copil cu probleme

copil cu probleme

Mesajde costacarmen » 24 Ian 2008, 15:44

Sunt invatatoare la o scoala din mediul rural .Am in clasa 16 elevi ,printre care si un elev cu probleme speciale .in dosarul acestui elev ,nu apare nimic anormal ,este normal ,nici macar o fisa medicala care sa ateste ce are ,nimic .Din acte reiese ca este un copil normal .Totusi situatia este alta .
A fost inscris in clasa I ,pe care a promovat-o .In clasa a III A ,nu a mai facut fata programei scolare si a fost lasat repetent .Anul acesta l-am preluat eu .Ce pot sa va spun este atent un sfert de ora .Copiaza corect de pe tabla ,carte etc un sfert din lectie apoi are un scris indescifrabil,nu comunica cu mine ,nu ma lasa sa vad ce scrie pe caiet in timpul orei ,este f obraznic cu celelalte cadre didactice care predau la ore ,adresandu-le cuvinte jignitoare ,de ex pe prof de fr a numit-o chiar vaca ,dupa profesorul de religie l-a dracuit ,dupa cel de sport a dat cu pietre etc ,in schimb cu mine la ora este cuminte .De asemenea le adresesaza cuinte jignitoare si copiilor in clasa .Nici la celelalte materii nu reuseste sa faca nimic ,la desem mai mult mazgaleste ,la lucru manual nu reuseste sa sa taie corect sau sa ansambleze piese ,la muzica nu canta .
Parintii nu accepta sa fie inscris intr-o scoala speciala sub nici o forma .
Vreau sa va intreb unde se incadreaza acest copil ,daca ma puteti ajuta cu vreo programa scolara pt clasa a III a ,fise etc .
costacarmen
 
Mesaje: 36
Membru din: 13 Ian 2007, 16:33

copil cu probleme

Mesajde angela_ghrsm » 25 Ian 2008, 21:59

Într-adevăr elevul dv este un copil normal din punct de vedere psihic, numai că a fost neglijat din punct de vedere psiho - pedagogic. Dacă s-a purtat urât cu ceilalţi profesori iar cu dv se poartă frumos, înseamnă că la dv a găsit ce căuta : înţelegere, încurajare, afecţiune. Dacă încă se mai fereşte de dv şi nu vă arată lucrarea, înseamnă că încă nu are încredere deplină în dv. Ar fi bine să-l trataţi în continuare cu deosebită atenţie, deoarece este un copil care probabil a suferit mult în copilăria lui, a fost minţit şi dezamăgit de nenumărate ori. Aceasta este reacţia lui la evenimentele pe care le-a trăit. Ar fi bine dacă aţi face o vizită acasă la el, să vedeţi climatul familial în care trăieşte, dacă are vreun tată alcoolic, care -l bate sau o mamă excesiv de autoritară, ori poate este neglijat total sau este folosit la munci casnice iar el îşi doreşte să înveţe.E bine să vorbiţi zilnic cu el, să-l lăsaţi să povestească ce se întâmplă la el acasă, ce trăiri are, ce simte el când vine la şcoală, cine-l supără, care sunt prietenii lui, ce-i place să facă şi ce nu, pus să deseneze ce simte el vis-a-vis de lumea în care trăieşte. Dv vă notaţi tot ce vorbiţi cu el, ca un fel de jurnal, urmărind progresele lui. Ar fi bine să nu-l dezamăgiţi , să-l încurajaţi cu note stimulative, să-l ajutaţi să înţeleagă lecţiile, să-şi facă prieteni în clasă, să-i daţi diferite responsabilităţi în clasă, de exemplu să controleze caietele de muzică sau desen. Să vorbiţi şi cu ceilalţi profesori să se poarte frumos cu copilul, chiar dacă acesta are manifestări ciudate, acesta este felul lui de a răspunde la solicitările celor din jur. Nu trebuie pedepsit foarte tare, ci trebuie să stabiliţi reguli de comportament pt toată clasa care trebuie respectate de toţi şi mai ales pedepse pt cei care le încalcă, cum ar fi să şteargă praful, să ude florile, să măture clasa. Dar aveţi grijă ca pedepsele să fie aplicate tuturor elevilor, fără să-i faceţi vreo nedreptate. Probabil că a fost nedreptăţit de multe ori şi şi-a pierdut încrederea în adulţi. Mai vorbim ! de unde sunteţi ?
angela_ghrsm
 
Mesaje: 120
Membru din: 01 Feb 2007, 15:23

Mesajde ramia » 30 Ian 2008, 00:02

Oare de ce n-a facut fata programei?Ai discutat cu fosta invatatoare?Din ce familie provine copilul?Faptul ca a ramas repetent poate il face mai rau, nu are incredere in el.Colegii lui ,(parerea mea)nu sunt atenti cu el,il marginalizeaza.Acest lucru il intarata,vrea sa fie si el alaturi de ei.Are nevoie de afectiune,de sprijin, de intelegere.Tu poti sa-i oferi toate acestea.Incearca sa ti-l apropii,da-i diferite sarcini usor de realizat.Cand a scris frumos lauda-l, nu-l critica in fata clasei. Critica e cel mai mare dusman.Fa-i pe colegii lui sa inteleaga ca acest copil are nevoie de ei.Sunt o familie.Spui ca la orele tale este cuminte,dar la restul orelor face probleme. Este ca un animal care simte cine il iubeste.N-ar fi rau sa-i rogi pe colegii tai sa-ti permita sa participi la orele lor,sa vezi ce se intampla.Stiu ca ti-e greu, dar incearca sa -l aduci pe drumul cel bun. Gandeste-te ca-l poti ajuta.
ramia
 
Mesaje: 19
Membru din: 19 Ian 2006, 19:11


Înapoi la Invatamant special / psihologie scolara

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori