Diseminare Workshop Pestalozzi

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare Workshop Pestalozzi

Mesajde montblanc » 15 Dec 2015, 09:37

Workshop Pestalozzi - CoE 2015 1110-1113

Partnership for the Future: the strategies of collaboration of school, family and society as key actors of a child-oriented educational process

Programul Pestalozzi este programul pilot al Consiliului Europei pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi a persoanelor implicate în educaţie. Reprezintă instrumentul acestuia folosit pentru a ridica eficienţa educaţiei în ţările europene şi nu în ultimul rând pentru a promova standardele europene. De asemenea acest program dă posibilitatea participanților să realizeze un schimb de experienţă şi să discute teme actuale la moment.
Programul are ca obiective generale:
- sprijinirea cadrelor didactice în vederea îmbogățirii experienței profesionale;
- favorizarea schimbului de: idei, informații, materiale didactice;
- stabilirea de legături cu colegi din alte țări;
- antrenarea personalului didactic în activitățile educative organizate de Consiliul Europei.
Toate informațiile pot fi accesate pe site-ul http://www.coe.int/pestalozzi‎. Catalogul de apare de regulă în luna ianuarie, iar fiecare activitate are o dată limită de înregistrare a aplicației stabilită de organizatori.
Am avut ocazia să particip în perioada 09-14 noiembrie 2015, în Belarus la Minsk, la workshop-ul Pestalozzi Partnership for the Future: the strategies of collaboration of school, family and society as key actors of a child-oriented educational process.
La acest workshop au fost prezenți 25 de participanți din 10 țări: Belarus (15), Bosnia și Herțegovina (1), Cipru (1), Grecia (1), Italia (1), Republica Moldova (2), România (1), Serbia (1), Slovacia (1), Ungaria (1) și a fost organizat de State Educational Institution “Academy of Postdiploma Education” și Consiliul Europei. Întâlnirea a debutat la 10 noiembrie, ora 9.00, la sediul academiei, cu un cuvânt de deschidere din partea autorităţilor Repubicii Belarus: Ludmila Tarusova (NLO - Ministry of Education of the Republic of Belarus), Andrei Monastyrny (Rector of the State Institution of Education "Academy of Postdiploma Education"), Albina Davydovich (Head of the Pre-school Education Department of the Ministry of Education of the Republic of Belarus).
Din partea Consiliului Europei a fost prezent Josef Huber (Head of Unit). Discuțiile au precizat importanţa dobândirii competenţelor transversale prin participarea cadrelor didactice în programe de formare şi o dezbatere privind valorile şi principiile programului Pestalozzi. S-au analizat şi s-au comparat legislaţia învăţământului din diferite state membre ale Consiliului Europei. Au urmat apoi expuneri ale formatorilor Charlot Cassar (Malta) și Aija Tuna (Letonia), însoţite de discuţii. La finalul zilei s-au desfăşurat activităţi practice pe baza unor exerciţii care au fost trimise participanţilor înainte de a sosi la workshop ("Parteneriat social pentru copii: strategii și instrumente").
A doua zi, 11.11.205, a debutat cu vizita la Grădinița Nr. 239 Minsk, însoțiți de directorul instituției Tatyana Kuzmich și de cadre didactice ale grădiniței. După vizitare a urmat o sesiune de activitate "Utilizarea instrumentelor social-media pentru cooperarea familie - comunitate".
În a doua parte a zilei s-a vizitat Grădinița Nr. 138 Minsk, însoțiți de directorul instituției Oksana Yarmoshuk și de cadre didactice ale grădiniței. Aici s-au desfășurat două sesiuni de activități: “Interacțiunea dintre educație preșcolară - familie - societate pentru a crea un mediu de învățare incluziv pentru copiii cu nevoi speciale" și “Grădinița-un sistem deschis al mediului și diversității". În a treia zi, 12.11.2015, a fost vizitat Gimnaziul Nr. 16, însoțiți de directorul Kushnyarov Vladimir și de cadre didactice ale școlii. După vizitarea școlii și vizualizarea unui program artistic foarte bine pregătit și oferit de către elevi, au urmat asistenţe la diferite lecţii şi două sesiuni de activități și discuții: "Calea Educației" și "Familie-Școală-Societate: aspecte pedagogice de cooperare și colaborare".
Workshop-ul s-a finalizat în data de 13.11.2015, după o nouă serie de activităţi teoretice şi practice. Evaluarea au fost efectuată individual şi în grup, fiind urmată de activitate practică (prezentarea activităților de cooperare internațională și națională în proiecte de parteneriat de către fiecare participant). La final toţi participanţii au primit atestate de participare
Prin aceste activități participanții au devenit familiari cu exemple din experiența națională și internațională în dezvoltarea de strategii orientate spre practica parteneriatului social, care pot servi ca un cadru pentru construirea și consolidarea educației în școală, promovarea drepturilor copilului și implicarea societății, familiei și comunității în viața instituțiilor de învățământ. Au fost aprofundate și au fost însușite noi cunoștințe despre:
- înțelegerea principiilor și valorilor educației progresive timpurie;
- Consiliul Europei și strategiile sale, programele și publicațiile direcționate spre realizarea punerii în aplicare efectivă a standardelor privind drepturile copilului;
- strategii pentru a reflecta, a planifica, a acționa și evalua bunele practici în acest domeniu;
- modalități practice de a contribui colaborarea reciprocă a școlii, familiei și societății ca actori-cheie ale unui proces de învățământ orientat spre copil.
În timpul acestui workshop m-am familiarizat cu teme şi abordări despre coeziunea comunităţii/materiale de cetăţenie şi am luat cunoştinţă de metode practice. A fost o oportunitate de a întâlni și de a discuta cu cadre didactice din alte țări. Schimbul de experiență a fost benefic, iar exemplele de bună practică nu au lipsit.
Am explorat conceptele de cultură, de reprezentare, de identitate, atât personală, cât și colectivă şi am dobândit competenţe pentru ce reprezintă o iniţiativă de învăţământ care promovează o metodologie pentru introducerea problemelor globale şi perspectivelor în contexte educaţionale.
Participarea mi-a dat acces la noi instrumente şi informaţii despre coeziune socială şi despre cetăţenie, care îi vor ajuta pe elevi să înțeleagă rolul pe care îl au în societate la nivel local, naţional şi internaţional astfel încât să devină cetăţeni informați, atenți și responsabili, care sunt conştienţi de drepturile şi obligaţiile lor.

Prof. ADRIAN ALEXA
Colegiul Tehnic Energetic "Dragomir Hurmuzescu" Deva
montblanc
 
Mesaje: 1
Membru din: 21 Sep 2005, 16:14

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator