Diseminare formare Erasmus-Venetia, 24-29.10.2022

Limba straina studiata in scoala

Diseminare formare Erasmus-Venetia, 24-29.10.2022

Mesajde lauraalinaalexe » 08 Iun 2023, 16:50

Predarea şi învățarea prin artă
Prof. Teselios Laura Alina, Colegiul National « Zinca Golescu », Pitesti

Ȋn cadrul proiectului Erasmus+ KA121-SCH-000019456 la care Colegiul National « Zinca Golescu » este înscris, am avut şansa să particip în perioada 24-29 octombrie la un curs de formare cu titlul « Enseigner et apprendre à travers l’art », organizat de « European Cultural Academy », în Veneția.
A fost o experiență bogată în descoperiri frumoase şi utile într-un cadru de excepție, un oraş al muzeelor, al artei şi al frumosului.
Predarea limbii franceze prin artă poate să se realizeze în mod atractiv şi eficient, în acelaşi timp. Toate activitățile desfăşurate în timpul formării au fost din această perspectivă : arta poate fi integrată cu succes în activitățile didactice.
Cursul a fost organizat urmărind trei etape: descoperire personală, prezentare teoretică, prezentare practică
O parte din activitățile cursului au fost în cadrul unor muzee. Am beneficiat de un ghid în limba franceză ce a prezentat informații despre picturi, epoca în care au fost pictate tablourile, semnificații și detalii interesante.
De asemenea, am participat la îndeplinirea sarcinilor legate de « vânătoarea de comori » : alegerea şi fotografierea unor tablouri, a unui detaliu din tablourile alese şi a tăblițelor cu informații.
Apoi, formatoarea Micol Grazioli a prezentat într-un mod foarte plăcut noțiuni despre artă, modalități variate de exprimare artistică, analiza unei imagini prin identificarea a trei componente: cunoștințe, competențe și atitudini.
Arta transmite emoții, frumusețe artistică. Ea face o legătură între toate domeniile prin flexibilitate, improvizație, creativitate și gândire critică.
Un moment deosebit a fost organizarea întalnirii cu un artist, Sophie Franza, care a prezentat tehnicile sale de lucru şi impresii, experiențe artistice. Am fost impresionată de această şansă de a întalni un artist care dezvăluie o parte din procesul creativ artistic.
Partea practică a constat în realizarea unui proiect la clasă alegând o pictură din “vânatoarea de comori”. Am lucrat atât în echipă cât şi individual, iar proiectele finale au fost prezentate în fața tuturor participantilor. O altă activitate ce mi-a plăcut mult a fost crearea unui colaj pornind de la experiențele trăite în Venetia şi prezentarea semnificațiilor alegerilor din colaj.
Toate activitățile făcute au fost deosebit de atractive, au dus la dezvoltarea gandirii critice, descoperirea unor artiști, a unor metode de lucru și, în același timp, toti participantii de la curs am fost încurajați să reflectam la aplicabilitatea unor tehnici artistice la clasă, în predarea limbii franceze.
Consider că participarea la astfel de cursuri are un impact deosebit în folosirea unor metode atractive de predare care să stimuleze dezvoltarea motivației interne a elevilor, astfel încurajez cât mai mulți colegi să acceseze astfel de oportunități, unice şi extrem de valoroase în dezvoltarea personală şi profesională.
lauraalinaalexe
 
Mesaje: 1
Membru din: 22 Sep 2013, 17:26

Înapoi la Limba Franceza

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori