Calificativul versus nota

Discutii legate de invatamant, dar care nu intra la celelalte categorii

Calificativul versus nota

Mesajde oaboab » 24 Mai 2010, 02:01

Unul din elementele reformei Marga consta in evaluarea prin calificative la claseie I-IV. Sistemul este contestat de multe cadre didactice nu fara temei: nu asigura o evaluare nuantata, avand 4 trepte (I, S, B, FB) in loc de 10, dar are un avantaj considerabil: favorizeaza munca in echipa. In 1999, la un an dupa introducerea sistemului de apreciere cu 4 trepte s-a introdus o a cincea: E, dar a primit foarte repede un statut special.
Pe clasa a V-a, elevul trece la sistemul de evaluare cifric, trecere care, nu de putine ori, ii creeaza disconfort, uneori chiar suferinta; de exemplu, inca nu realizeaza diferenta dintre 9 si 10; pentru el e FB. Pe undeva e normal. Clasa a cincea face parte din acelasi ciclu curricular cu clasele a III-a si a IV-a, clase in care evaluarea este cea prin calificative. Deci notele:
-fie se introduc notele de pe clasa a III-a, clasa a III-a fiind inceputul ciclului de dezvoltare
-fie se introduc in clasa a VII-a, aceasta fiind prima din cadrul ciclului de observare si orientare
Introducerea calificativelor de pe clasa a III-a ar permite o apreciere mai nuantata , dar ar favoriza concurenta in defavoarea muncii in echipa; e un lucru bun? E ceva rau? Greu de zis. Si in prezent, sunt destule cadre didactice care ar dori sa apeleze la notarea cifrica inca din primul an de scoala. Personal, as opta pentru introducerea notarii cifrice incepand cu clasa a VII-a cand varsta elevilor permite intelegerea unei aprecieri mai exacte.
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Re: Calificativul versus nota

Mesajde carmencreanga » 24 Mai 2010, 15:29

E un subiect de dezbatere interesant.
Felicitari ptr abordare!
Personal, desi e indicata notarea calitativa-prin calificative, eu optez ptr notarea cifrica, chiar de la clasa I.
Avatar utilizator
carmencreanga
 
Mesaje: 8598
Membru din: 01 Apr 2009, 17:05

Re: Calificativul versus nota

Mesajde ianchis » 24 Mai 2010, 16:02

Pe tema asta, invatatoarele au multe batai de cap. Cand copiii primesc B in loc de FB, parintii se reped la telefon si suna invatatoarea cu intrebari "De ce?? De ce B si nu FB?" Daca s-ar nota cu 9 si 10 in loc de FB, cred ca parintii nu ar mai avea atatea pretentii. Pentru un 10 este nevoie de perfectiune si tu, ca invatatoare, poti mai usor sa-ti justifici decizia: "Uite, domnule, a avut 2 greseli! De aceea i-am dat 9." Notarea cu calificative este mai libertina, nu se realizeaza dupa criterii atat de stricte, invatatoarea este nevoita sa aprecieze mai mult in functie de propriile aprecieri decat dupa regulile de notare...... si asta ii aduce de multe ori probleme. Parintii nu vor fi multumiti niciodata si vor ridica pretentii, iar tu, ca invatatoare, nu ai un suport pe care sa te sprijini, nu ai reguli "negru pe alb" care sa te acopere in totalitate. E discutabil.....
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: Calificativul versus nota

Mesajde valimatiuta » 24 Mai 2010, 18:33

Dacă emiți pentru fiecare test descriptori de performanță bine delimitați în funcție de toate variantele cantitative și calitative posibile poți să justifici diferențierile existente între nivelele de rezolvare ale elevilor.
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: Calificativul versus nota

Mesajde oaboab » 24 Mai 2010, 23:21

Ceea ce a scris Ianchis se putea rezolva daca E-ul ar fi avut acelasi regim cu celelalte calificative. In felul acesta, performanta adevarata putea fi apreciata corespunzator deoarece E-ul ar fi corespuns punctajelor de la 9,50 in sus. Asa, tot ce e peste 8,50 (inclusiv 8,50) e FB si, intr-adevar, pentru cine doreste competitie, nu e stimulativ. Ba mai mult, am impresia (dar, poate, gresesc) ca E-ul a devenit un fel de calificativ-tabu si va spun de ce.

in anul scolar 1999-2000 am avut in incadrare 9 ore, doua dintre acestea fiind la o clasa I, respectiv la a IV-a; la vremea respectiva dascalii de educatie muzicala puteau preda la I-IV. O parte din elevii claseia IV-a au participat la Gala artelor si traditiilor populare si au avut succes cu niste dansuri . Nu mai tin minte daca au luat sau nu premii, dar in calitate de profesor la clasa respectiva am considerat de datoria mea sa ii recompensez chiar daca pregatirea au facut-o cu o instructoare. Evident, am stat la festival pana a evoluat clasa respectiva chiar daca eu imi incheiasem numarul cu aproape o ora inainte; (participasem, alaturi de cealalta profesoara de educatie muzicala, cu un cor format din elevi ai claselor VI-VII (dansa in postura de dirijor, eu in postura de acompaniator la orga electronica) ). Decisesem sa ii inchei cu "E" pe toti elevii de- IV-a care au evoluat in spectacol, dar am avut intuitia sa intreb invatatoarea inaintea trecerii calificativelor in catalog. Si bine am facut. Invatatoarea a spus un nu categoric la ideea mea de a-i recompensa pe participanti, desi, faptul ca au prestat o activitae in plus (si, credeti-ma, ca si simpla participare la un astfe lde festival e obositoare) trebuia sa se reflecte in notarea elevilor.
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Re: Calificativul versus nota

Mesajde valimatiuta » 25 Mai 2010, 16:17

Atitudinea învățătoarei a fost corecta, atâta vreme cât ea considera că nu sunt de E. E înseamnă peste FB, mai presus de cei mai buni, superdotat reflectat în rezultate corespunzătoare.
A participa la Festivaluri, concursuri de diverse genuri înseamnă muncă atât din partea candidaților, cât și a instructorilor lor, înseamnă emoții, consum nervos și de energie, dar asta nu înseamnă E; și nu reprezintă rezultate finale ale unui semestru, an școlar, chiar dacă acolo obțin Diplome, Premii fel de fel.
Tot ce spun e în cunoștință de cauză: particip de mulți ani, cu elevi din clasele primare, gimnaziale, uneori chiar de liceu, la diverse Festivaluri muzicale, dans, obținem Diplome speciale, de Merit, Premii care ne plasează de cele mai multe ori în fruntea participanților, dar nu pot aprecia asta la ținuta lui E pentru o perioadă îndelungată din anul școlar. Aducem prestigiu școlii noastre prin asemenea prezențe lăudabile, dar întotdeauna e loc de mai bine. Nu suntem geniali, chiar dacă am făcut și facem în continuare filmări pentru posturi TV zonal, județean, național, Radio.
Mari succese tuturor!
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: Calificativul versus nota

Mesajde sportiv » 25 Mai 2010, 20:20

Na, ca ma introduc si eu!
Sunt adeptul aprecierilor cu calificative (evident fara E,care nici macar nu este in metodologie),fiind, candva, o ,,gaselnita'' a unora care se credeau cu cel putin 2 capete -peste cei de rand!(nici cu puncte,transformate) :D
Argumente:
-invatamantul primar asigura elevilor invatarea citit -scrisului,initierea in matematica,prin insusirea operatiilor si a unor algoritmi, recunoasterea unor aspecte (diferite) din mediul inconjurator (placute sau neplacute) si plasarea in timp :P ,,ceva" despre geografie si istorie, ma rog,initierea in arte, ed. fizica,anumite abilitati manuale (cam asta ar fi in mare);
-ciclurile ierarhizate de metodologie trebuie,oricum, realizate-modul de cum evaluam se poate studia (ceea ce nu s-a mai facut de prin ' 97 de cand cu ,,reforma",pentru ca ,,politicul'' are in vedere doar banii).Cineva propunea calificative inclusiv la cladsa a VI -ca limita unui ciclu, (cel de-al doilea),lucru interesant,dar ce facem cu grupa pregatitoare,care impreuna cu clasele I si a II-a sunt un alt ciclu;
-descriptorii de performanta, facuti cu raspundere si, imi permit sa spun, si in ,,cunostinta de cauza'' pentru toti invatatorii, justifica pentru toata lumea aprecierea;
- in clasele primare nu ne propunem ierarhizarea elevilor intre ei.ci doar fata de nivelul programelor scolare!
Deocamdata atat!
Numai de bine!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Calificativul versus nota

Mesajde oaboab » 14 Noi 2010, 04:05

Unul din motivele pentru care s-a introdus apreciere calitativa il constituie statutul notelor de 2 si de 3 care, de regula, se acordau dupa "ureche". Ma refer la perioada anterioara anului 1998. Proiectul de lege al educatiei (de fapt, proiectele,avand in vedere ca Guvernul a emis doua astfel de acte: PLX 156 si PLX 587, amele din 2010) ar trebui sa opteze pentru una din cele doua variante:
-incepand cu clasa a III-a (poate a IV-a) obligatoriu invatatoarea sa dea, alaturi de calificativ, si nota - fara ca aceasta sa fie trecuta in cataloage; scopuluneiastfel de aprecieri duble ar fi acomodarea elevului cu sistemul cifric; de regula, treaba asta se face
-mentinerea calificativelor pana in clasa a VI-a inclusiv; personal, as opta pentru forma asta, avand in vedere ca, nu de putine ori, componenta clasei se chimba radical (acolo unde se dau teste pentru clasele de intensiv) iar munca in echipa trebuie favorizata
oaboab
 
Mesaje: 35
Membru din: 06 Mai 2007, 16:48

Re: Calificativul versus nota

Mesajde sportiv » 14 Noi 2010, 19:50

Eu mi-am exprimat parerea mai sus!Nu vad de ce s-ar initia aprecierea dubla! pe cine ar avantaja? (de fapt voiam sa spun ar stimula,dar ma abtin)! Stimati colegi,noi ,la clasele I-IV evaluam copiii,nu ,,dorintele” parintilor! Evaluarea copiilor nu cere ierarhizare,cere ca invatatorul sa stie ,,cam pe unde se situeaza elevul ,,X” fata de cerintele programei scolare”,nu in ..competitia (parintelui),fata de elevul Y! Atata doar!
Despre ce acomodare sa fie vorba? Aprecierea cu note,departajarea trebuie facute doar in momentul cand elevii intra in competitie unii cu ceilalti si acest moment este de datoria ,,marilor specialisti” de pe la minister care sunt ,intotdeauna cei mai mari doar de la partidul de givernamant!Sa ne lase in pace sa le spunem noi, ,,palmasii” invatamantului” unde se afla fiecare copil!(Ce simplu este de facut ,,norme” de prin birouri bine platite!)
Doar de bine,tuturor si post usor (si vesel :D -bucuria nasterii) celor care-l respecta!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3122
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău


Înapoi la Cafenea

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori