Diseminare ONE WEEK COURSE FOR PRIMARY SCHOOL TEACHERS

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare ONE WEEK COURSE FOR PRIMARY SCHOOL TEACHERS

Mesajde gee_nutza » 20 Iul 2011, 16:01

In cadrul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, sub-programul Comenius, in perioada 02-10 iulie 2011, am avut oportunitatea de a participa la stagiul de formare "One Week Course For Primary School Teachers", organizat de International Study Programmes, institutie din Marea Britanie, cu renume si experienta bogata in formarea personalului didactic.
Obiectivele cursului au fost atinse cu succes pe parcursul celor 35 de ore, prin intermediul activitatilor desfasurate, respectand astfel programul initial anuntat:
a) masa rotunda pe tema educatiei primare in Marea Britanie, insemnand prezentarea unei zile obisnuite de scoala britanica, in legatura directa cu Curriculum National. Coordonatorul acestei activitati, profesor Alan Parkhurst, director al Crownmoor Primary School din Shrewsbury, ne-a vorbit despre sistemul educational britanic, in general si despre ciclul primar si politicile educationale, in special. Ulterior, ne-a pus la dispozitie un material scris despre Curriculum National, pe marginea caruia, toti participantii am prezentat-comparativ-informatii despre Curriculum National din propria tara.
b) doua vizite in scoli, la Oakmeadow County Primary School (in Bayston Hill) si la Crownmoor County Primary School (in Shrewsbury),in timpul orarului de scoala, intre orele 9.00 si 15.00/15.30. Intrarea in clase, in asistenta si participarea activa/pasiva la orele de curs, respectiv la activitatile extracurriculare au fost punctele tari ale acestui tip de activitate propusa in programul stagiului urmat. Relatia profesor-elev-profesor asistent mi-a dovedit ca fiecare actor al educatiei isi cunoaste foarte bine rolul, colegii-actori, dar mai ales regulile unei reusite pe scena educationala.
c) vizita de studiu la Thinktank (Muzeul de Stiinte Birmingham), care a presupus o prezentare activa a atelierelor de lucru destinate elevilor de scoala primara, o activitate propriu-zisa in Planetariu, intitulata "Povestea curcubeului", coordonata de un "ofiter" educational si bazata pe proiectii si experimente fascinante. Oportunitatea de a desfasura activitati instructiv-educative intr-un astfel de mediu inseamna conturarea unei viziuni concrete asupra mediului inconjurator si satisface nevoia de descoperire si de autoperfectionare, in randul elevilor, cat si al profesorilor.
d) atelier de lucru, coordonat de Jackie Reilly, profesor specializat in metodologia predarii integrate a disciplinei Stiinte, altfel spus "cum sa predam Stiinte prin intermediul limbii si literaturii engleze".Predarea integrata si metodele activ-participative sunt o necesitate a actului educational din zilele noastre.
e) excursie cu continut cultural la Chester.
Evaluarea cursului s-a realizat prin chestionare completate de toti participantii, iar aprecierea noastra a fost marcata prin certificate de participare, respectiv certificate de mobilitate Europass.
Prin participarea la cursul de formare am invatat despre alte culturi europene, ideologii si sisteme de educatie si mi-am imbogatit vocabularul specific al limbii engleze. Totalitatea lectiilor sustinute de profesorii britanici, lectii ulterior analizate si comentate in cadrul grupului de lucru, sunt adevarate surse de inspiratie pentru tematica secventelor de abordare integrata a continuturilor care vizeaza Stiintele Naturii, prin intermediul unei limbi straine. Planificarea unor discipline optionale sau a unor activitati tematice in cadrul unor discipline obligatorii va avea ca punct de pornire multiple aspecte descoperite prin intermediul stagiului si va putea fi urmarita foarte usor si in cadrul parteneriatelor educative viitoare realizate intre cursanti si profesori britanici, avand la baza relatii interumane nascute si dezvoltate pe parcursul desfasurarii formarii.
Transformarea mea in beneficiar direct a fost posibila datorita grantului acordat din fonduri Comenius, cat si din fonduri FSE- Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane(POSDRU).
Continutul prezentului material reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului, iar AN si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei va fi folosit.

Prof.inv.primar Gina-Eugenia Dirleci
Colegiul National de Informatica Matei Basarab Ramnicu Valcea
gee_nutza
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Iul 2006, 11:03

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori