Cercetare științifică și statistică a biodiversității

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Cercetare științifică și statistică a biodiversității

Mesajde croitoru_c » 05 Ian 2014, 01:40

Cercetare științifică și statistică a biodiversității - PROIECT MULTILATERAL COMENIUS desfășurat la COLEGIUL ENERGETIC 2013-2015

PROF. CODRUŢA ELENA ŢENEA, COLEGIUL ENERGETIC, RÂMNICU VÂLCEA


În perioada 2013-2015, Colegiul Energetic, Râmnicu Vâlcea derulează Proiectul multilateral Comenius ”A Statistic and Scientific Research on Biodiversity/ Cercetare științifică și statistică a biodiversității”, în parteneriat cu I.E.S. Manuel de Falla- Puerto Real – Spania, Valkas Gimnazija – Valka – Letonia, Istituto D’Istruzione Superiore ‘Sandro Pertini’ – Camposampiero – Italia, H.O.V.Alemdag Tunc Capa Anadolu Lisesi – Istanbul – Turcia.
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Sectorial Comenius, parte a Programului Învățare pe tot Parcursul Vieții și este coordonat de Ţenea Codruţa Elena, profesor de informatică la Colegiul Energetic, în proiect fiind implicată conducerea, precum și cadre didactice din cadrul catedrelor de matematică, informatică, biologie, geografie și limba engleză.
Deoarece în ultimii ani asistăm la o lipsă de interes a elevilor față de științe, proiectul își propune să promoveze o nouă abordare a acestor discipline, prin crearea unor situații reale de cercetare. Profesorii și elevii vor realiza activități în natură, excursii cu scopul de a colecta informații reale despre biodiversitate, urmând să le prelucreze folosind instrumente matematice și digitale.
Proiectul își propune să crească interesul elevilor în utilizarea matematicii în viața de zi cu zi prin utilizarea noilor tehnologii. De asemenea, prin experiențe reale de cercetare se cultivă o atitudine responsabilă fată de mediu la nivel local, național și global, se dezvoltă grija pentru biodiversitate, utilizându-se cunoștințe de statistică pentru analiza și interpretarea rezultatelor.
Pe parcursul celor doi ani de proiect, elevii vor participa la diferite activități în natură, la work-shop-uri, vizite, prezentări și vor crea diferite materiale reprezentative pentru proiect – pagina web a proiectului, dicționar de termeni despre biodiversitate, chestionare, studii statistice, articole în revista proiectului, prezentări și rapoarte, expoziții, concursuri, ghid despre desfășurarea activităților de cercetare.
Impactul proiectului se dorește a fi unul pozitiv, prin creșterea valorii europene a instituției școlare și a comunității locale.

În perioada 5-10 noiembrie 2013, Colegiul Energetic a fost reprezentat în Spania, la Puerto Real, Cadiz de patru profesori (Director adjunct ing. Matei Marilena, coordonator proiect prof. Ţenea Codruţa, profesor de biologie Bîrzescu Venera, profesor de limba engleză Simeanu Iuliana), în cadrul primei mobilități a proiectului.
Întâlnirea a avut loc la școala coordonatoare IES Manuel de Falla şi au participat numai profesori din cele cinci scoli implicate în proiect – Spania, România, Italia, Turcia, Letonia.
Au fost îmbinate diferite activități – socializarea participanților; prezentarea țărilor, regiunilor și școlilor prin pliante și filme; participarea la ore de curs bilingve; discuții și dezbateri referitoare la sistemele educaționale din fiecare tara; punctarea obiectivelor proiectului; discuții despre rezultate și strategii de diseminare, în funcție de competente și de distribuirea sarcinilor; realizarea de chestionare pentru a studia motivația elevilor în studiul științelor.
Echipa Spaniei a propus un site web, care va conține toate informațiile despre proiect și toate materialele realizate pe parcursul celor doi ani – ssrb.iesmanueldefalla.es.
Activitățile de cercetare au debutat cu vizita din data de 7 noiembrie 2013 la Parcul National Torunos, unde după ce s-a realizat turul parcului au fost aplicate diferite metode de măsurare a biodiversității.
Toate activitățile s-au desfășurat într-o atmosferă plăcută, de colaborare, obiectivele au fost atinse, urmând ca activitățile să-și continue cursul la nivel local și în următoarele mobilități.
croitoru_c
 
Mesaje: 4
Membru din: 15 Ian 2006, 17:29

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori