Deprinderi transdisciplinare

Deprinderi transdisciplinare

Mesajde aniova30 » 27 Mar 2006, 21:00

Ce intelegeti prin expresia " deprinderi transdisciplinare" ?
Deprinderile sunt transdisciplinare sau formarea/ consolidarea lor se poate face printr-o abordare transdiscipilnara ?
Exista deprinderi monodisciplinare?
Exista deprinderi intra/ inter disciplinare ?
aniova30
 
Mesaje: 192
Membru din: 25 Dec 2005, 11:15

Deprinderi transdisciplinare

Mesajde igtataru » 28 Mar 2006, 01:37

Consider ca putem vorbi despre deprinderi transdisciplinare ale cadrului didactic pentru ca el este cel care trebuie sa abordeze transdisciplinar anumite unitati tematice sau de continut si are nevoie de experienta in acest domeniu. Pentru a trata transdisciplinar anumite teme este necesara o proiectare minutioasa pe ore, zile sau saptamani la mai multe discipline astfel incat sa se produca o corelare a demersurilor apartinand respectivelor discipline pentru clarificarea, integrarea sau fuzionarea problemei cu ceea ce elevii cunosc. Un alt aspect si mai impotant este dezvoltarea integrala a fiecarui elev.
Pentru elevi deprinderile transdisciplinare presupun formarea unor competente, adoptarea unor atitudini si insusirea unor valori care sa-i ajute sa se integreze in societate, sa invete pe tot parcursul vietii dincolo de disciplinele din invatamant, fara sprijinul cadrelor didactice. Cadrul didactic, pentru a obtine aceste performante, trebuie sa fie el insusi format. Tratarea transdisciplinara este o activitate foarte complexa.
igtataru
 
Mesaje: 31
Membru din: 16 Aug 2005, 01:05

Mesajde aniova30 » 28 Mar 2006, 09:15

Va multumesc pentru raspuns . Din el inteleg ca este vorba despre automatismele cadrelor didactice de a aborda transdisciplinar un continut , adica sa-mi formez deprinderea ca pornind de la o unitate de continut sa pot stabili conexiuni in intreg curriculum-ul.
aniova30
 
Mesaje: 192
Membru din: 25 Dec 2005, 11:15


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori