Curs Comenius Portugalia

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Curs Comenius Portugalia

Mesajde gabyiy » 14 Sep 2013, 18:40

In perioada 14 – 20.07 2013 am participat la cursul “Action Methods Improving Motivation and Quality in Learning Environments”, organizat de European Bridges Consulting in Portugalia. Impreuna cu inca 29 de cadre didactice din 14 tari europene, intr-o atmosfera de multiculturalitate, am invatat metode activ–participative care pot fi utilizate in activitatile formale şi non-formale in vederea imbunatatirii motivatiei celor care invata prin: generarea unui climat pozitiv in mediul educational, clarificarea obiectivelor invatarii, organizarea resurselor de invatare, echilibrarea componentelor intelectuale şi emotionale ale invatarii, impartaşirea gandurilor şi sentimentelor cu elevii, dar nu prin dominare.
Programul a fost foarte dens şi respectat cu strictete de organizatori:
Duminica cursul a inceput cu exercitii de spargere a ghetii, exercitii de intercunoaştere, de formare şi consolidare a grupului. Au urmat exercitii de aventura desfaşurate intr-un spatiu neconventional – o manastire.
Luni am invatat exercitii care asigura securitatea in cadrul grupului. Apoi am luat parte la o sesiune de lucru in care fiecare participant a promovat institutia şcolara din care provenea.
Marti dupa exercitii – joc de dezvoltare a motivatiei pentru invatare au urmat exercitii de aventura desfaşurate in aer liber, intr-un parc.
Miercuri, organizati in ateliere de lucru am invatat ca matematica se poate transforma dintr-o materie neatractiva in una foarte interesanta cu ajutorul dansului. Tot acum am descoperit ca teatrul poate fi utilizat in diferite medii de invatare. Au fost pregatite şi workshop-uri cu teme precum motivarea, emotia, cunoaşterea, educatia pentru sanatate.
Joi am descoperit ca arta poate fi o forma eficienta de exprimare şi dezvoltare a emotiilor şi sentimentelor şi cum poate fi folosita in cadrul a diferite materii.
Vineri profesorul Joao Rosa ne-a realizat o prezentare a sistemului de invatamant portughez. A urmat Learning cafe cu Ulla Salomaki ca un mod de fixare şi conştientizare a cunoştintelor insuşite pe tot parcursul cursului.
Sambata a fost ziua de final, ziua in care am fost evaluati, ne-am spus impresiile (sigur, tot prin intemediul exercitiilor de tip joc), am primit Certificate of Attendance şi Certificate Europass Mobility.
Activitatile au fost organizate in plen, in grupuri de cate 6 membri (stabiliti din prima zi de curs), grupuri mai mici şi individual.
Mi-a placut faptul ca pe tot parcursul cursului toate conceptele prezentate au fost intai explicate, apoi executate de catre noi, cursantii, astfel incat am invatat noi inşine beneficiile acestora dar şi uşurinta şi placerea prin care inveti ceva nou folosind exercitii active de tip joc. Am simtit bucurie participand la toate activitatile. Astfel, nu pot sa nu ma gandesc la placerea si bucuria copiilor de a lua parte la astfel de activitati, de a invata prin joc. Exercitiile folosite sunt potrivite la orice materie si pentru toti elevii (dar mai ales pentru cei care au dificultati de invatare). Abordarea practica a cunostintelor, activitatilor si jocurilor care vizeaza dezvoltarea emotionala va duce cu siguranta la desfasurarea unor ore mai placute si atractive, ceea ce va avea ca rezultat succesul scolar si dezvoltarea personala prin evidentierea abilitatilor intelectuale, a creativitatii, prin stabilirea unor mai bune relatii cu ceilalti.
Organizatorii au avut grija şi de formarea unei coeziuni a grupului prin Fado Evening (seara portugheza), Singing dinner (seara cantecelor europene), European Food Party (seara bucatariilor nationale), excursie la Lisabona. Astfel am avut tot timpul senzatia ca nu ma aflu la un curs ci intr-o mare familie in care membrii invata unii de la altii.
Prof. pentru învăţământul primar
Radu Gabriela Narcisa
Şcoala Gimnazială Răcăciuni
gabyiy
 
Mesaje: 2
Membru din: 03 Noi 2008, 21:06

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator