DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde profnt » 06 Iul 2010, 23:43

MULTIMEDIA ŞI INTERACTIVITATE IN E-LEARNING

În perioada 29 iunie-4 iulie 2010, la Bundesgymnasium Babenbergerring, Wiener Neustadt, Austria, a avut loc programul de formare continuă Multimedia şi interactivitate in e-learning (AT-2010-227-001), organizat de European Initiative for Education, susţinut de către Peter Mazol, preşedintele acestei asociaţii. La acest curs au participat reprezentanţi din Grecia, Spania şi România.

Judeţul Neamţ a fost reprezentat de Mihaela-Cătălina Tărcăoanu, profesor de limba şi literatura română, doctor în filologie, de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, şi Mioara Roşu, profesor-metodist la Casa Corpului Didactic Neamţ. Cele două profesoare au obţinut câte un grant Comenius de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea Agenţiei Nationale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (http://www.llp-ro.ro). Au avut astfel posibilitatea de a beneficia de formare continuă, la standarde europene. Limba de desfăşurare a cursului a fost engleza. Materiale au fost furnizate de asemenea în limba germană.

Cătălina Tărcăoanu a beneficiat şi de alte oportunităţi de formare: 2004-2005, grant Socrates-Erasmus la Universitatea „Friederich Schiller”, Jena, Germania, 2006, proiect Leonardo da Vinci la Co.eur, Italia, cu tema Transfer de informaţie în organizarea învăţământului la distanţă, 2009, bursă postdoctorală la Arhivele „Eugen Coşeriu”, de la Universitatea „Karls Eberhards”, Tubingen, Germania.

Programul de formare Multimedia şi interactivitate in e-learning a avut o durată de 50 de ore: 25 face to face şi 25 de ore de e-learning folosind platforma Moodle (http://www.advanced-training.at/moodle; http://www.further-training.net/elearning), beneficiind de ajutorul unui tutore. Cursul de formare urmăreşte să furnizeze participanţilor competenţe care să le permită să creeze unităţi e-learning, folosind conţinut multimedia. Acest lucru poate fi făcut prin dezvoltarea unor programe interactive (de exemplu, fişiere small shockwave) şi integrarea acestora într-o platformă de e-learning (Moodle).

De asemenea, cursul a implicat familiarizarea cu sistemele multmedia, a unor instrumente speciale precum grafică, procesare imagine, video, sunet; dezvoltarea şi integrarea unui exemplu într-un curs Moodle; cunoştinţe despre diferite programe şi metode de dezvoltare a conţinutului. Participanţii au avut posibilitatea să conştientizeze astfel avantajele e-learningului.

În vederea certificării, la finalul cursului, participanţii au avut de creat pe platforma Moodle o lecţie în care să folosească drept resurse Fotostory, un pachet eXe SCORM despre software-ul folosit, un test în care să fie integrate imagini etc. Participanţii au primit, de asemenea, şi câte un Certificat de Mobilitate Europass.
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde aris » 07 Iul 2010, 18:06

Va felicit pentru mobilitatea individuala obtinuta si va multumesc pentru informatiile postate. Astfel capatam si noi curajul de a aplica pentru asemenea stagii. In plus, e foarte frumos ca ajung informatiile mai usor la noi!Felicitari!
aris
 
Mesaje: 46
Membru din: 21 Iun 2007, 20:28

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde euroscoala » 12 Iul 2010, 08:47

Intr-adevar, la acest training au participat in total 6 profesori din tara noastra, inclusiv eu. Pentru cei interesati de astfel de mobilitati, cititi mesajul de mai jos. Colega mea s-a referit la aplicatia Photo Story 3 de la Microsoft (http://www.techlearning.com/article/6738), dar cu siguranta se gasesc si altele similare si freeware pe Internet.

http://www.youtube.com/v/frZOSQYF3UU

Detalii privind acest curs se gasesc în baza de date online la adresa web:
http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/index.cfm?fuseaction=DisplayCourse&cid=21320.

Sumele necesare participarii la aceasta formare a reprezentantilor tarii noastre au fost oferite de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP) în urma evaluarii dosarelor de candidatura depuse la primul termen limita din 2010: 15 ianuarie. Detalii referitoare la conditiile necesare accesarii unui grant, în vederea participarii la cursuri de formare continua într-un alt stat european, se gasesc pe site-ul oficial al Agentiei (http://www.llp-ro.ro) la sectiunea Comenius - mobilitati individuale de formare continua, iar adresa web a bazei de date online cu oferte pentru formarea continua a adultilor din întreaga Europa este http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/.

Actiunea Comenius face parte din Programul de Învatare pe tot Parcursul Vietii (Lifelong Learning) al Comisiei Europene care este programat a se desfasura în perioada 2007-2013, o continuare a fostului program Socrates. În cadrul acestei actiuni pot fi finantate de catre agentiile nationale din fiecare stat participant la program proiecte Comenius de parteneriat scolar bilateral sau multilateral, de formare continua a personalului didactic preuniversitar, pentru mobilitati ale elevilor sau proiecte Comenius Regio. Informatii suplimentare pe site-ul oficial al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (http://www.llp-ro.ro).


Daniel Lozba-Stirbuleac
responsabil Comisie de proiecte scolare comunitare la
Scoala cu clasele I-VIII Rediu, Iasi
euroscoala
 
Mesaje: 2
Membru din: 22 Ian 2004, 05:25

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde profnt » 02 Aug 2010, 22:02

Activitatea de formare a fost realizată cu sprijinul financiar primit în cadrul Programului de Învatare pe Parcursul Întregii Vieti și din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul "Schema de susținere complementară a mobilității europene a cadrelor didactice din învatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Lifelong Learning)". Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
profnt
 
Mesaje: 9
Membru din: 14 Oct 2007, 13:06

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde sorinborodi » 03 Aug 2010, 21:41

Ar fi interesant daca s-ar posta un link catre un "produs finit" al acestui curs.
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj


Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde sorinborodi » 11 Sep 2010, 14:22

euroscoala scrie:Iata un link:
http://testeonline.moodlehub.com/course/view.php?id=3

Daniel

Am creat cont de inregistrare, iar acum am ajuns la pasul in care imi cere o anumita cheie:
"Pentru a putea accesa acest curs aveţi nevoie de o "cheie de înscriere" - o parolă ce poate fi folosită o singură dată
pe care ar fi trebuit să o fi primit de la profesor".
Ce fac in continuare ?
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde pisicu » 12 Sep 2010, 13:19

uite de ex cursuri moodle, acum...fara cheie:

http://www.courses.ilive.ro
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde sorinborodi » 12 Sep 2010, 20:44

pisicu scrie:uite de ex cursuri moodle, acum...fara cheie:

http://www.courses.ilive.ro

Multumesc, pisicu. Acum am inteles despre ce este vorba.
https://sorinborodi.ro
Avatar utilizator
sorinborodi
 
Mesaje: 306
Membru din: 30 Oct 2006, 22:06
Localitate: Dej jud.Cluj

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde radunegru » 24 Sep 2010, 16:06

Un site la inceput de drum:
http://www.matematicus.net
radunegru
 
Mesaje: 18
Membru din: 27 Feb 2009, 13:49

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde pisicu » 24 Sep 2010, 16:32

Vad ca nimeni nu este interesat de platformele educationale:
De aceea va propun tema


Platformele educationale-o noua modalitate de predare-invatare in Romania

In perioada 22-29 August am participat la o mobilitate individuala[size=150] Comenius in Katerini-Grecia cu tema: MOODLE AND WIKI FOR DEVELOPING DIDACTICAL MATERIAL (Moodle si Wiki pentru realizarea materialelor didactice), alaturi de profesori din Romania, Grecia, Italia, Portugalia, Franta, Spania.
Optiunea pentru participarea la acest curs de instalare si utilizare a platformei Moodle am facut-o in urma observarii sistematice a activitatii elevilor, care invata cel mai bine atunci cand interactioneaza cu materialul de invatare, concep materiale noi pentru altii si comunica cu alti elevi despre ce au lucrat. Pentru profesori, platforma Moodle ofera o varietate de resurse educationale si propuneri de activitati interactive. Am considerat ca accesarea unei astfel de platforme ar reprezenta o alternativa la platforma educationala “AEL Educational” in utilizarea careia s-au intampinat o serie de dificultati in unitatile scolare si care nu poate fi accesata de elevi de acasa.
Prin participarea la aceasta bursa individuala mi-am imbunatatit cunostintele si dezvoltat aptitudinile practice despre utilizarea platformelor educationale si beneficiile pe care acestea le aduc in procesul instructive-educativ, realizarea de lectii interactive, identificarea nevoilor concrete de formare ale elevilor in domeniul invatamantului la distanta, stimularea elevilor pentru a se implica in parteneriate europene prin intermediul accesarii unor astfel de platforme, dezvoltarea componentei interculturale a educatiei, tinand cont ca majoritatea universitatilor au o platforma online pe care sunt prezentate cursurile studentilor, programarea examenelor si notele obtinute la examene.
De aasemenea am instalat o platforma educationala a scolii pe care o puteti vizualiza la adresa: http://www.courses.ilive.ro/ . Pe platforma vor fi afisate cursurile optionale care se vor derula anul acesta in scoala.
Cursul a reprezentat o oportunitate în plus de a schimba experienţe şi bune practici cu profesori din alte ţări europene şi poate fi oricând o modalitate de perfecţionare şi pentru alte cadre didactice din judeţ, el făcând parte din cadrul programului Lifelong Learning, finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţionala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale si Programul Operational Comenius in baza proiectului „Schema de sustinere complementara a mobilitatii europene a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar –finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Profesor: NADIA Cîrcu
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE

Mesajde parmy » 18 Oct 2010, 10:09

In perioada 23.09. 2010 – 29.10.2010 am participat la un stagiu de formare continua in cadrul Programul Sectorial Comenius - Mobilitati Individuale, runda 30 aprilie. Participarea mea la acest stagiu a fost posibila datorita celor doua surse de finantare: Comenius-LLP respectiv, FSE-POSDRU, grantul obtinut fiindu-mi suficient pentru acoperirea cheltuielilor de transport, achitarea costului cursului de formare cat si pentru cheltuielile de subzistenta.
Cursul, initiat de Organizatia Sans Frontiers Europe, a fost gandit astfel incat sa ii faca pe participanti constienti de bogatia folclorului si a traditiilor legate de familie care sunt inca vii in Insulele Maltei si in majoritatea tarilor mediteraneene invecinate.
Cu o durata de 40 ore, cursul a reunit 12 cadre didactice din Romania, Suedia, Bulgaria, Polonia, Letonia care au primit la sfarsitul activitatii Certificate de participare si documente de mobilitate Europass.
Prezentarea celor 6 zile de curs
Ziua I- Sosirea si inregistrarea participantilor; prezentarea activitatilor cursului de catre Louis Tomasuolo, managerul institutiei organizatoare
Ziua a II-a - Vizitarea capitalei Maltei: Valetta, Prezentare scurta a folclorului maltez: casatoria(trecut si prezent), vizitarea unei locuinte din sec. 16 : Casa Rocca Piccola(ce apartine unei familii nobiliare), vizitarea unei biserici traditionale malteze
Ziua a III-a: Vizitarea celei de-a doua insule ca marime: Gozo, Cultul fertilitatii- mituri si legende, Vizitarea pesterii lui Calypso, Muzeul Folclorului, Practici medicinale
Ziua a IV-a- Vizitarea oraselor Qormi, Zebbug, Siggiewi; Orasul brutarilor; The Limestone Heritage
Ziua a V-a- Vizitarea orasului Mosta; Sarbatorile orasului; Satul mestesugarilor; Gradina botanica Sfantul Anton
Ziua a VI-a- Vizitarea oraselor Rabat si Midina- Cultul Sfantului Pavel, traditii legate de inmormantare, Biserica si grota Sf. Pavel, catacombele; sesiune de evaluare si prezentarea certificatelor
Ziua a VII-a- plecarea participantilor
În plan didactic, noțiunile acumulate in domeniul specialității Religie ortodoxă mi-au deschis orizontul spre noi culturi , tradiții ce le voi putea valorifica în orele de curs făcându-le mai atractive și convingătoare. Participarea la un curs într-o țară străină este diferită de studierea unor noțiuni teoretice în cărți sau on-line, deoarece oferă oportunitatea unică de a simți pulsul real al unui popor prin vizitarea obiectivelor turistice, auzirea limbii și chiar, degustarea bucatelor tradiționale. Cursul în limba engleză m-a ajutat și ca profesor de limbi străine, sprijinindu-mă în special în cazul comunicării orale, ceea ce lipsește din învățământul românesc și anume: oferirea de situații concrete, nu doar ipotetice, ce solicită folosirea limbii.
Cursul a fost combinația perfectă între: disciplina Religie prin caracterul său moral, etic și filosofic, disciplina Limba engleză prin utilizarea acestei limbi ca limbă de prezentare a cursului și tehnica modernă prin softurile și prezentările realizate .
Participarea la un curs despre familie, tradiții și folclor alături de profesori din alte țări europene este dovadă că indiferent de naționalitate suntem egali, într-o Europă unită, ce promovează valorile tradiționale. În final, putem privi Uniunea Europeană ca o mare familie, în care fiecare membru își promovează tradițiile și folclorul respectându-le și pe ale celorlalți.
La sfarsitul acestei activitati de formare a fost realizata o retea de comunicare intre participantii la curs si lectori, urmand sa tinem legatura si dupa intoarcerea acasa pentru a ne consulta si pentru a face schimb de experiente, eventual si pentru a demara proiecte Comenius multilaterale sau bilaterale pe tema traditiilor din tarile noastre.
Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene din fonduri FSE-POSDRU prin proiectul “Schema de sustinere complementara a mobilitatii europene a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Parcursul Intregii Vieti (Lifelong Learning)
Conţinutul acestui material reprezintă responsabilitatea exclusiva a autorului. AN, OIPOSDRU, AMPOSDRU si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.
Prof. Parmena Orzetic- Scoala"Al.I.Cuza" - Podu Iloaiei, Jud. Iasi
parmy
 
Mesaje: 7
Membru din: 26 Oct 2006, 14:38

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDAC

Mesajde dvdluiza » 20 Noi 2010, 13:08

DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ "ICT for Collaborative, Project-Based, Teaching and Learning"

Prezentul material l-am realizat în calitate de beneficiar al unui grant în cadrul programului Sectorial Comenius din programul “Învăţare pe tot parcursul vieţii”, pentru participarea la activitatea de formare “ICT for Collaborative, Project-Based, Teaching and Learning” (numărul de referinţă : Comenius-Grundtvig: MT-2010-527-008).
Cursul a fost organizat de Smart Solutions Ltd - Malta şi a avut ca principal obiectiv familiarizarea profesorilor cu folosirea Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţieişi a avut loc în perioada 05.09.2010-11.09.2010.
Abordarea temelor de curs a vizat în mod deosebit aspectul colaborativ al învăţării şi predării, modul în care T.I.C. poate fi exploatată pentru implementarea învăţării bazate pe proiect.
Cursul a răspuns întrutotul nevoilor mele profesionale curente, întrucât mi-a oferit posibilitatea să descopăr softuri noi dintre cele cu relevanţă educaţională (Photo Story 3, Windows Movie Maker, Digital Story Telling, Concept Mapping, Audacity pentru Podcasting, Comic Life, Wikis, Digital Video, Stop Motion Animation, Prezi, etc.) şi mi-a dezvoltat competenţele de utilizare a unor softuri / platforme colaborative cu care mai lucrasem şi anterior (funcţii avansate ale PowerPoint - pentru realizare de teste; e-Twinning, blog).
De asemenea, în programul de curs au existat şi două sesiuni de formare referitoare la T.I.C. adaptată pentru persoanele cu nevoi speciale.
Vreau să remarc în mod deosebit calitatea cursului, seriozitatea cu care au fost abordate toate sesiunile de formare, profesionalismul formatorilor şi comunicarea excelentă (anterioară, pe parcursul şi ulterioară desfăşurării propriu-zise a cursului) cu responsabilul acestei activităţi, dl. Emil Vassallo.
Recomand, fără nicio rezervă, acest curs pentru orice cadru didactic, indiferent de vârsta elevilor săi sau de disciplina predată, dar care este interesat să înveţe efectiv cum se realizează şi utilizează în procesul de predare – învăţare diverse produse în format electronic, precum animaţii, filme, afişe, postere, teste, reviste, înregistrări audio, pagini wiki, bloguri sau platforme on-line. Cursul este foarte bun pentru a pune baze solide unei utilizări eficiente a resurselor T.I.C.
dvdluiza
 
Mesaje: 3
Membru din: 30 Ian 2008, 13:43
Localitate: Bacau

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDAC

Mesajde pisicu » 20 Noi 2010, 15:40

Este utila diseminarea activitatilor si apreciez tot felul de cursuri in care se utilizeaza resursele TIC.

Ne puteti spune numele dvs.... si scoala de la care proveniti ?
Avatar utilizator
pisicu
 
Mesaje: 34
Membru din: 06 Noi 2005, 18:59

Re: DISEMINARE CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU CADRELE DIDAC

Mesajde dvdluiza » 20 Noi 2010, 16:14

Da. Se pare că nu am notat aceste informaţii.
Numele meu este Luiza Monica David şi sunt prof. la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 10 Bacău.
Mulţumesc pentru atenţionare.
dvdluiza
 
Mesaje: 3
Membru din: 30 Ian 2008, 13:43
Localitate: Bacau

Următorul

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator