Costuri & politica corecta de informatizare a invatamant

Deoarece in dezbaterea deschisa in intalnirea Resurse IT&C in educatie de la Focsani(<a href="http://www.vrancea.ro/unirea2005" target="_blank">www.vrancea.ro/unirea2005</a>), nu s-a reusit atingerea tuturor punctele propuse, va invitam sa va spuneti parerea pe urmatoarele
topicuri...

Costuri & politica corecta de informatizare a invatamant

Mesajde vivi » 23 Ian 2005, 23:50

Va invitam sa va spuneti parerea aici despre urmatoarele chestiuni:
- Costurile si politica corecta de informatizare a invatamantului?
- Este posibila si utila aici descentralizarea?
- Care ar fi caile de diminuare a costurilor si de crestere a eficientei?
Ultima oară modificat de vivi pe 25 Ian 2005, 22:38, modificat 1 dată în total.
Octavian Costache
Avatar utilizator
vivi
 
Mesaje: 188
Membru din: 22 Oct 2003, 10:34

Mesajde mihaelapreda » 25 Ian 2005, 17:43

Cred ca informatizarea invatamantului este pe calea cea buna - stiu ca tarile din SE Europei sunt cu cativa pasi buni in urma noastra.
Un minus ar fi partea de pregatire a profesorilor.
mihaelapreda
 
Mesaje: 6
Membru din: 25 Ian 2005, 17:33

informatizarea invatamantului

Mesajde ebelivac » 25 Ian 2005, 19:23

Si eu cred ca informatizarea invatamantului are un mare handicap, si anume pregatirea profesorilor in ceea ce priveste utilizarea computerului. De fapt, acest handicap poate reprezenta un prim pas facut cu stangul. Cred ca mai indicat ar fi fost declansarea unor cursuri de pregatire a profesorilor in utlizarea calculatorului. Este ca si cum ai pune la dispozitia unei persoane care doreste sa-si ia carnetul de sofer un avion supersonic.
Sper sa nu fi fost prea dur, dar mi se pare ca masurile luate pana acum au fost in binecunoscutul stil hei-rup. Sigur ca este frumos sa existe intr-o scoala un laborator dotat cu calculatoare ultimul tip, dar sa-l tinem sub cheie si sa ne mandrim cu el la vizitele oficiale nu mi se pare nici eficient, dar nici moral pentru elevi, beneficiarii acestor calculatoare.
ebelivac
 
Mesaje: 75
Membru din: 23 Apr 2004, 12:56

Mesajde emil » 25 Ian 2005, 20:51

mihaelapreda scrie:Cred ca informatizarea invatamantului este pe calea cea buna - stiu ca tarile din SE Europei sunt cu cativa pasi buni in urma noastra.
Un minus ar fi partea de pregatire a profesorilor.

Cine v-a spus ca tarile din SE Europei sunt cu cativa pasi in urma noastra.
Ia cercetati un pic BULGARIA si UNGARIA..
Probabil comparatia dvs. s-a facut cu Albania si R. Moldova
...
Sau probabil considerati ca sunt in urma pentru ca nu si-au cumparat vreo platforma care sa nu le foloseasca la aproape nimic...
Eu nu zic ca informatizare nu exista. Dar cu banii investiti se puteau face multe, MULT MAI MULTE , mai practice si IN FOLOSUL ELEVILOR.
Ceea ce s-a facut, sunt lucruri de fatada, cu costuri ENORME!
O politica libera si bazata pe piata reala, unde scoala, comunitatea, profesorii, elevii au de ales, va aduce un progres, altfel...ramanem la stadiul de tara africana in care se vand margele de sticla colorata...
Eu zic ca ar trebui sa ne trezim!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: informatizarea invatamantului

Mesajde emil » 25 Ian 2005, 21:30

ebelivac scrie:Si eu cred ca informatizarea invatamantului are un mare handicap, si anume pregatirea profesorilor in ceea ce priveste utilizarea computerului. De fapt, acest handicap poate reprezenta un prim pas facut cu stangul. Cred ca mai indicat ar fi fost declansarea unor cursuri de pregatire a profesorilor in utlizarea calculatorului. Este ca si cum ai pune la dispozitia unei persoane care doreste sa-si ia carnetul de sofer un avion supersonic.
Sper sa nu fi fost prea dur, dar mi se pare ca masurile luate pana acum au fost in binecunoscutul stil hei-rup. Sigur ca este frumos sa existe intr-o scoala un laborator dotat cu calculatoare ultimul tip, dar sa-l tinem sub cheie si sa ne mandrim cu el la vizitele oficiale nu mi se pare nici eficient, dar nici moral pentru elevi, beneficiarii acestor calculatoare.

Stiti care e problema pregatirii profesorilor?
Ceea ce se raporteaza acum este "pregatirea ael". Daca bietul profesor nu stie decat "ael" e ca si cum l-am pune in carucior cu rotile pe o linie de tramvai!
citez din ceea ce spunea cineva la instruire, o perla "noi facem instruire ael avansat, dar avem si ael pentru incepatori-office"
Cat priveste utilizarea laboratorului, eu cred ca e folosit si nu incuiat, dar nu exista o politica clara a scolii in acest sens. Dupa mine, agresivitatea cu care s-a dorit "ael" a distrus orice deschidere, bulversand o perspectiva a unei lumi deschise , in care profesorul sa fie invatata ce e cu calculatorul si programele sale, apoi sa i se dea libertatea sa aleaga..CUM sa il foloseasca, evident, oferindu-i-se alternative!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: informatizarea invatamantului

Mesajde ebelivac » 25 Ian 2005, 22:03

emil scrie:Cat priveste utilizarea laboratorului, eu cred ca e folosit si nu incuiat, dar nu exista o politica clara a scolii in acest sens. Dupa mine, agresivitatea cu care s-a dorit "ael" a distrus orice deschidere, bulversand o perspectiva a unei lumi deschise , in care profesorul sa fie invatata ce e cu calculatorul si programele sale, apoi sa i se dea libertatea sa aleaga..CUM sa il foloseasca, evident, oferindu-i-se alternative!

Asa este! Am cateva ore la o scoala postliceala privata care are inchiriate niste clase intr-un liceu, dar sincer sa fiu, nu am auzit vorbindu-se de un laborator in care platforma AEL sa se foloseasca cu succes. Ba mai mult, aceasta platforma reprezinta o corvoada pentru unii profesori. Necunoasterea ei, dificultati in a intelege functionarea programului, dar mai ales, deficiente foarte mari in momentul in care li s-au prezentat programele, toate acestea ma duc cu gandul la stilul de hei rup sau cu alte cuvinte "Hai s-o facem repede, ca sa avem ce raporta". In aceste conditii, in mesajul meu ar fi trebuit sa includ ghilimele pentru termenul incuiat. Din pacate politicile incoerente ale scolii incuie aceste laboratoare.Si ar mai fi si agresivitatea mentionata mai sus. Constrangerea prin factori care nu tin direct de profesorul de clasa de a folosi numai anumite produse nu poate duce decat la perceptia de corvoada si sigur nu ar fi posibila adaptarea la anumite cerinte care tin exclusiv de o anumita clasa, intr-un anumit moment.
ebelivac
 
Mesaje: 75
Membru din: 23 Apr 2004, 12:56

Re: informatizarea invatamantului

Mesajde emil » 25 Ian 2005, 22:17

ebelivac scrie:..., toate acestea ma duc cu gandul la stilul de hei rup sau cu alte cuvinte "Hai s-o facem repede, ca sa avem ce raporta". In aceste conditii, in mesajul meu ar fi trebuit sa includ ghilimele pentru termenul incuiat. Din pacate politicile incoerente ale scolii incuie aceste laboratoare.Si ar mai fi si agresivitatea mentionata mai sus. Constrangerea prin factori care nu tin direct de profesorul de clasa de a folosi numai anumite produse nu poate duce decat la perceptia de corvoada si sigur nu ar fi posibila adaptarea la anumite cerinte care tin exclusiv de o anumita clasa, intr-un anumit moment.


Pe mine toate astea ma duc la gandul ca trebuia raportat bine ca sa se justifice enorma cheltuiala!
Intr-adevar, agresivitatea cu care s-a impus: "va luam laboratorul daca nu folositi ael", "este obligatoriu"...si alte amenintari , nu au facut decat sa provoace reactii inverse...
Problema pe care am lansat-o in discutie, nu implica numai critici. Ce e de facut? TREBUIE sa dam un semnal clar MEdC, dar nu persoanelor care au promovat politica de pana acum....
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2737
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde mariapopa » 25 Ian 2005, 22:37

Am citit postarile anterioare...mi-am dat seama ca autorii vorbesc in cunostinta de cauza...mi-am lamurit multe nedumeriri.
Raman la parerea mea (pe care am mai postat-o) nu pot desfiinta asa cum nu pot sa ridic in slavi AEL-ul....multe din lectii mi-au fost chiar utile asa cum altele au fost " pierdere de timp".
mariapopa
 
Mesaje: 140
Membru din: 17 Oct 2004, 14:26

Re: informatizarea invatamantului

Mesajde ebelivac » 25 Ian 2005, 22:41

emil scrie: Ce e de facut? TREBUIE sa dam un semnal clar MEdC, dar nu persoanelor care au promovat politica de pana acum....

Din pacate nu sunt de specialitatea informatica. Predau limba engleza. Pentru mine folosirea computerului in studierea unei limbi straine este foarte util. Cred ca s-ar impune o regandire a reformei. Sa fie REFORMA.
De exemplu, eu ma lovesc de o problema cu elevii mei. In clasa a 5-a, ei fac informatica, o disciplina care este inoportuna in acest moment. Mai bine ar invata sa utilizeze un file manager, un editor de texte, un program de realizat prezentari gen PowerPoint, si abia apoi sa intre in notiuni de informatica (programare, algoritmi - v-am spus nu sunt de specialitate nu ma pricep cu ce ocupa informatica). In acest fel, in clasa a 6-a, la limba engleza, ar putea si ei, cu propriile forte, sa tehnoredacteze un proiect, sa-l salveze, sa-l arhiveze, sa realizeze o prezentare si sa nu le copieze direct de pe Internet.
ebelivac
 
Mesaje: 75
Membru din: 23 Apr 2004, 12:56

Politici de informatizare

Mesajde mihaelapreda » 26 Ian 2005, 08:49

mariapopa scrie:Raman la parerea mea (pe care am mai postat-o) nu pot desfiinta asa cum nu pot sa ridic in slavi AEL-ul....multe din lectii mi-au fost chiar utile asa cum altele au fost " pierdere de timp".

Foarte corect! Si eu am impresia ca discutiile de aici sunt un pic tendentioase. Este foarte usor sa critici. AEL-ul are partile lui proaste, precum are si parti bune. In timp, datorita unor discutii mai constructive decat cele de fata, AEL-ul isi va depasi limitele. Deocamdata, cu el lucram in scoala romaneasca.
Oricum, discutiile despre politici educationale de informatizare sunt binevenite si salut aceasta initiativa a administratorului sitului. Ar fi foarte bine daca ati propune un document de politica educationala (in care sa se incurajeze mai mult anumite minusuri ale situatiei actuale) si pe care sa discutam concret.

PS
Suntem intr-adevar, in privinta informatizarii, cu cativa pasi inaintea tuturor tarilor din jur, si chiar de mai departe. Serbia&Muntenegru mai are ceva similar, dezvoltat in cadrul unui program al ministerului.
mihaelapreda
 
Mesaje: 6
Membru din: 25 Ian 2005, 17:33

Bani pentru reforma in educatie

Mesajde mihaelapreda » 26 Ian 2005, 09:57

emil scrie:Dar cu banii investiti se puteau face multe, MULT MAI MULTE , mai practice si IN FOLOSUL ELEVILOR.
O politica libera si bazata pe piata reala, unde scoala, comunitatea, profesorii, elevii au de ales, va aduce un progres...
Eu zic ca ar trebui sa ne trezim!

Foarte bine remarcat. Trezirea noastra, a cadrelor didactice... Metode active, instruire centrata pe elev, constructivism, un management mai eficient la nivelul institutiilor scolare...
Intr-adevar, ministerul se balbaie de cativa ani buni.
Ar fi o solutie o reforma de jos in sus? Care ar fi mecanismele prin care cadrele didactice pot eficientiza procesul si sistemul de invatamant ca intreg?
mihaelapreda
 
Mesaje: 6
Membru din: 25 Ian 2005, 17:33

Mesajde condurachi_i » 26 Ian 2005, 13:36

Noi avem in scoala un laborator de informatica cu 13 calculatoare, conectate la internet (am si cateva ore de informatica-optional)...Elevii (inclusiv cei de clasa a cincea) stiu deja Microsoft Word, Power Point si chiar Microsoft Excel, stiu sa navigheze pe internet, stiu o groaza de lucruri... Ar fi bine totusi sa avem si niste softuri educationale....mai ales pentru gimanziu...M-ar interesa de exemplu matematica predata pe calculator...

[a doua parte a mesajului editata de moderator: offtopic]
"Intelept este acela care traieste in fiecare zi ca si cum in fiecare zi si in fiecare ceas ar putea sa moara." (Quevedo)
Avatar utilizator
condurachi_i
 
Mesaje: 304
Membru din: 24 Feb 2004, 18:23
Localitate: Constanta

Mesajde mariro » 26 Ian 2005, 14:47

[editat de moderator: va rog sa nu deviati de la topic.
Acesta este, va reamintesc Costuri si politica corecta de informatizare a invatamantului
]
Avatar utilizator
mariro
 
Mesaje: 16653
Membru din: 16 Mai 2004, 20:40
Localitate: Galati

Mesajde marinela » 26 Ian 2005, 23:08

Nimani nu spune ca AEL-ul nu este bun, dar se poate si mai bun si altele la fel. Programul merge greu si cateodata pierzi ora cu nimic. Nu trebuie sa exageram. Sunt lectii pe calculator bine facute care pot fi folosite la videoproiector. Deocamdata nu este utila partea din AEL cu notele.
Avatar utilizator
marinela
 
Mesaje: 263
Membru din: 20 Dec 2003, 19:49
Localitate: Bucuresti

Mesajde simonazz » 28 Ian 2005, 19:27

As vrea sa ma refer la cateva aspecte legate de ceea ce cred eu ca ar presupune o politica corecta de informatizare a invatamantului romanesc :

1. Liberalizarea sistemului de achizitii a pachetelor de soft / programelor educationale utilizate de scoli . In aceasta privinta cred ca un mare pas ar fi dobandirea de catre scoli a unei autonomii reale , ma refer aici in special la autonomia financiara ( care in fapt nu exista la ora actuala , totul depinde de sistemul centralizat de achizitii realizat de primarii sau minister) . Este foarte important ca o scoala sa aibe annual un buget prin care o anumita suma de bani sa-I fie atribuita pentru asemenea achizitii si care sa poata fi cheltuita asa cum profesorii cred , pentru ce programe de instruire cred ei ca le foloseste in mod real .
2. Liberalizarea sistemului de training prin deschiderea catre furnizori privati de intruire care sa poata fi alesi de profesori sau scoli pe baza de oferte in functie de nevoile reale ale scolii. Actualul sistem de acreditare al furnizorilor de pregatire mi se pare extrem de restrictiv , avantajeaza clar sistemul universitar de stat care de cele mai multe ori este nesincronizat cu nevoile actuale de instruire.
3. Investitii in programe nationale de cercetare , grupuri de lucru, programe de informare , care sa studieze impactul tehnologiei informatie asupra modului in care aceasta poate modifica modul de predare ,evaluare , continutul disciplinelor didactice.
simonazz
 
Mesaje: 11
Membru din: 20 Noi 2004, 00:24

Următorul

Înapoi la IT&C in Educatie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori