Nu cred ca nu sunt oameni interesati de munca si ca doar banii sunt motivatia unei discutii.
Evaluarea NOASTRA, a cadrelor didactice, este si va fi un lucru controversat.
Trebuie inteles foarte bine termenul de progres scolar.
Exista elevi care nu sunt capabili sa atinga niciodata pragul lui 5, de exemplu, la teza cu subiect unic. Cum ne descurcam cu ei? Nu cumva sistemul romanesc de notare trebuie modificat? Adica, elevii sa promoveze anul si cu medii sub 5, dar sa nu aiba acces la un nivel urmator: liceu, sa spunem. Sau sa fie testati elevii la terminarea ciclului primar si cei care nu promoveaza sa fie integrati in clase speciale sau macar intr-o grupa a aceleasi clase cu programa speciala. Nu stiu daca ar fi bine, insa nu e normal ca profesorii sa fie evaluati dupa un fals progres scolar. Teoria inteligentelor multiple este factorul care, nu-i asa?, sustine ideea ca nu toti elevii pot performa la toate obiectele. De ce sa fiu evaluata dupa progresul scolar al unui elev incapabil sa descrie un peisaj autumnal? Daca nu s-a nascut poet ce sunt vinovata eu ca el vede toamna urata fiindca ploua si nu o vede ca pe un anotimp al stingerii.
Progres scolar inseamna si educatie, nu doar cunostinte. Evaluarile externe sunt grozave, insa tin oare ele cont de mediile diferite din care provin elevii. Elevii mei muncesc la camp, in curte ingrijesc de animale, au frati mai mici pe care ii supravegheaza. Fiul meu, elev si el, invata, se joaca, citeste(ma tin de capul lui), navigheaza pe net. Cati elevi din mediul rural au asemenea program?
Nu caut scuze pentru insuccese. Am si bucurii din partea elevilor mei: 10 la teza cu subiect unic si nu doar unul. Sunt la inceputul carierei, nu am multi ani de experienta, insa observ ca realitatea de la catedra e mai dureroasa decat Criteriile de evaluare a performantei didactice.
Imi iubesc meseria si nu ma sperie schimbarile, dar e dureros ca nu ne e respectata munca. Progresul scolar inseamna fiecare pas cat de mic, dar care nu neaparat atinge un descriptor de performanta. Cei onesti cred ca imi vor da dreptate. Si atunci cum se poate face o evaluare obiectiva?
Cred ca e imposibil...cum este evaluat un deputat sau un senator care doarme in sedinta?