Feedback Proiect pentru invatamantul rural

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Mesajde balan » 17 Noi 2006, 18:37

As dori daca se poate sa primesc un feedback din partea invatatorilor si profesorilor care au participat la acest curs de perfectionare. Pentru mine a reprezentat o modalitate excelenta de a extrapola cunostintele teoretice in plan actional. Si am sa va descriu cateva situatii de invatare in care am inserat teoriile insusite in cadrul acestui curs. Dintre metodele activ - participative, am folosit urmatoarele: metoda cubului, la clasa a II-a la Unitatea de invatare Toamna. Elevii au fost solicitati in a raspunde la urmatoarele cerinte: ,,Analizati" o strofa din poezie si realizati un desen ilustrativ, ,,Asociati" imaginile din manual strofelor poeziei (corespondenta), ,,Comparati" anotimpul de toamna cu cel de iarna; ,,Argumentati" de ce s-a folosit cratima in urmatoarele situatii (situatii intalnite in poezie); ,,Descrieti" anotimpul de toamna si ,,Aplicati" - exercitii de scriere si vocabular. Prin intermediul acestei metode elevii au fost angrenati intr-un demers al gandirii logice si si-au insusit noile cunostinte intr-o maniera dinamica. Alta metoda aplicata a fost [b]metoda ciorchinelui[/b], care m-a ajutat la clasa a IV-a sa realizez o recapitulare a unitatii ,,Istoria locala", recapitulare prezentata in Power Point, utilizand astfel si calculatorul la clasa.
O alta metoda care da rezultate vizibile este cea a preditiilor, ADLG (activitatea dirijata de lectura si gandire). Lectia ,,Amintiri din copilarie" a fost propusa elevilor de clasa a II-a sub forma unui tabel al predictiilor. Textul a fost prins cu post it-uri si dupa lectura fiecarui fragment elevii au fost intrebati ,,Ce credeti ca se va intampla in continuare?"; se trecea la lectura urmatorului fragment pentru a vedea ce s-a intamplat de fapt si s-a facut analiza. Lectia a inceput evident prin gruparea elevilor si printr-o predictie ,, Ce va sugereaza titlul lectiei?" Spre sfarsitul orei am realizat reteaua personajelor, am extras ideile principale din tabel si am solicitat grupei unde predomina tipul de inteligenta vizuala sa realizeze desene corespunzatoare fragmentelor din lectie.
Daca mai sunt invatatori care au pariticipat la acest curs, as dori sa imi impartasiti din experienta voastra sau sa imi sugerati si alte modalitati interactive de a lucra cu elevii.
balan

Mesajde lilig » 22 Noi 2006, 20:28

lilig

Înapoi la Activitati scolare