Despre secte/culte

Despre secte/culte

Mesajde ani8 » 08 Noi 2006, 01:22

am si eu nevoie de o lamurire:

cultele = totalitatea religiilor sau a confesiunilor (credintelor religioase) dintr-un stat (conform def. din dictionar)
secta = comunitate religioasa desprinsa de biserica oficiala respectiva

Ar fi corect urmatorul rationament? cand protestantii prin reforma s-au desprins de catolici, nu au fost considerati eretici?la fel, in decursul timpului, cultele neoprotestante care au aparut nu au promovat alte idei ("erezii") fata de originea lor. Ei nu pot avea si numele de "secta"? Un catolic il considera pe un protestant ca fiind "sectar", sau un baptist pe un adventist? Sau prin faptul ca si-au facut cunoscuta invatatura, ideile si au un loc de adunare au fost denumiti generic "culte"? Sau prin faptul ca aveau si idei crestine? Cuvantul "secta" are si conotatii peiorative?
(De multe ori un ortodox aduna sub "umbrela" cuvantului "secta" si baptisti si penticostali si martori lui iehova si stilisti etc)

Martorii lui iehova sunt numiti ca secta (v. Pr. I David - Sectologie) iar de catre Secretaritul de Stat pt Culte: "organizatie religioasa"! Apare un termen nou! De ce?

Raman cu titulatura de "secta" gruparile de influenta orientala (gen Bahai, scientologia etc) si cei care au practici obscure?

P.S.
nu vreau sa jicnesc credinta nimanui, pur si simplu vreau sa ma lamuresc!
ani8
 
Mesaje: 9
Membru din: 02 Sep 2006, 15:42

Înapoi la Filosofie, Religie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori