Culegeri de exercitii si probleme

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde faby57 » 19 Aug 2011, 00:56

Buna tuturor ,
eu am doi copii unul intra cls. intai ,iar celalalt intra clasa a III-a.
As avea si eu nevoie de unele informatii,mai ales pt cls. a III-a ,ce culegeri sunt bune pentru a lucra suplimentar si la un nivel putin mai ridicat decat la scoala?
Dvs. Invatatorii le indicati parintilor(copiilor)sa lucreze suplimentar celor care pot mai mult?
E bine sa se faca meditatie din clasele primare?
Daca s-ar putea sa-mi raspundeti si mie la aceste intrebari,as fi foarte incantata.
Va multumesc anticipat.
faby57
 
Mesaje: 9
Membru din: 11 Noi 2009, 15:18

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde felixmunteanu » 19 Aug 2011, 20:11

Sigur că se recomandă să se lucreze suplimentar. Culegeri? Sunt destule. Eu am mai vechi şi nu îndrăznesc să nominalizez o editură. Cam toate au probleme cu diferite grade de dificultate. Unele sunt destinate pregătirii pentru concursurile şcolare. În mod normal, v-ar putea recomanda învăţătoarea, în funcţie de ceea ce lucrează în clasă sau după nivelul copilului.
Meditaţii la ciclul primar? Nu, decât dacă elevul are dificultăţi de învăţare şi nu ştiţi să-l ajutaţi, deşi mă îndoiesc.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde lerus » 20 Aug 2011, 10:39

Meditatii la ciclul primar, nu. Poate mai tarziu, dar acest lucru depinde de profesorii pe care ii va avea si in primul rand de copil. Daca este un copil care vrea sa invete se va stradui, va insista pe langa profesori sa-i explice cand nu intelege ceva, va cauta el surse de documentare pentru anumite teme, etc. Consider meditatiile un motiv pentru care copii nu mai sunt atenti in clasa si absenteaza uneoril, pentru ca apoi sa devina o obisnuinta (oricum este cineva care sa le explice).
Munca suplimentara, din culegeri, este indicata daca nu se face abuz. Cat este mic, copilul lucreaza cu mai multa sau mai putina placere,dar repulsia fata de munca suplimentara creste proportional cu varsta copilului.Consider ca daca invatatoru/profesoruii , in clasa, lucreaza diferentiat cu elevii munca suplimentara nu este atat de necesara si copilul va lucra singur, fara indemnuri. Spun aceste lucruri din postura unui invatator cu 35 de ani vechime si din postura de parinte ai caror copii nu au lucrat suplimentar decat atunci cand au vrut si au fost "verificati-meditati" doar in clasa VIII-a respectiv a XII-a mai mult ca sa ma conving ca nu vor avea probleme mari la examene(capacitate si bacalaureat).N-au avut probleme nici la acele examene, nici la facultate, nica la gasirea unui loc de munca. Repet:conteaza mult de copil si de parinti.
As indrazni sa dau un sfat tinerilor parinti: Nu incercati sa faceti din copilul dumneavoastra un geniu! Daca este geniu, nu are nevoie decat de intelegere si libertatea. Daca esti un parinte care comunici cu copilul tau si ii explici de mic ca orice fapta, gest are consecinte(si care ar putea fi acestea) lasat sa decida singur, copilul va decide de cele mai multe ori asa cum dorim noi.Vorbesc iarasi din experienta.Sa nu se inteleaga ca ai mei copii sunt genii. Nu, sunt niste oameni obisnuiti.
lerus
 
Mesaje: 32
Membru din: 23 Mar 2009, 17:19

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde emil » 20 Aug 2011, 13:55

Bune observatiile colegului lerus. Meditatiile la invatamantul primar sunt un moft inventat tot de colegi de-ai nostri invatatori..., stim noi din ce motive...
Eu nu recomand meditatii nici chiar in clasele V, VI, poate chiar VII.
Daca ministerul se va gandi la un sistem de evaluare sistematica a elevilor, poate ca aceasta va elimina implicit moda meditatilor care nu duce la nimic bun in clasele de inceput.
Cat priveste auxiliarele, acestea sunt si mai inutile in clasele mici, mai ales ca manualele sunt bune si acopera teoretic si practic, materia!
Si auxiliarele sunt alt moft inventat...ca sa iasa puncte si bani!

Sunt multe de discutat pe aceasta tema, poate chiar mai sunt opinii...

Succes la scoala... normala!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde popina » 22 Aug 2011, 11:12

Doamne, unde s-a ajuns!!! Azi-maine vom vedea meditatii si la grdinita si la cresa...
Reveniti-va, dragi parinti, nu mai fortati nota!
popina
 
Mesaje: 33
Membru din: 17 Aug 2009, 17:07

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde artura » 22 Aug 2011, 22:59

Nu vreau sa intru in polemica cu d-l emil, dar eu consider util un auxiliar bine ales, adica unul care are un continut ofertant. Exista si auxiliare care contin exercitiile din manual si in rest mai nimic, facute doar pentru a se castiga niste bani, dar exista si auxiliare bune si foarte bune care ii fac pe copii sa lucreze cu placere si care usureaza munca dascalului. Eu folosesc auxiliare deoarece nu mai pierd vremea cautand exercitii, multiplicand fise pentru elevi -lucrez aproape individualizat- timpul astfel economisit il folosesc pentru a discuta cu copii, pentru a-i cunoaste mai bine, ... mai ales ca nu toare scolile au psiholog scolar si nici nu va dati seama cata nevoie au copiii sa discute cu cineva!!

Desigur nu trebuie exagerat. Cunosc invatatori care folosesc 3-4 auxiliare la o materie. E prea mult!
Unul bine ales, ajunge.

ACEASTA E PAREREA MEA, SPER SA NU SUPAR PE NIMENI.
artura
 
Mesaje: 22
Membru din: 20 Aug 2009, 11:25

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde faby57 » 02 Sep 2011, 22:34

Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri .Vom vedea ce vom face anul acesta si cum va decurge tinand cont ca intram in clasa a III-a si se schimba invatatoarea si ne va prelua un domn invatator.Am emotii cat carul tinand cont ca si fata imi intra clasa intai.Vizavi de faptul ca ne va prelua un domn si nu o doamna am si eu o intrebare:"In prima zi de scoala ne ducem cu flori sau nu?"unii parinti sustin ca nu si sa cumparam diverse :ciocolata,cafea sau bauturi scumpe."Mie mi se pare ca nu e bine cu cadouri, de aceea va intreb ii dau baiatului un buchet de flori in prima zi sau nu?
O zi buna(sau o seara )!
faby57
 
Mesaje: 9
Membru din: 11 Noi 2009, 15:18

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde marikaj » 03 Sep 2011, 10:41

faby57 scrie:Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri .Vom vedea ce vom face anul acesta si cum va decurge tinand cont ca intram in clasa a III-a si se schimba invatatoarea si ne va prelua un domn invatator.Am emotii cat carul tinand cont ca si fata imi intra clasa intai.Vizavi de faptul ca ne va prelua un domn si nu o doamna am si eu o intrebare:"In prima zi de scoala ne ducem cu flori sau nu?"unii parinti sustin ca nu si sa cumparam diverse :ciocolata,cafea sau bauturi scumpe."Mie mi se pare ca nu e bine cu cadouri, de aceea va intreb ii dau baiatului un buchet de flori in prima zi sau nu?
O zi buna(sau o seara )!


Florile nu ranesc pe nimeni. Poate este iubitor de flori, poate are cui sa le ofere acasa (sotie, prietena, mama....).
In mintea mea florile reprezinta o forma de manifestare a bucuriei, a placerii de a ne (re)intalni.
Dar "ciocolata,cafea sau bauturi scumpe" mi se par deplasate sa nu spun ridicole in prima zi de scoala. Acum fiecare om este altfel, poate are alte gusturi.
Sotul meu cand primeste flori, mi le aduce mie acasa, sau le opreste in vaza pe birou....
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde marikaj » 03 Sep 2011, 10:49

In privinta culegerilor si auxilarelor, la clasele primare majoritatea manualelor sunt conforme programei, ceea ce nu exista in invatamantul gimnazial, cel putin la matematica 75% lucrez numai dupa culegeri sau fise personalizate, pentru ca manualele sunt de mult depasite.
"noi" (baietelul nostru) :wink: trecem pe clasa a II-a, am ramas anul trecut fara replica la vederea numarului imens de oferte prin scoala a diverselor auxiliare, de la caiete speciale, culegeri de exercitii, culegeri de texte literare cu fise de lectura, culegeri de "performanta".
Si daca avem un copil care poate duce la performanta ii omoram copilaria?
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Re: Culegeri de exercitii si probleme

Mesajde felixmunteanu » 03 Sep 2011, 21:41

faby57 scrie:"In prima zi de scoala ne ducem cu flori sau nu?"unii parinti sustin ca nu si sa cumparam diverse :ciocolata,cafea sau bauturi scumpe."Mie mi se pare ca nu e bine cu cadouri, de aceea va intreb ii dau baiatului un buchet de flori in prima zi sau nu?
O zi buna(sau o seara )!


Nu numai că susţin comentariul lui marikaj, dar adaug că e de PROST GUST să meargă copiii cu cafea şi ... cu băuturi scumpe :shock: chiar dacă părinţii se vor ocupa de asta. Ba, mai umblă şi vorba, că doar copiii aud ce se discută şi vorbesc. - Măi, tu n-ai flori? - Nu că aduce mama wiskey. Penibil.
Poate vă mai vedem învăţătorul şi pe la ştiri, că unii abia aşteaptă să ne mai găsească vreo pată.
Unde scrie că nu li se dau flori bărbaţilor? Înţeleg că nu dăm flori domnului învăţător de Ziua femeii (şi chiar atunci putem da cu titlul "pentru soţia dumneavoastră"), dar la festivităţile şcolare se duc flori.
Aşa că, daţi-i, doamnă, flori şi lămuriţi-i şi pe alţii să nu facă prostii!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron