Controlul medical la inceput de an scolar

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Controlul medical la inceput de an scolar

Mesajde p_simone » 22 Aug 2005, 13:06

A aflat cineva ce analize trebuie sa facem pentru fisa medicala?
[ pentru cadrele didactice ce vor preda in acest an scolar]
Avatar utilizator
p_simone
 
Mesaje: 50
Membru din: 15 Aug 2005, 18:15

Mesajde marikaj » 26 Aug 2005, 15:06

26.08.2005

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au reglementat printr-un ordin comun modalitatea efectuării controlului medical anual pentru personalul din învăţământul preuniversitar, dar şi lista incompatibilităţilor de ordin medical cu profesia didactică.
Avizul clinic va fi acordat în baza controlului medical anual efectuat de medicul de familie pe lista căruia se află cadrul didactic, cadrul didactic auxiliar, respectiv personalul nedidactic, examenul fiind suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit acestui ordin, lista bolilor profesionale incompatibile cu funcţia didactică sunt următoarele:
A. Situaţii de inaptitudine profesională de natură psiho-comportamentală
1. episoade acute ale bolilor psihotice
2. deteriorarea cognitivă, indiferent de etiologie
3. tulburări severe de comportament datorate bolilor mintale, inclusiv cele care pot însoţi tulburările de identitate de gen şi preferinţă sexuală, precum şi cele datorate consumului de alcool şi/sau de substanţe psihoactive.
Nici unul din manualele de clasificare şi diagnostic moderne ICD şi DSM – IVTR nu include homosexualitatea în cadrul tulburărilor de preferinţă sexuală. În categoria tulburărilor de preferinţă sexuală sunt incluse conform Clasificării Internaţionale a Bolilor transsexualismul, parafiliile – fetişismul, exhibiţionismul, voyeurismul, pedofilia şi sadomasochismul.
B. Afecţiuni neurologice (tulburări de vorbire care împiedică activitatea didactică, bâlbâismul foarte grav şi afazia - de orice etiologie)
C. Boli transmisibile în evoluţie, până la vindecare, inclusiv starea de purtător, până la sterilizare (TBC evolutiv).

Examinarea psihologică anuală a personalului din învăţământul preuniversitar se realizează de către psihologii şcolari. Totodată, personalul din învăţământul preuniversitar este obligat să prezinte conducerii unităţii şcolare o declaraţie pe propria răspundere că nu suferă de afecţiunile psihice stipulate mai sus. În cazul constatării unor tulburări de natură psiho-comportamentală, psihologii şcolari informează directorii unităţilor de învăţământ, care vor solicita, în condiţiile legii, un examen medical specializat de la un cabinet de medicină a muncii.
Costul aferent MRF va fi suportat de către Consiliul Local, respectiv Consiliul Judeţean, conform Legii nr. 354/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 84/1995, republicată. Prezentul ordin va fi dus la îndeplinire de către Inspectoratele Şcolare Judeţene, unităţile şcolare şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Director,
Mircea MUREŞAN
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Mesajde stanuta_grigorica » 26 Aug 2005, 18:38

Mi se pare un lucru bun.Oricum,controalele facute pana acum erau,in extrem de putine cazuri,corecte...Nu mai amintesc de pretul pe care-l plateam pentru a obtine avizele medicale...
stanuta_grigorica
 
Mesaje: 1095
Membru din: 06 Noi 2004, 21:55

Mesajde marikaj » 26 Aug 2005, 19:09

anul trecut am platit 150 mii pentru examenul psihologic, 300 mii la medicina muncii si razele am fost obligati sa le facem la un cabinet cu aparatura invechita pentru era si acest examen cam 250 mii
se pare ca la anul scapam si de raze si vom avea numai control medical la medicul de familie pentru "clinic sanatos", cf CAS gratis :wink:
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Mesajde matrescu » 06 Sep 2005, 13:18

Anul acesta se prezintă fiecare la medicul de familie, fără nici o analiză medicală în prealabil şi el decide dacă este cazul să se mai facă analize medicale.
M-am prezentat la medic cu adeverinţa de salariat(este una tip pentru medicul de familie, în care se precizează că unitatea şcolară plăteşte la asigurările de.....), ştia medicul despre ce este vorba, n-a fost nevoie de nici o analiză medicală, mi-a dat ADEVERINŢĂ MEDICALĂ în care se precizează că sunt clinic sănătos şi apt pentru a preda în învăţământ.
"Tomorrow will be another day"
- Pe aripile vântului -
matrescu
 
Mesaje: 93
Membru din: 19 Mar 2005, 14:01
Localitate: Botosani

Mesajde ungureanu » 09 Sep 2005, 10:40

Consider ca orice dascal trebuie sa-si controleze sanatatea deoarece sanatatea noastra inseamna implicit si sanatatea elevilor nostri.Ma bucur ca anul acesta se poate rezolva aceasta problema intr-o formula mai lejera care tine de con stiinta de sine.
MINTE SANATOASA IN CORP SANATOS!
ungureanu
 
Mesaje: 1
Membru din: 08 Sep 2005, 22:23

trebuie sa ne controlam sanatatea

Mesajde irissarchizian » 09 Sep 2005, 11:01

este un lucru bun
irissarchizian
 
Mesaje: 1
Membru din: 08 Sep 2005, 11:18


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori