grupa pregatitoare in scoala

Discutii despre modificarile legii invatamantului si a statutului personalului didactic. Opinii, idei, solutii.

grupa pregatitoare in scoala

Mesajde stefanianastase » 29 Mar 2007, 14:29

Daca nu se supara nimeni, daca va mai amintiti cei cu o vechime considerabila in spate, pe vremea noastra, in Liceul Pedagogic, primii 2 ani am efectuat practica pedagogica si la scoala si la gradinita, apoi, dupa trapta, primii, in ordinea mediilor au trecut la clasa de invatatori, iar urmatorii la educatoare. Experienta cu prescolarii avem toti, dar, spre deosebire de activitatile din gradinita unde joaca ocupa primul loc la gr. mica , mijlocie si mare transformandu-se in joc didactic in gr. pregatitoare si clasa I, la scoala activitatea principala este dobandirea de noi cunostinte. Incercam sa realizam acest lucru cu metode foarte variate nu mult deosebite de cele studiate acum 25 de ani. Am lucrat ca educatoare 10 ani, ca profesor suplinitor 1 an, ca invatatoare 14 ani - doi ani la clase simultane I-IV, am terminat facultatea de litere, fac cursuri postuniversitare, NU MA SPERII DE GRUPA PREGATITOARE DAR:
- ce vor face educatoarele carora le vom lua copiii?
- unde va functiona aceasta grupa in conditiile in care nu este spatiu in scoli (pentru cei care nu cred in existenta celor trei schimburi sa stiti ca sunt f. multe scoli care sunt in aceasta situatie)
- cum ne vor plati daca vom preda si la clasa a V-a?
- ce vor face profesori carora le vom lua copiii? :(
stefanianastase
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Ian 2007, 21:56

grupa pregatitoare la scoala

Mesajde andra_g » 02 Apr 2007, 17:35

ei bine, eu ma supar. Sub o forma draguta, spuneti ca invatatorii sunt mai bine pregatiti...nu stiu cum era pe vremea d-voastra, dar pe vremea mea, am invatat in aceeasi clasa, am facut practica in aceleasi locuri, in acelasi timp, si fiecare a dat titularizare la ce a vrut, pt ca am avut profil dublu "invatatori-educatoare". Pt copii sub 7 ani, iti trebuie ceva mai multa rabdare si un car de imaginatie. Ce s-ar face invatatorii fara manuale? noi ne descurcam SI INCA BINE. Nu va faceti griji pt locurile noastre de munca, mai bine intrebati-va daca puteti sa va "coborati" la nivelul piticilor.
andra_g
 
Mesaje: 31
Membru din: 02 Apr 2007, 16:28

Mesajde live » 02 Apr 2007, 18:14

Eu, una, cu greu m-aş putea coborî, recunosc.
Pe de altă parte, să ştii că nu avem nevoie doare de manuale, iar imaginaţia nu ne este scutită de încercări.
Nimeni nu a zis că învăţătoarele sunt mai bine pregătite decât educatoarele. Colega noastră a enumerat studiile pe care le are şi pe unde a lucrat. Atât. Până acum, conflict apărea între profesori şi învăţători(de foarte multe ori am auzit cum că noi, învăţătorii, nu avem nu ştiu ce studii, munca noastră este infinit mai uşoară decât a profesorilor etc). Nu cred că e cazul să apară şi un conflict între educatoare şi învăţătoare... :)
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde stefanianastase » 02 Apr 2007, 19:11

Imi cer scuze daca am fost inteleasa gresit. Nu vreau sa jignesc pe nimeni. Daca as fi vrut sa spun ceva nu ma ascundeam dupa degete. Am vrut sa raspund unui coleg care se intreba daca noi invatatorii ne putem cobori la nivelul prescolarilor. Ei bine, dupa ceea ce s-a intamplat pe vremea mea si dupa ceea ce s-a intamplat mai tarziu se vede ca DA !, ne putem descurca si cu grupa pregatitoare si fara manual care reprezinta material ajutator in desfasurarea lectiei si , dupa cum se stie , nici nu mai este obligatoriu sa-l respecti intocmai.
Nu asta am vrut sa spun. Ma gandeam la spatiu si la posturi pentru ca de asta ducem lipsa toti: educatoare, invatatori, profesori.
Dupa cum ai vazut am fost educatoare 10 ani. A fost minunat. Eram insa platiti mai slab decat invatatorii asa ca am trecut in specialitate.
Am facut o facultate, dar am ramas tot invatatoare pentru ca imi place. Imi displace ca suntem iarasi mai prost platiti decat profesorii care sunt pe posturile lor chiar daca munca este la fel de grea.
Nu cred ca un profesor care nu a trecut printr-un liceu pedagogic sau colegiu de invatatori poate face fata la clasele I-IV, si cu atat mai mult la grupa pregatitoare. Stii cata pedagogie si psihologie si metodici am studiat in scoala!!!!!!
Nu vreau sa se nasca inca un conflict intre noi. Avem deja unul: profesori-invatatori. Vedeti ca acest conflict se accentueaza: norma didactica a inv. este de 20 ore pe saptamana pe cand cea a profesorilor va fi de 18 ore. Aici conflict nu la studii, titulaturi, etc.
stefanianastase
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Ian 2007, 21:56

Mesajde live » 02 Apr 2007, 19:46

Ştefania, păi...eu tocmai Andrei îi răspunsesem. Nu ţie-ţi ziceam de conflict. Dacă-mi dădea din cap să folosesc citat, nu s-ar mai fi produs această confuzie. Sper că nu te-am necăjit! Nu vreau s-o necăjesc nici pe Andra. Pe undeva, educatoarele şi învăţătoarele sunt un fel de "Cenuşărese"...
Conflicte chiar n-ar fi cazul să apară, mai ales în învăţământ. Şi-aşa mâncăm o pâine amară. Dacă ne mai certăm între noi...ajungem la depresie.
Eu am zis că nu ştiu dacă m-aş descurca să lucrez cu copii mici. E chestie de obişnuinţă... Oricum, noi discutăm ca să nu tăcem, pentru că nu ne întreabă nimeni de sănătate, iar dacă ne întreabă, nu se ţine cont de părerile şi de problemele noastre. :(
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde andra_g » 02 Apr 2007, 22:18

ok,ok, nu am vrut sa supar pe nimeni, cu atat mai mult sa jignesc pe cineva. mi se aprind "felinarele" pt ca sunt destul de sensibila la acest subiect.. la noi in cancelarie, ni se raspunde la orice, cu replici de genul.."pai daca nu ati invatat carte.."
asta afost motivul supararii mele
andra_g
 
Mesaje: 31
Membru din: 02 Apr 2007, 16:28

Mesajde live » 02 Apr 2007, 23:26

E ok, Andra! Asta ne mai aud şi nouă urechile şi tareeeee drag ne e... Măcar noi, astea "fără carte", să ne susţinem între noi. :lol:
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde andra_g » 03 Apr 2007, 00:13

multumesc, dar mai simt totusi nevoia de inca o justificare..zi de zi, imi las sufletul la dispozitia copiilor, nu am liniste pana nu-i vad pe toti multumiti ca au realizat ceva, imi pasa de ei si de ceea ce fac. vreau sa- i protejez cat mai mult si in acelasi timp sa-i pregatesc pentru lupta cu viata. si..intra la scoala.copiii buni se pierd pt ca doamna lor e prea ocupata cu alte activitati sau pur si simplu nu-i pasa. mi se rupe inima cand vin parintii copiilor mei de anul trecut sa mi se planga. cum sa-i ajut? nu generalizez, stiu ca oriunde sunt si uscaturi, dar imi doresc din suflet ca acestea sa dispara din invatamant. sunt foarte suparata pentru situatia din "ograda mea" si am facut greseala elefantului din magazinul de portelanuri.. asta e..mii de scuze si ajutati-ma sa gasesc o solutie :oops:
andra_g
 
Mesaje: 31
Membru din: 02 Apr 2007, 16:28

Mesajde stefanianastase » 03 Apr 2007, 13:31

Buna, fetelor! :lol: Nici nu stiti cat ma bucur ca pot discuta cu cineva despre invatamantul nostru cel de toate zilele. :lol: Chiar daca ma simt ca "in poiana lui Iocan", tot imi vine sa-mi dau cu parerea. Nu stiu daca intereseaza pe cineva durereile noastre!!!!
Nu stiu daca parerile noastre despre acel faimos proiect de lege intereseaza pe cineva. Nici macar pe cei care l-au propus. Dar..."lumea-i cum este,
si ca dansa suntem noi..."
Abia astept sa vorbesc cu voi si despre alte subiecte! :roll:
stefanianastase
 
Mesaje: 8
Membru din: 23 Ian 2007, 21:56

Mesajde live » 03 Apr 2007, 15:18

Mă întreb dacă nu s-ar putea "cupla", cumva, grupa pregătitoare cu clasa pregătitoare. Nu ştiu...să fie prezente în sală, cu copiii, în acelaşi timp, o educatoare şi o învăţătoare sau să fie 2-3 ore/activităţi predate de învăţătoare şi 2-3 de educatoare. S-ar elimina multe neajunsuri, cum ar fi, de exemplu, faptul că unii părinţi, cu copii nu tocmai străluciţi, afirmă că educatoarea nu i-a învăţat pe copii nu ştiu ce, plus că, după cum am mai zis, mie nu-mi va fi tocmai comod să lucrez cu copii de vârstă preşcolară.
Dumnezeu cu mila! O să vină noul ministru şi...vom vedea cât de "creţe" idei va avea. 8)
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde andra_g » 03 Apr 2007, 15:37

o solutie ar fi realizarea de parteneriate gradinita-scoala, comunicarea educatoarelor cu invatatorii care vor prelua copiii. Asta e mai usor de realizat in mediul rural, unde de obicei, copiii de la o grupa vor fi si colegi de scoala. Astfel, educatoarea poate cunoaste mai bine cerintele invatatorilor, invatatorii pot lua contact cu lumea prescolarilor, ii pot cunoaste mai bine...si firesc, copiii se adapteaza mai usor, nu mai sunt speriati de "marele necunoscut". Activitatile comune cu elevi si prescolari ajuta foarte mult. Acestea ar putea face trecerea mai usoara. Dragi doamne invatatoare, mergeti la gradinita in vizita, participati la activitati.
Numai impreuna putem gasi solutii. "ei" dau legile, dar noi le punem in practica..
andra_g
 
Mesaje: 31
Membru din: 02 Apr 2007, 16:28

Mesajde live » 03 Apr 2007, 16:54

Până acum doi ani, am predat în Bucureşti şi am tot preluat clase a II-a, aşa că... Chiar când am luat clasa I, copiii proveneau de la grădiniţe diferite, aşa că era foarte greu să iau legătura cu toate educatoarele. :)
O singură dată, până acum, am primit fişe de caracterizare din partea grădiniţei şi recunosc că mi-au fost de folos.
Foarte importantă, în meseria noastră, este comunicarea, colaborarea cu familia. Cred că toţi ne-am dori să avem parte de părinţi receptivi care, dacă nu pot ajuta prea mult copilul, măcar să nu ne pună beţe-n roate. De foarte multe ori, suntem singurii înhămaţi la "căruţă", iar de asta...nu ţine nimeni cont. Suntem puşi în situaţia de a instrui şi de a educa părinţi şi copii, deopotrivă, iar mâini de ajutor...ne întindem tot noi între noi, acdrele didactice(asta...doar în cazul în care avem norocul de a nimeri într-un colectiv unit). Copiii şi părinţii devin din ce în ce mai irascibili, iar noi suntem tot mai des "cu nervii pe moaţe".
Ufff, cred că am picat în offtopic, dar...mă mai jelesc şi eu pe unde vine vorba. :cry:
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Mesajde cibera » 04 Apr 2007, 13:44

buna fetelor!
sunt de acord cu parerea voastra, din pacate pentru noi si din fericire pentru altii suntem niste executante bune... Ne plangem dar oricum nu ne asculta nimeni...Suntem deja in aprilie si nu stim ce copii vom lua in toamna, dar tot ne descurcam...pe asta mizeaza toata lumea, dar pretentii avem cat.....Va fi bine oricum va fi, cred ca acest slogan se potriveste foarte bine starii invatamantului romanesc din acest moment.
cibera
 
Mesaje: 9
Membru din: 17 Ian 2007, 15:48

Mesajde pistol_mada » 06 Apr 2007, 00:12

eu intotdeauna dau fise de caracterizare copiilor in momentul in care pleaca la scoala, dar nu stiu cate din invatatoare le si citesc...am si eu tot dubla specializare, iar locul grupei pregatitoare il vad tot in gradinita....cat priveste conflictul dintre educatoare si invatatoare este alimentat si de catre "superiorii nostri din scaunele lor marete"..am fost o singura data la un examen de capacitate, iar acolo educatoarele nu aveau voie sa fie intre in clasa la supraveheat, de ce nu stiu. :cry: . tot timpul se facea o diferenta clara intre educatoare si invatatoare :o ...nu aveam voie sa nici sa punem Z pe lucrarea elevilor...in fine , mai prost ca atunci nu m-am simtit in viata mea, iar cand am intrebat cine a facut aceste reguli, mi s-a spus "Ministerul"...iar o invatatoare a spus in cancelaria respectivei scoli ca educatoarele sunt "cele mai proaste cadre didacice"...dupa ce i-am dat replica cuvenita am parasit furoasa cancelaria, si de atunci nu am mai participat la nici un asemenea concurs....oricum nu se regaseau colegele mele pe minunatele liste ale inspectoratului...oricum ce rost ar avea daca " nu ne duce capul" :cry:
Nu am lasat scoala sa imi afecteze educatia. :wink:
Avatar utilizator
pistol_mada
 
Mesaje: 327
Membru din: 06 Iul 2006, 00:53

Mesajde pistol_mada » 06 Apr 2007, 00:14

pistol_mada scrie:eu intotdeauna dau fise de caracterizare copiilor in momentul in care pleaca la scoala, dar nu stiu cate din invatatoare le si citesc...am si eu tot dubla specializare, iar locul grupei pregatitoare il vad tot in gradinita....cat priveste conflictul dintre educatoare si invatatoare este alimentat si de catre "superiorii nostri din scaunele lor marete"..am fost o singura data la un examen de capacitate, iar acolo educatoarele nu aveau voie sa fie intre in clasa la supravegheat, de ce.. nu stiu. :cry: . tot timpul se facea o diferenta clara intre educatoare si invatatoare :o ...nu aveam voie sa nici sa punem Z pe lucrarea elevilor...in fine , mai prost ca atunci nu m-am simtit in viata mea, iar cand am intrebat cine a facut aceste reguli, mi s-a spus "Ministerul"...iar o invatatoare a spus in cancelaria respectivei scoli ca educatoarele sunt "cele mai proaste cadre didactice"...dupa ce i-am dat replica cuvenita am parasit furioasa cancelaria, si de atunci nu am mai participat la nici un asemenea concurs....oricum nu se regaseau colegele mele pe minunatele liste ale inspectoratului... ce rost ar avea daca " nu ne duce capul" :cry:
Nu am lasat scoala sa imi afecteze educatia. :wink:
Avatar utilizator
pistol_mada
 
Mesaje: 327
Membru din: 06 Iul 2006, 00:53

Următorul

Înapoi la Legislatia privind invatamantul

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori