DISEMINARE EDIPED - PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

DISEMINARE EDIPED - PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN

Mesajde profnt » 04 Apr 2011, 18:19

PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN PENTRU AUTOEVALUAREA PROFESORILOR ȘI PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA

Transformările societăţii româneşti din ultimii ani, dezvoltarea şi răspândirea in-formaticii, pătrunderea elementelor moderne de comunicaţii şi tehnologii informatice în ţara noastră, impun o pregătire diversificată a profesorilor, pentru a avea competenţele necesare formării tinerilor de astăzi, consideraţi „digital natives”. Programele de Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Comenius și Grundvig (http://www.llp-ro.ro) oferă astfel de oportunități de formare continuă

În perioada 29 martie – 4 aprilie s-a desfășurat în Atena, Grecia, programul de formare EDIPED - European Digital Portfolio For Educators, organizat de European Office of Cyprus, reprezentat de dr. Gregory Makrides. Cursul a fost urmat până acum de circa 500 de profesori. Principalul obiectiv al programului de formare a constat în deprinderea unor competențe digitale pentru dezvoltarea portofoliului digital personal European și crearea draftului portfofoliului. La acest program au participat 15 cadre didactice din Croația, România, Belgia, Lituania, Franța și Italia. Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” a fost reprezentat de prof.preuniv.dr. Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, expert formare pentru programele Intel Teach – Instruire în societatea cunoașterii (implică predarea cu ajutorul metodei proiectului – blog, pagină wiki etc.), respectiv, Profesorul – creator de soft educațional.

Cursul se dorește a fi o introducere în filosofia dezvoltării portofoliului personal digital european ca instrument de autoevaluare și de îmbunătățire în vederea promovării carierei. Cuvântul portofoliu amintește încă celor mai mulți oameni de portofoliul unui artist: un pictor, un designer sau un actor. Artistul arată o mapă mare cu produse precum picturi, desene și fotografii. Portofoliul conține produse și arată dezvoltarea personal a carierei: ce a învățat o persoană, cum a învățat, ce ar vrea să învețe în viitor, cum are de gând să învețe un anumit lucru. Dar portofoliul digital este de asemenea un instrument important pentru reflecție. Fără partea care conține reflecția, nu ar fi decât o bază de date. Așadar, portofoliul combină mai multe scopuri și are mai multe funcții, fie e precum o carte de vizită, fie e folosit pentru evaluare, fie pentru dezvoltarea carierei.

Deși limba de desfășurare a cursului a fost engleza, softul creat poate fi folosit în 5 limbi diferite: spaniolă, germană, olandeză și greacă. Fiecare participant va primi o versiune a softului. Informații detaliate despre cursul EDIPED pot fi găsite pe http://www.ediped.com or http://www.ediped.com.cy. Organizatorii vor asigura tutorat continuu pentru completarea portofoliului digital, iar portofoliile complete vor putea fi publicate pe site-ul http://www.ediped.com ca exemple de bună practică. De asemenea, fiecare participant va beneficia de consiliere în vederea derulării unor proiecte Comenius care implică utilizarea portofoliului digital.

Agenda programului de formare a inclus: ceremonia de deschidere; organizarea unei sesiuni în cadrul căreia participanții și-au prezentat și promovat țara, instituția reprezentată, precum și statutul profesional; prelegeri despre conceptul de portofoliu digital, despre utilizarea softului EDIPED; workshopuri pentru dezvoltarea portofoliului digital european personal; feedback permanent; evaluarea; înmânarea certificatelor; ceremonia de închidere. Organizatorii s-au străduit să ofere și un program cultural. Astfel, sâmbătă, 2 aprilie, a fost organizată o vizită la Muzeul Acropole. În vederea certificării, la finalul cursului, participanţii au avut de creat draftul portofoliului digital personal european pe care l-au prezentat frontal Participanţii au primit, de asemenea, şi câte un Certificat de Mobilitate Europass.

Programul de formare EDIPED – European Digital Portfolio For Educators a creat oportunități de învățare dintre cele mai diverse. Am avut astfel posibilitatea să conștientizăm astfel că digitizarea oferă foarte multe avantaje și facilitează accesul la informație în timp real.
Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învățare pe Parcursul Întregii Vieţi și din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul „Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții (Lifelong Learning)”. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Re: DISEMINARE EDIPED - PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN

Mesajde emil » 04 Apr 2011, 21:37

Pentru diseminarea unor astfel de programe exista bugete substantiale. Nu credeti ca onest ar fi din partea dvs. sa ajutati didactic.ro si sa nu publicati pe ascuns anunturi? Chiar regulile proiectelor va obliga sa faceti acest lucru...
Astept reactia propunatorului.

Multumesc de intelegere
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: DISEMINARE EDIPED - PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN

Mesajde profnt » 05 Apr 2011, 17:12

Pentru programele Grundtvig mobilitati individuale nu exista buget pentru diseminare, se finanteaza doar taxa de curs, cazare, masa, si partial transportul. Diseminarea e prevazuta in contract. Explicati ce intelegeti prin ,,a publica,, pe ascuns. Daca sunteti administratorul forumului si topicul deschis va deranjeaza, puteti sa il inchideti.

Numai bine!
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Re: DISEMINARE EDIPED - PORTOFOLIUL DIGITAL EUROPEAN

Mesajde ripan_alexandraroxana » 10 Apr 2011, 22:24

Portofoliul Digital European al Profesorului
EDIPED (European Digital Portfolio for Educators)
În perioada 29 martie – 4 aprilie, d-ra profesor-psiholog Rîpan Alexandra-Roxana de la Şcoala cu clasele I-VIII “Vasile Goldiş”, Alba Iulia, a participat la cursul Comenius – Mobilităţi de Formare Continuă pentru Profesori, în Atena (Grecia), cu tema: EDIPED (European Digital Portfolio for Educators), organizat de European Office of Cyprus, coordonat de Dr. Gregory Markides. La acest curs au participat 15 cadre didactice din întreaga Europă: Romania, Franţa, Belgia, Letonia, Croaţia şi Italia. Agenda programului de formare a inclus: ceremonia de deschidere; organizarea unei sesiuni în cadrul căreia participanții și-au prezentat și promovat țara, instituția reprezentată, precum și statutul profesional; prelegeri despre conceptul de portofoliu digital, despre utilizarea softului EDIPED; workshopuri pentru dezvoltarea portofoliului digital european personal; feedback permanent; evaluarea; înmânarea certificatelor; ceremonia de închidere, nefiind însă neglijată latura culturală-artistică reprezentată printr-o vizită la Muzeul Acropole şi o seară grecească.
Acest curs de formare profesională, promovează ideea constituirii unui portofoliu digital European pentru profesori, ca un instrument de evaluare, autoevaluare şi promovare a carierei. Portofoliul digital include şi organizează produsele activităţii profesorului, este „o carte de vizită” digitală care permite colectarea şi organizarea în mod creativ şi facil a rezultatelor activităţii didactice. Avantajele unui portofoliu digital fiind următoarele: poate reliefa munca, rezultatele, competenţele, abilităţile şi experienţa cadrului didactic, poate fi rapid vizualizat, permite structurarea informaţiilor, inserarea de imagini, fotografii, secvenţe sonore şi video. Limba de desfășurare a cursului a fost engleza, iar softul creat poate fi folosit în 5 limbi diferite: engleză, spaniolă, germană, olandeză și greacă. Portofoliul poate fi folosit pentru evaluarea cadrelor didactice de către directori, inspectori, foloseşte la autoevaluarea cadrului didactic şi promovarea carierei acetuia, fiind mult mai flexibil şi uşor de utilizat decât portofoliile personale ale profesoriilor, în format hârtie care conţin sute de pagini, cu care s-au obişnuit până acum.
Fiecare dintre participanţii la curs a realizat un portofoliu personal schematic, care a fost prezentat celorlalţi colegi de curs, urmând ca după încheierea stagiului, fiecare să continue munca de completare şi actualizare a acestuia. Informații detaliate despre cursul EDIPED pot fi găsite pe http://www.ediped.com sau http://www.ediped.com.cy Participanţii au primit, la încheierea cursului, un Certificat de Participare şi un Certificat de Mobilitate Europass.
Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, în cadrul Programului Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii (Lifelong Learning Programme), programul sectorial Comenius, Mobiltăţi Individuale de Formare Continuă pentru personalul implicat în educaţia şcolară. http://www.llp-ro.ro. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
ripan_alexandraroxana
 
Mesaje: 3
Membru din: 25 Ian 2009, 22:11


Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori