Diseminare stagiu Comenius, Cannes, 2011

Limba straina studiata in scoala

Diseminare stagiu Comenius, Cannes, 2011

Mesajde ela33 » 04 Dec 2011, 00:52

În perioada 1- 12 august am participat la stagiul de formare continua "Apprendre l'autre: l'interculturalité" organizat de Collège International de Cannes.
Participarea mea la acest stagiu a fost posibila datorita obtinerii unei burse Comenius cu finantare LLP-Comenius şi FSE-POSDRU.
Stagiul de formare s-a desfăşurat pe durata a 2 săptămâni, cuprinzând 54 de ore de curs, vizite culturale şi turistice şi a abordat următoarele teme:
- Cunoaşte-te pe tine însuţi!(A se identifica, a se defini, a se diferenţia. Prejudecăţi şi stereotipuri. Mic inventar al instrumentelor pedagogice şi ludice pentru a se identifica);
- Interculturalism//multiculturalism//multiculturalitate//interculuralitate//integrare//asimilare: definiţii şi exemple din experienţa ficăruia. Politica reînoirii sociale din Olanda - studiu de caz;
-Notiunea de "cultură".Credinţe, valori, norme şi mituri.(lucru pe grupe);
- Etnocentrismul (Ţara mea, patria mea, rădăcinile mele - dezbateri);
- Prejudecăţi şi stereotipuri: jocuri lexicale, redactări de texte asupra clişeelor. Studiu de caz.
- Toleranţa mea are limite!(Redactarea unei scrisori deschise pe tema discriminării sau a dificultăţilor unei comunităţi şi a unei liste de argumente privind alegerea celor care te vor însoţi într-o călătorie în Europa);
- Rasism//antisemitism//xenofobie. Redactarea unui manifest contra excluderii.
- Declaraţia de la Viena. Muzica - creatoare de legături, jocul "orchestrei".
- Diferenţele culturale - sursă de conflict. Studiu de caz: "Alegerea Sofiei".
- Poveşti şi legende din lume. Desenează-mi fotografia ta! Cartea poştală a călătorului intercultural.
- Bilanţul stagiului: discuţii, întrebări.
În afara orelor de curs s-a organizat vizita gidată a oraşului Cannes şi o excursie culturale la Nisa, Monaco, Saint-Tropez, Antibes, Saint-Paul de Vence, Cagnes-sur-Mer. S-au vizitat muzeele Picasso, Renoir, Chagal, Matisse şi Fundaţia Maeght.
Formatoarea Gièle Pou, actriţă şi profesoară în acelaşi timp, a dat dovadă de un profesionalism desăvârşit, a fost deschisă sugestiilor şi nevoilor de formare specifice fiecăruia dintre noi. Studiile de caz şi punerea în practică a noţiunilor teoretice despre interculturalitate au deschis noi orizonturi spre autocunoaştere şi spre cunoaşterea şi acceptarea celuilalt.
Atmosfera de lucru a fost in permanenţă destinsă, propice relaţiilor de colaborare şi a schimbului de experienţă.
Materialele oferite au fost bine documentate, prezentându-ni-se methode şi instrumente de comunicare interculturală.
Gazdele ne-au primit cu căldură, ne-au organizat întălniri festive cu profesori participanţi la celelalte cursuri, oferindu-ne prilejul unei cunoaşteri interculturale.
În concluzie, acest curs s-a dovedit o experienţă extraordinară, oferindu-mi ocazia de a mă dezvolta în plan profesional şi personal, ajutându-mă să depăşesc cu uşurinţă barierele culturale.
Dragi colegi, vă recomand să aplicaţi pentru bursele Comnius şi să participaţi la cursurile organizate de Collège International de Cannes, o instituţie de prestigiu din Europa,cu cadre didactice bine pregătite şi preocupate de nevoile de formare ale cursanţilor.
Mihaela Popescu, CN "Ioniţă Asan", Caracal
ela33
 
Mesaje: 2
Membru din: 14 Aug 2010, 16:35

Înapoi la Limba Franceza

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron