Diseminare curs Grundtvig Nr. GRU-13-MOF-21-VS-DE

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare curs Grundtvig Nr. GRU-13-MOF-21-VS-DE

Mesajde mazga_doina » 27 Aug 2013, 13:53

În perioada 5-9 august 2013 am beneficiat de o bursă de formare prin Programul de Învățare pe tot parcursul vieții, Programul Sectorial Grundtvig, Mobilități individuale.

Titlul cursului: The "Grand Tour" in Europe: art, landscape, gardens, creativity, innovation. Nr. GRU-13-MOF-21-VS-DE. Au participat 13 persoane din Spania, Franța, Italia, Belgia și România.

Acest curs mi-a dat posibilitatea să descopăr noi strategii de abordare interdisciplinară a unor domenii precum arta, istoria, mediul înconjurator, literatura, tradiţii, axate pe latura aplicativă. Activităţile de învăţare au valorificat diverse valori ale patrimoniului cultural şi natural din Berlin prin utilizarea unor metode precum: reflecţia, observarea directă, cercetarea, studiul de caz, brainstorming, dezbaterea, lucru pe grupe, dar şi individual. Aceste metode şi tehnici de învăţare bazate pe cercetare-acţiune-formare m-au ajutat să înţeleg prin observaţie directă conceptele de "călătoreşte şi descoperă" şi "genius loci" şi de a le aplica în activitatea de voluntariat pe care o desfăşor în cadrul Clubului Kiwanis Vaslui.

După exerciţiile de intercunoaştere şi prezentarea instituţiilor, am început „Marele Tur”. Fireşte că primul popas a fost la Poarta Brandenburg, o poartă monumentală construită în secolul al 18-lea ca simbol al păcii. În timpul Războiului Rece, când poarta se afla chiar pe graniţa dintre Est şi Vest, a devenit un simbol al unui oraş divizat, iar în prezent este simbolul Berlinului reunificat. Coordonatoarea cursului, doamna Mariella Morbidelli şi ghidul nostru, doamna Viviana, ne-au introdus în istoria Germaniei şi a Berlinului, ne-au expus evenimentele istorice din 1806, din timpul ocupaţiei franceze, din primul şi al doilea război mondial, ziua fatidică de 13 august 1961 când Berlinul de Vest a fost înconjurat de sârmă ghimpată. Deşi era o zi frumoasă de vară, pe 5 august 2013, când ghidul ne-a oferit o incursiune în istoria Berlinului, simţeam durerea, tristeţea şi trecutul apăsător, iar urmele Zidului Berlinului îmi confirmau că a existat o “zonă a morţii”. La căderea Zidului în 1989, oamenii s-au strâns lângă Poarta Brandenburg ce fusese redeschisă pentru a se bucura de reunificarea Berlinului şi a Germaniei. Şi în prezent erau sute de oameni în piața Pariser Platz şi la Poarta Branderburg- simbol al păcii şi al libertăţii.

Pe parcursul celor 5 zile de curs am descoperit cum istoria şi prezentul se completează, cum trecutul şi progresul stau faţă în faţă, cum ruinele s-au transformat în clădiri superbe, iar sentimentul de teroare din timpul lui Adolf Hitler s-a transformat într-un sentiment nou de unitate europeană. Berlin-ul este o metropolă demnă de a fi reşedinţa guvernului întregii republici; s-a extins cu rapiditate, şi-a redecorat centrul, şi-a schimbat înfăţişarea. Postdamer Platz (care timp de 5 ani a fost cel mai mare şantier din Europa), centrul istoric, Kurfurstendamm, Unter de Linden, Bebelplatz, Insula Muzeelor, catedrale, parcuri, grădini sunt doar câteva din obiectivele pe care le-am vizitat. Monumentele, clădirile spectaculoase proiectate de faimoşi arhitecţi, Memorialul Holocaustului, Muzeul Evreilor, Reichstag-ul reproiectat de arhitectul Norman Foster (cu o cupola imensă în spirală la partea superioară ce permite turiştilor să privească dezbaterile parlamentare), Palatul reginei Sophie Charlotte, bunica lui Frederick cel Mare, colecţiile de sculpturi, picturi, opere de artă aflate în Muzeul Pergamon, Muzeul Bode, Vechea Galerie de artă, Muzeul Nou, toate sunt un for al culturii germane, un exemplu de valorificare a patrimoniului cultural şi natural.

Cursul mi-a oferit posibilitatea de a-mi lărgi orizontul cultural, prin cunoaşterea şi descoperirea altor culturi, de a stabili relaţii interumane de prietenie şi colaborare cu persoane din alte ţări europene. Am avut şansa să împărtăşesc opinii, să schimbăm păreri, să învăţăm unii din experienţa altora fiind abordată şi posibilitatea colaborării în cadrul unor proiecte europene. Am beneficiat de un stagiu de formare continuă, la standarde europene, datorită obţinerii unui grant Grundtvig de mobilitate individuală pentru formare continuă prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Recomand tuturor adulţilor interesaţi să obţină o bursă pentru a participa la o astfel de activitate de formare să acceseze Baza de date europeană, Catalogul de cursuri Grundtvig, (http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=70&d=46 http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/). Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgeţi pentru participarea la asemenea activităţi de informare: etapa de informare (pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – ANPCDEFP – se găasesc toate informaţiile necesare), alegerea cursului din Catalogul Grundtvig în funcţie de nevoile dvs. de formare, contactarea organizatorului cursului pentru a solicita o pre-confirmare de înscriere la curs (aceasta este necesară pentru dosarul de candidatură), completarea formularului de aplicaţie descărcat de pe site-ul Agenţiei Naţionale, validarea şi depunerea online a acestuia, apoi trimiterea în format tipărit la Agenţia Naţională, alături de CV.
Consider că aceste cursuri reprezintă o oportunitate de dezvoltare profesională şi personală pentru participanţi.
Mult succes!


Mazga Doina, voluntar Clubul Kiwanis Vaslui

Această activitate de formare a fost finanţată în cadrul Programului de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, actiunea Comenius- Mobilităţi individuale de formare continuă, cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia Europeană nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.
Fişiere ataşate
Berlin.JPG
mazga_doina
 
Mesaje: 1
Membru din: 30 Iul 2012, 22:03

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator