie mi-e sila de ei.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde valimatiuta » 15 Noi 2009, 19:37

Prima etapa este notarea cadrelor didactice doritoare sa se inscrie la gradul didactic II si I intr-un tabel care se adreseaza inspectorului cu perfectionarea in vederea preinspectiei. Daca v-ati inscris in acel tabel, pentru gradul II, trebuia sa luati legatura cu inspectorul de specialitate pentru a stabili data inspectiei si dumneavoastra si colega. Etapa urmatoare era intocmirea actelor pentru dosar si depunerea lor pana la o anumita data. La noi a fost pana in 4. 11. 2009.
Eu cred ca a fost probabil o scapare si din partea scolii la care functionati, a responsabilului cu perfectionarea pe scoala sau zona, care trebuia sa fie la curent cu aceasta carenta si sa o reparati impreuna.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde ianchis » 15 Noi 2009, 21:52

valimatiuta scrie:Prima etapa este notarea cadrelor didactice doritoare sa se inscrie la gradul didactic II si I intr-un tabel care se adreseaza inspectorului cu perfectionarea in vederea preinspectiei. Daca v-ati inscris in acel tabel, pentru gradul II, trebuia sa luati legatura cu inspectorul de specialitate pentru a stabili data inspectiei si dumneavoastra si colega. Etapa urmatoare era intocmirea actelor pentru dosar si depunerea lor pana la o anumita data. La noi a fost pana in 4. 11. 2009.
Eu cred ca a fost probabil o scapare si din partea scolii la care functionati, a responsabilului cu perfectionarea pe scoala sau zona, care trebuia sa fie la curent cu aceasta carenta si sa o reparati impreuna.

Credeti-ma, am respectat toate aceste demersuri, am vorbit si personal cu inspectorul la telefon de 2 ori, in ideea ca poate a uitat........ iar colega nu era din aceeasi scoala cu mine, si nu s-a intamplat in acelasi an..........cam multe "scapari", nu-i asa?
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde shine6 » 16 Noi 2009, 14:35

Deschiderea topicului nu a fost intamplatoare. Evident ca se refera la experienta mea personala . Sunt cadru didactic de 10 ani( am 30 de ani) , grad diactic II , membra a CA , coordonator de sectie primara si prescolara , presedinte CEAC , consilier de imagine , responsabil Proiecte si Programe , reprezentant al Consiliului Local in scoala si membra a altor cateva "comitii si comitete" . Eh , eu vorbesc la prezent desi sunt in concediu pentru crestere copil , insa povestea a culminat cand ma pregateam de prenatal. Desi am fost multi ani calul de tractiune al scolii fiind tanara si cu entuziasm , desi am fost apreciata corespunzator de catre cei ce erau indreptatiti pentru asta , faptul ca am pus interesele elevilor mei mai presus de orice a deranjat. Mai precis , in septembrie 2008 am reusit desfiintarea unei clase cu predare simultan ,chiar daca nu intruneam conditiile legale , obtinand o derogare de la ordinul ministrului pe motivul lipsei spatiului pentru o clasa numeroasa. Desi aprobarea a venit din partea unui inspector si a fost vizata de catre inspectorul general , acest fapt a deranjat inspectorul de specialitate , considerand ca mi-am depasit atributiile folosindu-ma de contactele politice. Ceea ce a urmat este un intreg circ ,la care am refuzat sa particip, dar care a culminat cu acordarea calificativul Suficient in urma RODIS. Acest calificativ a fost acordat de catre acelasi inspector care ani la randul la inspectii tematice sau speciale mi-a acordat Foarte Bine respectiv 10 , de catre acelasi inspector care atunci cand se pregatea vreo actiune punea mana pe telefon si comanda o actiune sau o lucrare si i se raspundea prompt , de catre acelasi inspector care , proaspat absolvent de facultate , a trisat la examene , dar care ma acuza pe mine de " diferente intre inspectori" . Concluzia pe care am tras-o este ca , lezata fiind in amorul propriu , "doamna inspectoare" a incercat un fault. NU I-A IESIT! Desi in concediu , in toamna acestui an , am reusit sa opresc desfiintarea aceleeasi scoli , de catre sotul doamnei inspectoare , atunci inspector general , evident folosind parghii politice ( altfel nu se poate).
Aceste fapte ma fac sa-mi doresc sa nu mai revin in invatamant , desi imi fac meseria cu pasiune si responsabilitate. Cred ca a lovi un om din motive personale si a-l indeparta in favoarea unor necalificati (pentru ca asta se va intampla , in cazul in care nu va reusi anul viitor desfiintarea scolii ) mi se pare total lipsit de profesionalism si responsabilitate.
shine6
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Noi 2009, 16:02

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde valimatiuta » 17 Noi 2009, 17:16

E scandalos ceea ce ne detaliezi, colega!
Eu ti-as propune: sa te detasezi de problemele scolii pe durata acestui concediu, sa-ti cresti copilul in liniste si dragoste materna, iar cand copilasul tau va avea doi ani sunt sigura ca o sa revii cu alte forte si energii pozitive in mijlocul elevilor. Timpul le rezolva pe toate! Pana atunci se vor mai schimba unele, altele ... .
Un dascal atat de daruit nu poate sa paraseasca ”ringul” atat de usor.
Crestere curata micutului!
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde neruta99 » 22 Noi 2009, 00:02

Inspectorii pe care i-am cunoscut eu, si credeti-ma ca nu au fost putini, au fost in general de ambele "specialitati":indrumare si control. Si mai tineri, si mai putin tineri, de cele mai multe ori detasati de politica, adica in sensul de fara nici o influenta politica. Oameni competenti, pe care i-am primit cu emotie(fireasca) la ore (si am avut ceva asistente in 34 de ani de activitate!), de la care am acceptat cu incredere observatiile firesti, ca nu se poate sa stai in spatele clasei, sa observi si sa nu gasesti o multime de lucruri perfectibile ca sa nu spun imperfecte. Jos palaria in fata lor! Nu dau nume, dar tare ma mananca degetele!In ultimele luni insa (poate 1 an, si intelegeti la ce ma refer!)politica a dictat totul, si asta nu e deloc bine! Poate sa spuna fiecare ce va vrea, atat timp cat specialistii, tehnocratii sunt dati deoparte, ca sa nu spun ca nu le mai este recunoscuta activitatea si competenta, politicul nu va tine de "cald". Nesiguranta, chiar a propriului post, sta ca o sabie a lui Damocles deasupra capetelor fiecaruia din noi, oameni simpli sau cu functii. Se schimba directori de scoli, se schimba inspectori, putem fi noi, oricare schimbati-mutati-restransi de la locurile noastre de munca, avand singura vina ca nu suntem "inregimentati" la locul potrivit! Asa ca acum nu mai am incredere deloc in inspectori numiti pe culori politice, care azi sunt si maine nu, depinde cine este prim sau ultim ministru, sau cine conduce acest MECI lasat in voia incompetentei!
neruta99
 
Mesaje: 15
Membru din: 16 Feb 2008, 19:41

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde mira_pop » 01 Dec 2009, 19:20

Şi eu am auzit diverse experienţe.

Din fericire eu nu am trăit niciuna tristă deşi am parcurs toate inspecţiile în afară de cea finală pentru gr. I

Totul depinde în primul rând de calităţile umane - apoi celelalte se aşează la locul potrivit!

Păcat însă că există experineţe ca cea a colegei de mai sus!
"Tot ce doriţi să vă facă vouă oamenii , faceţi-le şi voi la fel!"
Avatar utilizator
mira_pop
 
Mesaje: 31
Membru din: 31 Iul 2007, 18:53

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde shine6 » 05 Dec 2009, 22:08

Ceea ce este trist este ca o astfel de atitudine a acestei persoane fata de noi ( pentru ca nu sunt singura careia i s-au intamplat asemenea grozavii ) ma determinat sa iau hotararea de anu ma intoarce in invatamant desi CHIAR IMI IUBESC MESERIA.
shine6
 
Mesaje: 3
Membru din: 13 Noi 2009, 16:02

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde omega » 05 Dec 2009, 23:04

shine6 scrie:Ceea ce este trist este ca o astfel de atitudine a acestei persoane fata de noi ( pentru ca nu sunt singura careia i s-au intamplat asemenea grozavii ) ma determinat sa iau hotararea de anu ma intoarce in invatamant desi CHIAR IMI IUBESC MESERIA.

Daca noi, cei care ne iubim meseria ne dam deoparte, ce se va intampla in sistemul de invatamant? Oare nu se mizeaza pe faptul ca cei care au ceva de spus se dau pana la urma deoparte? Va rog sa mai cugetati, poate mai avem de spus un cuvant! Poate il vom spune raspicat! Poate ca cineva ne va auzi... Poate ca noi trebuie sa ne impunem. Niciodata un lucru bun nu va fi cel mai usor. Dar daca insistam si mai insistam, si iar o luam de la capat, poate ca ceva se va mai schimba. Stiu ca politicul ne sufoca. A ne da la o parte nu este o solutie. Haideti sa mai incercam.Uite ca nu mor caii... Nu-i asa?
omega
 
Mesaje: 90
Membru din: 25 Feb 2007, 13:42

Re: inspectori scolari - cadre de indrumare sau control?

Mesajde sportiv » 06 Dec 2009, 21:21

Cred ,oricum,ca este un caz,nu o practica.Aviz amatorilor!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău


Înapoi la Cafenea

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 7 vizitatori

cron