calculatorul avantaje / dezavantaje

Un forum dedicat discutiilor intre elevi si profesori. Ai ceva de spus? Te asteptam aici.

calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde rofi3 » 14 Oct 2009, 10:25

Va propun sa discutam aici despre ce reprezinta calculatorul pentru dvs. Copiii daca sunt intrebati daca ar putea sa traiasca fara calculator ar raspunde sigur ca , NU. Noi am putea sa ne mai descuram fara el ? Cum putem sa-l utilizam eficient ?
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde raspuns » 07 Noi 2009, 14:59

rofi3 scrie:Va propun sa discutam aici despre ce reprezinta calculatorul pentru dvs. Copiii daca sunt intrebati daca ar putea sa traiasca fara calculator ar raspunde sigur ca , NU. Noi am putea sa ne mai descuram fara el ? Cum putem sa-l utilizam eficient ?



In atasament gasiti ceea ce au gandit despre tema propusa de dv. cativa reprezentanti ai comunitatii turdene. Cu ocazia SNPAT, am organizat o cafenea publica in cadrul careia s-au dezbatut mai multe teme de interes general.
Cafeneaua publică – teme de dezbatere
NU FI SPECTATOR, IMPLICĂ-TE!

Masa 1 - tema de dezbatere: comunitatea turdeană
- gazde: Daniela Fântână şi Ovidiu Nicoară
- obiectiv: realizarea analizei SWOT a comunităţii turdene

Masa 2 - tema de dezbatere: Legea Tinerilor
- gazde: Marcela Oltean şi Barta Ildi
- obiectiv: formularea unor amendamente

Masa 3 - tema de dezbatere: internetul - riscuri / beneficii
- gazde: Ştefan Iuraşog şi Maria Roşca
- obiectiv: descoperirea beneficiilor şi a riscurilor pe care le presupune internetul

Masa 4 - tema de dezbatere: voluntariatul
- gazde: Bogdan Mirea şi Nicolae Jurca
- consultant: Cristina Rigman
- obiectiv: cunoaşterea beneficiilor pe care le presupune voluntariatul

Masa 5 - tema de dezbatere: adolescenţii turdeni – în pericol
- gazde: Iulia Tănase şi Sebastian Murea
- obiectiv: identificarea factorilor de risc şi descoperirea unor acţiuni de prevenire a acestora


Masa 6 - tema de dezbatere: părinte prin corespondenţă
- gazde: Cătălin Andreica şi Tudor Bunea
- obiective: identificarea problemelor pe care le întâmpină copiii lipsiţi de sprijinul afectiv constant al părinţilor şi descoperirea unor modalităţi de soluţionare a acestora

Masa 7 - tema: portretul unui bun cetăţean
- gazde: Angela Miclăuş şi Semida Pop
- obiective: descoperirea unor acţiuni de susţinere afectivă a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate

Moderatori: Andreea Morar – preşedinta Organizaţiei de Tineret PDL – Turda, consilier local
Codruţa Gaiţa Copil – prof. drd. – Şcoala “Horea, Cloşca şi Crişan” – Turda





Fişiere ataşate
INTERNETUL.doc
(28.5 KiB) Descărcat de 515 ori
raspuns
 
Mesaje: 23
Membru din: 03 Aug 2009, 20:39
Localitate: pe telefon 0742306860

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde stanuta_grigorica » 08 Noi 2009, 12:05

Noi sigur am putea trai fara calculator, ca am mai trait, numai ca i-am simti grozav lipsa!
Avantaje: accesul imediat la surse de informare, usurarea realizarii materialelor necesare (vezi facilitatile oferite!), comunicarea mult mai accesibila, etc. Nu mai insir avantajele, ca sunt multe.
Dezavantaje: pentru cei tineri, tentatia de a da copy-paste pe un material( fara a-l citi macar) , prezentare de referate luate astfel de pe net...Am intalnit elevi ce n-au citit Baltagul ci numai rezumatele(mai bune sau mai rele) gasite astfel. Un alt dezavantaj este ca folosesc prescurtarile messengerite si in temele lor, ca pierd extraordinar de mult timp cu flecareala sau cu jocurile. Trebuie o masura in toate, parerea mea!
Am scris aici doar cateva din avantaje si dezavantaje, lista poate continua.
stanuta_grigorica
 
Mesaje: 1095
Membru din: 06 Noi 2004, 21:55

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde dariuta » 19 Mar 2010, 15:29

In nici un caz, nu sunt de acord cu calculatorul, mai ales pentru copii. Internetul e foarte periculos pentru ei, stand prea mult isi strica ochii, asa ca nu sunt de acord. Nu cred ca, calculatorul ar avea avantaje ci mai multe dezavantaje.Asta e parerea mea! :D
Uitati ce am gasit:
Copilul si calculatorul
Traim intr-o era a tehnologiei, fel si fel de aparate ne usureaza munca, ne ajuta sa facem noi descoperiri, sa comunicam cu semenii nostri, sa ne delectam, sa ne verificam si sa ne pastram sanatatea. Dar, probabil ca nici un alt instrument de lucru nu a intrat atat de rapid in viata noastra, asa cum a facut-o calculatorul. El ne este sprijin la locul de munca, cu ajutorul lui aflam tot ce este nou in lume, capatam informatii din orice domeniu dorim, ascultam muzica, ne relaxam, corespondam sau vorbim cu prietenii. Calculatorul a ajuns sa reprezinte legatura noastra cu lumea.

Ca orice lucru, folosirea calculatorului are atat avantaje, cat si dezavantaje. Daca noi, adultii, avem capacitatea de a discerne si de a lua doar ce este bun, nu acelasi lucru se poate spune si despre copii.

Chiar de la varste foarte mici, sub un an, copilul urmareste cu multa atentie ecranul televizorului sau al calculatorului, datorita imaginilor colorate care se succed. Ii atrage miscarea, sunetul, culoarea, chiar daca nu inteleg nimic. Specialistii spun ca nu este bine sa supunem copilul foarte mic la astfel de vizionari, deoarece este obositor si daunator ochilor. Odata cu trecerea timpului, copilul incepe sa inteleaga din ce in ce mai mult ce se petrece in jurul lui. Daca parintii folosesc calculatorul si copilul va dori sa faca acest lucru. Asa ca incepe sa se joace cu tastatura, cu mouse-ul, sa traseze linii, iar mai tarziu sa coloreze, sa deschida diferite programe. Varsta la care poate sa faca aceste lucruri depinde de la un copil la altul. Folosirea calculatorului nu este daunatoare, dar trebuie facuta cu prudenta, mai ales daca ne referim la timpul pe care copilul il petrece in fata acestuia.

Folosit cu masura, calculatorul ne este un bun prieten. Iata cateva din avantajele utilizarii calculatorului de catre copil:
- invata sa caute si sa utilizeze informatia, folosind mai multe surse;
- isi imbogateste cunostintele cu informatii din domenii variate;
- cele mai multe jocuri dezvolta viteza de reactie, gandirea logica, spiritul competitiv;
- poate invata prin joc ( deci intr-un mod placut si accesibil ) culorile, cifrele, literele, figurile si formele geometrice etc.;
- invata sa foloseasca un instrument pe care il va folosi in anii urmatori, la viitoarea slujba si fara de care ar avea un handicap fata de colegii de generatie.

Folosirea calculatorului in mod nerational are si dezavantaje:
- pozitia in fata calculatorului poate duce la deformari ale coloanei vertebrale;
- isi neglijeaza temele;
- lipsa de miscare duce la obezitate;
- poate intra in contact cu persoane necunoscute, periculoase;
- poate viziona materiale cu scene violente sau interzise minorilor;
- i se poate forma deprinderea de a lua totul "de-a gata" ( referate, lucrari );
- nu mai este atras de lectura;
- tendinta de a folosi in conversatiile cu prietenii forme si formulari care nu au nimic comun cu limba romana; tendinta de a accepta greselile de scriere; "inventarea" unor noi reguli de scriere, care il pot deruta in scrierea corecta;
- se pare ca unii copii devin mai putin sociabili;
- dependenta de calculator;

Pe de alta parte nu putem renunta la utilizarea calculatorului pentru ca este la fel de necesar ca scrisul si cititul. Putem in schimb, sa luam unele masuri, astfel incat sa inlaturam eventualele dezavantaje.

Prima si cea mai importanta este aceea a respectarii unui program, copilul sa stie clar cat timp are voie sa foloseasca in fiecare zi calculatorul. Pentru scolarul mic o ora este suficienta. Este bine sa atentionam copilul cu propozitii de genul " Mai ai 10 minute si va trebui sa inchizi calculatorul." si nu cu "Acum, imediat inchizi calculatorul!" . In cel de-al doilea caz, daca copilul tocmai a descoperit ceva nou sau este aproape de a trece de la un nivel la altul al unui joc, cu siguranta va opune rezistenta. Parintii trebuie sa fie foarte fermi in respectarea programului.

Este bine sa antrenam copilul si in alte activitati la fel de interesante: sa mergem in parc, la cumparaturi, sa citim sau sa desenam impreuna, sa jucam alte jocuri, sa-i oferim alternative, pentru ca acesta sa inteleaga ca posibilitatile de petrecere a timpului liber sunt multiple.

Vom urmari in permanenta ce face copilul pe calculator, mai ales daca navigheaza pe internet.

Atunci cand are teme de facut si foloseste diferite materiale, referate, ii vom atrage atentia ca acestea nu au valoare daca nu isi aduce si el contributia, ca se poate inspira, culege informatii, iar daca se rezuma doar la copiere, este ca si cum nu si-ar fi facut tema.

Il vom sfatui sa foloseasca corect limba romana, chiar daca se adreseaza unui prieten sau se grabeste.

Exista multe materiale pentru copii, programe speciale, este bine sa ne informam inainte de a le cumpara. Sa parcurgem noul joc achizitionat pentru a vedea ce mesaj transmite copilului (unele jocuri instiga la violenta), sa vedem reclamele care il insotesc.

Parerile specialistilor sunt diferite. Unii sunt impotriva utilizarii calculatorului de catre copiii de varsta mica, sustinand ideea ca acestia trebuie mai intai sa intre in contact direct cu realitatea, sa faca deosebirea intre realitate si imaginea realitatii. Cei mai multi considera ca, folosit in mod rational, controlat, calculatorul reprezinta un instrument pe care copilul il poate stapani, fiindu-i in acelasi timp de un real folos in formarea sa.

Discuta pe forum despre influenta calculatorului asupra copilului
dariuta
 
Mesaje: 6
Membru din: 15 Dec 2009, 12:13

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde carmen12 » 16 Apr 2010, 12:46

Internetul este un mediu informational interesant si instructiv ce ofera modalitati placute de petrecere a timpului liber. Copiii si tinerii sunt cei mai infocati utilizatori, calculatorul, telefonul mobil si Internetul integrandu-se deplin in viata lor cotidiana. Pentru ca ei sa poata beneficia de aceste resurse extraordinare fara riscuri privind siguranta lor, profesorii au sarcina de a organiza ore de discutii privind avantajele si riscurile Internetului! Cat timp respectati aceste sfaturi eu consider ca atat profesorii, cat si copiii vor avea de castigat.

1. Faceti-va temele!
Asigurati-va ca sunteti suficient de bine informat cu privire la noile tehnologii de informare pentru a intelege perceptia copiilor si tinerilor asupra mediului online si pentru a fi in masura sa le oferiti informatii interesante. Folositi motoarele de cautare care va vor conduce catre site-urile care abordeaza aspectele sigurantei online pentru copii. Aflati ce aplicatii sau programe de filtrare sunt instalate pe sistemele informatice din scoala.
2. Stabiliti impreuna cu elevii regulile de utilizare a calculatorului si Internetului in cadrul diferitelor activitati didactice.
Recompensati-i pe cei care respecta aceste reguli si care contribuie la orele de clasa cu link-uri sau materiale utile. Amintiti copiilor ca instalarea programelor si a jocurilor gratuite, cu nerespectarea drepturilor de autor, este ilegala.
3. Fi un profesor cool Includeti calculatorul si Internetul printre instrumentele didactice de baza in desfasurarea orelor dumneavoastra.
Folosirea calculatorului ca instrument didactic ofera oportunitati variate de invatare si asigura o participare reala din partea elevilor. Incurajati-i sa propuna ei insisi teme care presupun folosirea calculatorului si a Internetului ceea ce va conduce la o implicare imediata a elevilor.
4. Evitati folosirea motoarelor de cautare in timpul orelor de clasa.
Elevii pot accesa din greseala site-uri cu continut neadecvat. Verificati inainte de inceperea orelor de clasa site-urile utile si concentrati-va doar asupra acestora. Explicati-le ca nu trebuie sa descarce fisiere sau fotografii din surse necunoscute; exista riscul ca imaginile sa aiba continut impropriu sau ca anumite fisiere sa contina virusi.
5. Acordati suficienta atentie atitudinii elevilor in fata calculatorului.
Inchiderea brusca a calculatorului, schimbarea rapida a ferestrelor pe monitor, rasetele, mutarea unui grup de elevi la un singur calculator, reprezinta indicii ale accesarii unor pagini web neadecvate.
6. Amintiti-le elevilor ca nu tot ceea ce citesc sau vad pe Internet este adevarat.
Le puteti propune si alte surse (carti, publicatii) si incurajati-i sa-si creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevarat sau fals. Astazi, crearea unei pagini web sau postarea de informatii reprezinta operatiuni simple, la indemana multor persoane (inclusiv copiii). In acest mod, o mare parte din informatii sunt neverificate, existand riscul de a fi eronate. Fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu usurinta, prin intermediul unor soft-uri performante, si pot infatisa situatii nereale.
7. Fii un profesor cool Nu interziceti elevilor sa foloseasca aplicatiile preferate (chat, emailul etc.) in comunicarea lor online.
Invatati elevul sa nu raspunda la e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hartuire cu continut obscen, agresiv si jignitor.
8. Discutati despre riscurile la care se pot expune daca accepta intalniri cu persoane necunoscute cu care au comunicat prin email, chat sau telefonul mobil.
Oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce par a fi pe Internet. Datele privind identitatea lor (nume, sex, varsta etc.) sunt deseori false, in scopul de a patrunde mai usor intr-un grup de copii sau tineri. Incurajati-i sa apeleze la parintii lor sau la dumneavoastra ori de cate ori se simt amenintati.
9. Explicati-le parintilor importanta folosirii adecvate a Internet-ului de catre copii (informatii de cultura generala, ajutor la teme, recreere) si rolul lor in evitarea pericolelor la care pot fi expusi copiii.
Puteti organiza activitati in care parintii sa-i asiste pe copii in realizarea unor teme folosind calculatorul. Analizati si importanta regulilor in utilizarea telefonului mobil. Parintii se dovedesc mereu a fi interesati de masurile de siguranta a copiilor lor.
10. Informati atat elevii, cat si parintii unde pot sa raporteze o situatie de pericol sau un abuz.
Apelarea la autoritati sau la servicii specializate contribuie la prevenirea activitatilor ilegale (pornografia infantila, traficul de droguri, furtul de date informatice) in care copiii se numara printre cele mai multe victime.

Sursa: http://www.sigur.info/index.php?/sigura ... esori.html
carmen12
 
Mesaje: 1
Membru din: 16 Apr 2010, 12:40

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde yanna_dayana » 05 Mai 2010, 20:27

ce este rau in faptul de a folosi pc-ul? eu nu cred ca exista tanar care sa nu aiba in zilele de azi pc....de exemplu sa spunem ca proful de la cls iti un referat, un proiect sau o tema mai ciudat si nu ai de unde sa te informezi repede...poate unii nu au posibilitatea de a mrg in fiecare zi la biblioteca. :?:
a X-a C.E.V.M. "Singura anomalie este incapacitatea de a iubi."
Avatar utilizator
yanna_dayana
 
Mesaje: 916
Membru din: 04 Mar 2010, 21:35
Localitate: Galati

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde rofi3 » 05 Mai 2010, 22:00

Nu este nimic rau in a avea calculator. Daca il folosesti si pentru altceva decat mess, cautat referate este foarte bine.
rofi3
Site Admin
 
Mesaje: 1176
Membru din: 18 Dec 2008, 20:16

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde yanna_dayana » 10 Mai 2010, 17:25

desigur rofi3 nu stau foarte mult pe messanger daca am ceva fac pentru scoala...ma-m cam lasat de calculator deoarece au inceput sa ma doara ochii si capul din ce in ce mai mult!
trebuie sa ma duc la control...sa vad daca imi trebuie ochelari?
a X-a C.E.V.M. "Singura anomalie este incapacitatea de a iubi."
Avatar utilizator
yanna_dayana
 
Mesaje: 916
Membru din: 04 Mar 2010, 21:35
Localitate: Galati

Re: calculatorul avantaje / dezavantaje

Mesajde yanna_dayana » 10 Mai 2010, 17:26

.......m-am lasat de calculator......
a X-a C.E.V.M. "Singura anomalie este incapacitatea de a iubi."
Avatar utilizator
yanna_dayana
 
Mesaje: 916
Membru din: 04 Mar 2010, 21:35
Localitate: Galati


Înapoi la Dialog cu elevii

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori