Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde simosymo » 07 Dec 2006, 19:40

Sunt mama a doi copii. Unul de cl.a VIII-a si celalat de cl.a VI-a.
Copilului meu de cl.a VI-a anul acesta scolar le-a venit un nou profesor la clasa, la limba si literatura romana. Inca de la inceput am vazut ca acesta le preda foarte superficial materia (scriind foarte putin la clasa), lucrand cu ei cel mai mult oral ! Asta insemnand verificarea temei + doua , trei exercitii (cand se fac si astea), iar cand le preda... de ex. tot ce este in manualul de cl.a VI-a despre verb le-a schitat in cel mult 10 randuri. S-a ridicat aceasta problema la o sedinta cu parintii si dirigintele spune ca va discuta cu profesorul respectiv despre nemultumirile pe care le avem (parintii) vizavi de aceasta problema. Timpul a trecut si iata ca se apropie perioada tezelor. Zi de zi i-am cerut fiului meu sa vad daca au facut pregatire, recapitulare, subiecte posibile pentru teza sau un plan de lucru (cum facea d-na profesoara de anul trecut ), dar ... nimic, ABSOLUT NIMIC. Tin minte ca "Sobieski si romanii" pe vremea cand am fost eu eleva era o opera epica pe care se punea un mare accent. Dar la clasa fiului meu nu s-a scris ABSOLUT NIMIC despre aceasta opera, nici acasa nu li s-a dat sa faca rezumatul sau caracterizarea personajului principal, etc. A fost citita aceasta opera la clasa de catre elevi, iar dl.profesor le-a povestit-o pe scurt. Cum este posibil stimabili dascali asa ceva?
Am fost la scoala si am discutat cu dirigintele, directoarea si in final si cu profesorul in cauza care motiveaza faptul ca a lipsit foarte multi ani de la catedra (fiind director) si... Atat am reusit sa obtin cu acest lucru, amanarea tezei cu inca o saptamana, timp in care l-am rugat pe distinsul profesor sa faca pregatirea necesara a elevilor inainte de teza. Oare o va face?
Considerati ca am gresit procedand astfel?
Ce ma sfatuiti sa fac?
Sa ii iau fiului meu un profesor care sa se ocupe in particular de el pana termina clasa a VIII-a, sau sa il mut la in alta clasa (sau alta scoala)?
simosymo
 
Mesaje: 6
Membru din: 07 Dec 2006, 18:31

Mesajde live » 07 Dec 2006, 19:48

Într-o situaţie similară se află fiul unei bune prietene. Anul acesta li s-a schimbat profesoara şi...prietena mea era plină de speranţe. Degeaba. A căzut din lac în puţ: profesoara actuală nu face altceva decât să verifice tema, în clasă. Atât!!! În schimb, teme pentru acasă cât cuprinde. Pe ce bază?! Pe baza...Dumnezeu ştie.
Prietena mea a ales să pună copilului meditator. Oricum puştiul are ceva probleme la limba română(a şi vorbit târziu...), dar profesoara care vine acasă trebuie, în primul rând, să-i PREDEA copilului, nu doar să insiste asupra unor cunoştinţe pricepute cu dificultate.
Insistaţi pe lângă profesor. Ar trebui, dacă e un om "cu toate într-un loc", să priceapă că "e groasă". Dacă nu se rezolvă nimic, vorbiţi cu copilul şi întrebaţi-l cât de greu i-ar veni să se mute... În cazul în care refuză mutarea...puneţi-i meditator. :cry:
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde simosymo » 07 Dec 2006, 23:14

Va multumesc mult pentru raspuns.
Deja am discutat cu baietelul meu posibilitatea mutarii la o alta scoala, ceea ce nu ar fi pentru prima data. Clasele I-IV le-a terminat la o alta scoala mult mai buna decat aceasta dar la insistentele lui de a putea merge la fotbal l-am mutat la aceasta scoala (aici fiind cursurile de dimineata, iar la scoala unde era urma sa merga in cl.V-VIII cursurile erau de dupa masa si nu avea cum sa practice acest sport).
Acum regret din suflet ca am facut acest lucru desi stiam ca nu este o scoala buna, dar am vrut sa il las pe copil sa practice fotbalul care ii place foarte mult.
Semestrul acesta nu cred ca il pot muta la alta scoala, asa ca vom astepta terminarea lui, timp in care sa ii gasesc o profesoara care sa se ocupe de copil in particular pentru a reusi sa ajunga la nivelul la care ar fi trebuit sa fie in momentul de fata.
simosymo
 
Mesaje: 6
Membru din: 07 Dec 2006, 18:31

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde simosymo » 10 Dec 2006, 18:09

Dupa discutia avuta cu directoarea scolii si cu profesorul in cauza, surpriza! In ziua urmatoare le-a predat copiilor doua paginii de caiet studentesc, incepand cu notiuni de fonetica, sinonime, antonime, omonime,etc., definitii si exemple. Asa da! Poate reuseste pana in data de 18 cand vor avea teza sa mai faca ceva... ce ar fi trebuie sa predea de la inceputul semestrului pana acum. Pare ca a inteles dl.profesor ceva din discutia avuta.
simosymo
 
Mesaje: 6
Membru din: 07 Dec 2006, 18:31

Mesajde live » 10 Dec 2006, 19:27

Bravo! Deci...se poate. Asta e foarte bine, pentru că ai scăpat de probleme, dileme etc.
:D
trăiesc, iar asta îmi ocupă toată viaţa...
Avatar utilizator
live
 
Mesaje: 218
Membru din: 08 Sep 2006, 13:25

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde adimatu » 11 Dec 2006, 22:48

N-am reusit sa inteleg din postarile dumneavoastra in ce domeniu munciti, dar dintr-o alta postare am inteles ca aveti experienta didactica: "Eu am lucrat ca suplinitoare dar nu mi s-a intamplat intr-un an scolar niciodata ca un elev sa imi vorbeasca urat sau mai mult sa ma injure! (si aveam doar 19 ani, iar elevii mei erau din cl.V-VIII).". Nu stiu daca si acum mai sunteti in sistem.
Cititind mesajul mi-am amintit de vremurile de demult, cand in unele localitati intrau la asistente primari si activisti care aveau ca experienta didactica doar perioada in care au fost elevi.
Eu nu-mi permit sa dau sfaturi parintilor elevilor mei cum trebuie sa rezolve o problema la locul lor de munca, asa ca nu sunt de acord nici ca dumnealor sa vina si sa ma consilieze.
Am inteles ca profesorul respectiv a fost multi ani director. Doamna, oricine stie ca a fi director este o functie pe care o dobandesc numai unii profesori si de obicei nu oricine.
Cat timp este director si dupa ce nu mai este director, acel om este PROFESOR si cred ca trebuie lasat sa-si faca meseria asa cum stie mai bine. Rezultatele se pot vedea mai tarziu.
Nu vrau sa par rautacios, dar cred ca in spatele nemultumirii dumneavoastra sta schimbarea profesorului si atunci...

Eu in loc de stimabili, daca ceream ajutor spuneam stimati. Are alta conotatie :roll:
adimatu
 
Mesaje: 124
Membru din: 23 Mai 2006, 13:02
Localitate: Timisoara

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde simosymo » 12 Dec 2006, 09:40

Nu cred ca are importanta in ce domeniu lucrez acum. Sunt parinte si am intrat pe acest topic pentru a cere un sfat, nu pentru a fi ironizata si nici pentru a ironiza.
Eu nu am mers sa-l consiliez pe domnul profesor. Am mers in numele a mai multor parinti ai elevilor din clasa baiatului meu sa ii spun nemultumirile noastre legat de felul in care preda. Intr-o sedinta, o alta mamica i s-a adresat domnului diriginte cu aceasi nemultumire. Domnul diriginte a promis ca stea de vorba cu profesorul respectiv, ceea ce a si facut. Dar... fara nici un rezultat.
Dvs. daca ati vedea ca au trecut doua luni si jumatate de scoala si copilul nu a scris decat trei pagini in caietul de clasa la lb.romana nu ati intreba ce fac in timpul orei? Am discutat inainte si cu alti parinti (crezand ca nu scrie copilul meu in ore) dar si ei erau la fel de indignati pentru ca li se preda foarte superficial. De ex. verbul le-a fost predat in trei randuri si daca am luat manualul si m-am uitat era scris cel putin 20 de pagini.
Ati spus ca nu vreti sa pareti rautacios (desi ati fost cat se poate de rautacios) dar in spatele nemultumirii mele sta schimbarea profesorului. Nu este absolut deloc asa! Eu nici nu am vazut-o niciodata pe doamna profesoara pe care a avut-o fiul meu in clasa a V-a, in schimb pe dl. profesor (fost director) il stiam de la sedintele pe scoala.
Am luat caietele doamnei profesoare din cl.a V-a si ale fiicei mele mai mari si l-am pus de copil sa invete de acolo. O saptamana am tot asteptat sa vad ca va face macar pregatire pentru teza cu ei, dar nimic. Nu tu analize literare, rezumate, caracterizari, etc. Si atunci ce ar fi stiut acesti copii sa scrie la teza?
Imi pare rau ca nu am vorbit cu domnul profesor mai repede. Dansul chiar a inteles mesajul nostru (al parintilor) si altfel este acum felul in care le preda copiilor.

Dupa Dictionarul explicativ al limbii romane STIMABILI = (Om) vrednic de stima, de consideratie, de respect, iar STIMATI = care se bucura de stima, de consideratie; respectat, deci este acelasi lucru.
Nu stiu de ce va deranjat aceasta formula de adresare! Eu le port profesorilor un respect deosebit si apreciez munca pe care o fac dansii.
simosymo
 
Mesaje: 6
Membru din: 07 Dec 2006, 18:31

Mesajde leviatan » 22 Dec 2006, 23:50

Tot dupa Dictionarul explicativ al limbii romane, CONOTATIE = Sens suplimentar (fata de denotatie) al unui cuvant adesea figurat, rezultat din experienta personala, din context.
Asta a zis adimatu: "Are alta conotatie" (adica aia din scrierile lui Caragiale). :wink:
Scuze daca m-am bagat ca musca-n lapte.

Referitor la subiect sunt multe de zis. Dar avand in vedere ca nu-s profesor, nu vreau decat sa remarc ca astazi, cand sunt multe manuale alternative, se poate ca "Sobieski si romanii" sa nu mai fie un text atat de important cum era pe timpul manualului unic. Plus ca din propria experienta din scoala, profesorii cei mai buni pe care i-am avut nu erau cei care ne puneau pe noi elevii sa scriem mult, ci aceia care stiau sa prezinte o tema in asa fel incat sa ne trezeasca interesul. De la ei am ramas cu mult mai multe decat de la profesorii-dictare si -ascultare.
Avatar utilizator
leviatan
 
Mesaje: 18
Membru din: 26 Mai 2006, 21:30

Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde adimatu » 23 Dec 2006, 00:17

Corect leviatan. Foarte corect.
Din pacate ne confruntam cu parinti care nu inteleg ca scoala nu este un club de dresaj ci un loc in care incercam sa-i facem pe copii sa gandeasca, sa-si exprime pareri si sa caute argumente pentru a-si sustine parerea. Numai asa vor creste oameni adevarati si nu vor mai putea fi manipulati de oriec smecher cu carnet de partid.
Asa vedem unii dintre noi lucrurile si din fericire suntem multi, din ce in ce mai multi.
adimatu
 
Mesaje: 124
Membru din: 23 Mai 2006, 13:02
Localitate: Timisoara

Re: Ce ma sfatuiti sa fac stimabili dascali?

Mesajde dia_cos » 23 Ian 2007, 14:46

adimatu scrie:Corect leviatan. Foarte corect.
Din pacate ne confruntam cu parinti care nu inteleg ca scoala nu este un club de dresaj ci un loc in care incercam sa-i facem pe copii sa gandeasca, sa-si exprime pareri si sa caute argumente pentru a-si sustine parerea. Numai asa vor creste oameni adevarati si nu vor mai putea fi manipulati de oriec smecher cu carnet de partid.
Asa vedem unii dintre noi lucrurile si din fericire suntem multi, din ce in ce mai multi.


Aşteptam acest răspuns încă de când am început să citesc acest fir.

Revenind însă la subiect: Mi-e greu să înţeleg cum volumul notiţelor luate în clasă de către un elev poate fi un criteriu de apreciere a unui profesor. Bănuiala mea este că, pur şi simplu, atât a scris profesorul pe tablă iar elevii au fost învăţaţi să scrie în caiet doar ce este pe tablă (sau ceea ce precizează explicit profesorul că trebuie notat). E adevărat că a lua notiţe este o tehnică ce se dezvoltă (bănuiesc) ceva mai târziu. Pentru mine, un profesor care-şi consumă cele 50 de minute ale orei dictând nu-şi are rostul (mai ales în condiţiile în care copiii au manuale... Iar dacă nu-i convine cum e tratat subiectul în manual, poate să rescrie lecţia, s-o multiplice şi s-o distribuie elevilor). Profesorul trebuie să explice, să discute cu elevii, să-i ghideze, nu să fie un soi de manual ambulant.

O altă problemă importantă care a intersectat această conversaţie (şi care mie mi se pare importantă) este relaţia dintre şcoală şi părinţi. Am avut parte de multe şedinţe cu părinţii (doar din postura de părinte) şi impresia care mi-a rămas este una amară. Am constatat cu surprindere că dintre profesori, elevi şi părinţi, cei din urmă sunt cei mai... hmmm... retrograzi. Ei sunt care solicită măsuri disciplinare absurde, ei sunt cei care par să prefere profesori rigizi, ei se revoltă când un profesor abordează puţin "altfel" relaţia cu elevii (de pildă nu dictează...) şi, în general, sunt cei mai rezistenţi la schimbare. Am rămas absolut siderată când, de exemplu, un profesor care pur şi simplu îi entuziasma pe elevi (şi chiar pe mine, prin ce-mi povestea fiica mea) a fost făcut cu ou şi cu oţet de colegii mei, părinţii.

De ce se întâmplă aşa... e o poveste lungă. Pe de-o parte, cei mai mulţi dintre părinţi au un fel de nostalgie a şcolii "de pe vremea lor", cu tot cu metodele ei învechite. Pe de altă parte, nici profesorii nu încearcă să-i facă să înţeleagă despre ce-i vorba. În loc să citească la nesfărşit acel mic cod penal care este regulamentul şcolar, ar putea să le explice ce, cum şi de ce vrea şcoala să-i înveţe pe copiii lor. Eventual s-ar putea încerca chiar metode mai directe (de pildă, unii părinţi să asiste la unele ore sau să poată vedea înregistrări...). Nici ideea unor cursuri de psiho-pedagogie (bine-am zis?) adresate părinţilor n-ar fi rea.

Am navigat puţin prin site-uri educaţionale britanice şi am întâlnit câteva care erau dedicate părinţilor. Minunat. Explicaţiile (extrem de atractive) mergeau de la logica programei şcolare în ansamblu până la detalii legate de tematicile abordate la diverse materii. Merită să-i explici unui părinte care sunt motivaţiile pentru care (de exemplu) în anumite etape de învăţământ istoria nu mai este predată cronologic, ci tematic... În plus, în fiecare site şcolar am întâlnit o secţiune dedicată părinţilor.

Diana
dia_cos
 
Mesaje: 36
Membru din: 31 Ian 2006, 16:09

Mesajde cocalici » 21 Feb 2007, 00:31

Vreau sa intreb:ce e mai valoros, calitatea sau catitatea? Invatarea nu consta in notite lungi, plictisitoare, fara noima de multe ori. Sunt metode noi , placute prin care inveti multe si fara pagini de notite in caiete studentesti.Si apoi o remarca,:consider ca fiecare parinte trebuie sa isi spuna nemultumirea singur, nu prin intermadiari. Dureros e faptul ca atunci cand un profesor vine -nou- la o clasa ,e comparat mereu cu cel plecat.Si mai vreau sa va spun ceva , stimati parinti, programa scolara s-a schimbat mult. Nu mai e ca in anii cand noi eram elevi. Azi la examene nu se mai dau caracterizari, rezumate, comentarii. Acum se pune accentul pe creativitatea elevilor.Si eu am invatat km de comentarii,dar azi nu mai predau asa. Ma modelez dupa noile vremuri cu noile cerinte.
cocalici
 
Mesaje: 147
Membru din: 21 Mai 2006, 04:15
Localitate: bacau


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

cron