Diseminare curs Comenius "Resurse educationale gratuite "

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare curs Comenius "Resurse educationale gratuite "

Mesajde rofi3 » 29 Oct 2010, 20:35

Curs Comenius " Open Educational Resouces, Web 2.0 and e-Tutoring", Patras , Grecia

In perioada 6.09.2010- 11.09.2010 am participat la un Cursul Comenius obtinut prin depunerea formularului in runda a doua , intitulat intitulat „ Open Educational Resouces, Web 2.0 and e-Tutoring” in orasul Rion/Patras din Grecia .

Participarea mea la acest stagiu a fost posibila datorita celor doua surse de finantare: Comenius-LLP respectiv, FSE-POSDRU, grantul obtinut fiindu-mi suficient pentru acoperirea cheltuielilor de transport, achitarea costului cursului de formare cat si pentru cheltuielile de subzistenta.
Organizatorul cursului a fost Research Academic Computer Technology Institute din Rion - Patras din Grecia , care face parte din cadrul Universitatii din Patras , una din universitatile de renume din Grecia a carei adresa de e-mail poate fi accesata la urmatorul link: http://tek-courses.cti.gr
Cursul a fost in intregime tinut in cadrul campusului universitar ce se afla in orasul Rion , de langa orasul Patras , unde eram transportati in fiecare dimineata cu un autocar.
In cadrul cursului ni s-au prezentat mai multe resurse educationale gratuite precum si avantajele de utilizare ale acestora cum ar fi : reutilizarea, modificarea si redistribuirea materialelor ceea ce duce la costuri reduse, un mediu dinamic , colaborativ de creeare a continuturilor .
Toate materialele le-am accesat prin intermediul conturilor deschise pe portalul Institutului http://tek-courses.cti.gr, care este o platforma Moodle care mi-a permis sa comunic cu ceilalti participanti din Franta , Finlanda , Portugalia si Romania.
Un prim element de continut din cadrul cursului l-a reprezentat copyright-ul si cele 4 licente Creative Commons: Attribution, Share Alike , Noncommercial, No Derivative Works , iar ca suport de curs am accesat site-ul Creative Commons http://creativecommons.org/ si ne-am realizat propria licenta .
Un alt element de continut al cursului a fost instalarea ,configurarea unui web server local ca Xampp si editarea unei pagini web incarcate pe acest server local.
Pe acest server local am instalat si configurat platforma Moodle , pe care am configurat-o pentru a ne permite creearea de noi conturi si acordarea de privilegii utilizatorilor.
Pentru sharing-ul de fisiere de dimensiunei mari pana 100 MB am utilizat un site gratuit si care nu necesita logare http://drop.io .
In cadrul cursului Comenius am editat un wiki deja creat si am accesat http://en.wikipedia.org/wiki/ pentru a creea in functie de tematica dorita o carte , pe care am descarcat-o si am incarcat-o pe site-ul http://tek-courses.cti.gr .
Pentru realizarea de tutoriale video am utilizat http://screencastle.com si Wink . Primul este un site gratuit care permite realizarea de tutoriale video care sa salveze capturi de ecran cu diferite operatii pe care le efectueza un utilizator .
Wink este un software gratuit care permite realizarea de prezentari , gen PowerPoint care permite modificarea si concatenarea mai multor filme prin stergerea ,unuia sau mai multor frame-uri, inserarea de comentarii , diferite forma geometrice , butoane . Un frame poate fi chiar o captura de ecran reprezentant o anumite operatie pe care un utilizator o realizeaza pe calculator . Odata realizata prezentarea aceasta poate fi salvata ca fisier .pdf, .html sau fisier video in format .swf care poate fi vizualizat intr-un browser web sau cu Flash. Toate salvarile permit o comprimare destul de buna a fisierului.
Pentru proiectarea si managementul lectiilor realizate in sistem colaborativ am utilizat Lams.
In timpul liber organizatorii au organizat o vizita la centrul Edu Science din Patras http://www.eduscience.gr/ unde am fost placut surprinsi sa vedem notiuni teoretice din fizica, matematica , informatica implementate sub forma de jocuri pentru a captiva elevii si astfel, aceastia sa invete cu placere si sa inteleaga mai usor continuturile prezentate. Organizatorii au organizat plimbari cu feribot-ul si vizite la vinaria Achaia Clauss vizitarea orasului Patras si a bisericii ortodoxe Sfantul Andrei. Cursul a reprezentat o modalitate de a cunoaste sitemele educationale si de a intra in contact cu profesori din alte ţări europene.

Va recomand acest curs , locatia este una incantatoare , gazdele sunt extrem de primitoare , iar organizarea este foarte buna.
Pentru mai multe informatii in legatura cu accesarea mobilitatilor individuale Comenius puteti sa accesati site-ul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare , prescurtat AN de la acest link: http://www.llp-ro.ro/llp.php?id=247&d=41
Pentru a merge la un anumit curs accesati baza de date cu toate mobilitatile de la acest link: http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase/ , va cautati cursul care vi se potriveste si contactati organizatorul .
Daca doriti si alte informatii va pot sta la dispozitie.

Un material de diseminare a acestui curs puteti gasi la acest link:
http://www.didactic.ro/lectii-interes-g ... p177706-t5

Stagiul din Patras Grecia a fost finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si a proiectului “Schema de sustinere complementara a mobilitatii europene a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar beneficiare ale Programului de Invatare pe Parcursul Intregii Vieti (Lifelong Learning) .


Conţinutul acestui material reprezintă responsabilitatea exclusiva a autorului. AN, OIPOSDRU, AMPOSDRU si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

Prof. Ravici Georgiana
Colegiul National "Elena Cuza" , Bucuresti
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16

Re: Diseminare curs Comenius "Resurse educationale gratuite

Mesajde rofi3 » 26 Noi 2010, 17:25

La acest link:
http://www.didactic.ro/materiale-didact ... r-pictures veti gasi un filmulet care ilustreaza cum putem optimiza pozele cu IrfanView si FileMinimizer Pictures . Filmuletul este realizat cu software-ul free Wink prin intermediul capturilor de ecran .
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16


Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator