Educatie artistica

Educatie artistica

Mesajde godyana » 24 Sep 2007, 20:09

Am nevoie de planificare ptr clasa a 11a si a 12a la educatie artistica sau macar cateva idei despre ce ar trebui sa se predea la aceasta materie.
godyana
 
Mesaje: 1
Membru din: 24 Sep 2007, 19:37

Mesajde szilika » 25 Sep 2007, 10:05

Si eu caut planificari pt. educatie artistica cls. XI-XII. Daca gasiti, va rog frumos sa ma informati. URGENT. Multumesc anticipat.
szilika
 
Mesaje: 5
Membru din: 28 Sep 2005, 12:06

Pt cl aXIa am gasit programa pe edu.ro.

Mesajde walkyria » 11 Oct 2007, 10:29

La cl aXIIa sunt si eu intr-o ceata totala. Daca gasiti ceva anuntati-ma si pe mine. Mersi.
walkyria
 
Mesaje: 5
Membru din: 25 Apr 2007, 15:52

Mesajde oaboab » 09 Iul 2008, 12:45

Educaţia artistică este gândită ca o sinteză a celor 7 arte, implicit o sinteză a muzicii şi desenului. Lipsesc, însă, anumite reglementări care să asigure o desfăşurare corespunzătoare a orelor respective. Înmod normal, profesorii de muzică şi desen ar fi trebuit să urmeze nişte cursuri gratuite, cursuri care, cel puţin în judeţul Cluj, nu au avut loc. Ca urmare, în multe situaţii, în loc să se predea disciplina respectivă aşa cum prevede programa, se merge pe sistemul "vechi" (valabil pentru perioada anilor 2002-2006), adică jumătate muzică, jumătate desen. Ce înseamnă asta?
-o săptămână muzică, una desen
-un semestru muzică, unul desen
-un an desen (clasa a XI-a) şi unul muzică (a XII-a), cum este cazul liceului unde predau
Toate soluţiile amintite mai sus sunt la limita legii, ba chiar ilegale deoarece la clasa a XII-a nu a existat niciodată programă de educaţie muzicală, nici atunci când specializarea Filologie făcea muzică (perioada anilor 2002-2006). La consfătuirile din 2001 (când s-a pus problema muzicii la clasa a XII-a, chiar dacă extinderea s-a făcut un an mai târziu) ni s-a spus că "programa e pe internet". Am căutat-o până mi s-a urât (în condiţiile în care, la vremea respectivă aveam internet prin telefon, uneori mă mai duceam şi la internet caffe-uri) şi nici urmă de programă. Pe site-ul Ministerului Învăţământului dădeam click pe linkul "Arte" şi spunea că nu găseşte programa. Deci, serverul funcţiona, altminteri dădea eroare. Lipsa programei "oficiale" viza şi cadrele didactice de desen; spun asta în cunoştinţă de cauză deoarece o profesoară de desen m-a rugat să îmi întreb colega ce se face pe a XII-a. În mod paradoxal, vechea programă a clasei a XI-a (care a intrat în vigoare începând cu toamna anului 2001) figura ca fiind valabilă şi după anul 2006 în condiţiile în care clasele a XI-a şi a XII-a aferente filierei teoretice nu mai fac muzică, nici desen, ci educaţie artistică. Deci, o altă ilegalitate, ca urmare a contradicţiei între:
-planul-cadru din anul 2004 (în care se specifică faptul că, începând cu anul şcolar 2006-2007 la clasa a XI-a şi 2007-2008 la clasa a XII-a) se introduce educaţia artistică. În prezent, singurele programe de clasa a XII-a care figurează ca fiind în vigoare pe site-ul Ministerului Învăţământului sunt cele de la disciplinele de specialitate ale profilului teologic (cultul ortodox), specializarea Patrimoniu cultural . la clasa a XI-a continuă să fie în vigoare programa de educaţie muzicală, alături ,evident, de cea de educaţie artistică
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Mesajde hndiw » 06 Aug 2008, 21:43

Buna ziua,

Am citit si eu programa de Ed. Artistica pentru clasele XI si XII. Mi se pare absolut absurd sa ni se pretinda sa predam muzeologie (disciplina practic incexistenta in Romania).
Concluzia si abordarea mea practica este urmatoarea:
Consider aceasta materie una de intelegere mai profunda a artelor in general. Practic am predat istoria artelor. Analizand fiecare perioada si din punct de vedere estetic, filosofic, abordari tehnice specifice. Am pus mare accent pe identificarea mesajului, descifrarea simbolurilor si metaforelor.
Ca abordare practica am cerut identificarea de monumente, lucrari pentru fiecare perioada din patrimoniul local. Norocul meu ca clujul este destul de bogat.
Rezultatele au fost surprinzatoare.
hndiw
 
Mesaje: 3
Membru din: 06 Aug 2008, 21:34

Re: Educatie artistica

Mesajde iulia_p » 12 Sep 2014, 11:20

Si eu sunt prof de muzica, si trebuie sa predau ed. artistica si ma framant ca si voi.
Eu m-am gandit sa abordez muzica romaneasca- specifica zonei Olteniei- compozitori de seama din zona şi din creatiile lor- fiind din Craiova;
- sa prezint institutiile muz.- culturale din oras - avand Opera şi Filarmonica, si de ce nu si Muzeul de Arta, si cel al Olteniei- cu traditii, costume si obiceiuri.
Si muzica usoara- ca este placerea lor, si populara.
Am cerut la portofoliu prezentari power-point :cu obiceiuri pe care le-au intalnit si care i-au impresionat; interpreti de seama si bucati muzicale indragite; desene , versuri create de ei fiind inspirati de muzica audiata.
Am fost placut surprinsa, si chiar am aflat lucruri noi. Intotdeauna avem de invatat de la elevii nostri daca le stimulam creativitatea.
iulia_p
 
Mesaje: 1
Membru din: 24 Feb 2008, 21:03


Înapoi la Muzica si arte plastice

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori