BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 09 Oct 2010, 11:54

Zilele trecute am avut o ședință cu părinții (de fapt un lectorat), pe ordinea de zi având următoarele puncte: alegerea și organizarea noului comitet de părinți; prezentarea Regulamentului Comitetelor de părinți; prezentarea Regulamentului de ordine interioară al școlii; prezentarea unor selecțiuni din Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat; discuții referitoare la caietele didactice și celelalte auxiliare; discuții referitoare la disciplina opțională aleasă; diverse.
M-am bucurat, într-un fel, că am beneficiat și de prezența unui tată, dar ulterior m-am convins că mai bine nu venea. De ce? Pentru că înainte de a veni la ședință a trecut pe la cârciumă, „să prindă curaj”! Și uite-așa, a tulburat pe toată lumea pe parcursul a mai mult de jumătate din timpul alocat ședinței. Tot timpul vorbea! Mult și prost! Până acum nu l-a interesat soarta copilului său, iar acum, brusc, i „s-a trezit interesul”! Degeaba i s-a explicat că despre situația tuturor copiilor urma să discutăm în partea a doua a ședinței, că acum avem cu totul alt subiect de discutat, că nu-i frumos să întrerupi pe cineva la mijlocul explicației, mai ales că discutam aspecte legate de sănătatea copiilor... Asta pentru că tocmai începusem să le explic necesitatea de a înființa fondul clasei, iar din sumele strânse să cumpărăm obiecte de igienă pe care copiii să le folosească atunci când vin de la toaletă (hârtie igienică, prosoape din hârtie, săpun)! Am încercat 5 minute, cred, să îl întrerup EU PE EL ca să pot vorbi despre una dintre bolile care se pot transmite ȘI din cauza lipsei de igienă, meningita bacteriană, mai ales că în vară una dintre fetițele mele de la clasa a III-a a fost internată în spital cu diagnosticul de meningită virală. Pe el nu îl interesa! Duhnea a alcool! Noi suntem controlați de toate lucrurile, dar pe ei CINE ÎI CONTROLEAZĂ? Nici nu vreau să mă gândesc ce viață duce copilul cu un astfel de tată care, în loc să îi asigure condiții de studiu (mai ales că este un copil bun și care se perfecționează mereu) îl trimite să-i cumpere țigări și băutură! Halal părinte! Se preconizează ca noi să fim evaluați, printre altele, și de părinți. De ce fel de părinți? De astfel de părinți? Mersi, nu vreau!
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde roxanabadea » 19 Oct 2010, 11:41

Imi pare rau sa aud de problema Dvs. Sigur colegii Dvs au mai intalnit astfel de cazuri si stiu cum sa va sfatuiasca sa procedati cu asa un parinte in viitor.
Eu, ca parinte, daca as vedea un asa comportament de la alt parinte, mi-as cere scuze de la invatator, as iesi discret in timpul sedintei pe coridor impreuna cu acel parinte si i-as explica unde greseste. Apoi, as intra in clasa, cu sau fara el.
Deasemena, mi se pare normal si de bun simt, ca acest specimen sa nu ma caracterizeze pe mine, cadru didactic.
Cu siguranta experienta Dvs capatata de-a lungul anilor v-a ajutat sa va tineti sedinta conform punctelor din desfasurator.
Parerea mea este sa nu judecati copilul dupa faptele parintilor sai:nu el si i-a ales,dar nici sa nu-l mai acceptati la sedintele viitoare daca se prezinta in acelasi mod ...
Avatar utilizator
roxanabadea
 
Mesaje: 4872
Membru din: 23 Sep 2009, 09:08

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 19 Oct 2010, 19:33

Doamnă Roxana, vă mulțumesc pentru cuvintele plăcute și de bun simț. Ceea ce m-a deranjat la acel părinte a fost faptul că mai înainte de a veni la ședință a dat pe la cârciumă „ca să prindă curaj”, apoi faptul că i-a deranjat pe ceilalți părinți, care chiar erau preocupați de punctele avute în vedere pe ordinea de zi (mai ales că era prima ședință de după perioada de evaluare și acomodare din acest an școlar). În ceea ce privește faptul că ați încerca să stați de vorbă cu un astfel de părinte, nu cred că ar avea vreun rezultat, deoarece din câte am înțeles, acasă se manifestă în mod agresiv verbal și - poate - fizic. Eu dacă aș fi copil nu cred că mi-aș dori un astfel de tată! Copilul nu îl judec și nici nu îl evaluez după chipul și asemănarea tatălui său, pentru că este un copil în general bun. Mi-e teamă să nu se piardă mai târziu... pentru că el nu are niciun sprijin, nici din partea mamei, nici din partea mamei VITREGE. Copii amărâți...!
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde ianchis » 19 Oct 2010, 21:06

Drgagii mei, chiar astazi mi-am adus aminte de o experienta traita de mine cu ceva ani in urma (vreo 6). Lucram la gradi cu program prelungit si aveam in gradi un copil din parinti cam in genul taticului adus in discutie mai sus. Copilul mirosea, nu exagerez, de nu puteai sta in clasa. Cand se schimba in pijamale se putea vedea "scoarta" de pe lenjeria intima. Cred ca nu-l schimbau cu saptamanile. Intr-o zi de vacanta de vara (cand noi lucram prin rotatie), pentru ca nu a mai suportat, o colega i-a spus mamei copilului ca trebuie sa-l spele, ca nu se poate sa stea atat de murdar si noi sa stam in mirosuri atat de insuportabile. Va spun sincer ca mirosea de parca in clasa s-ar fi aflat o pisica moarta. Asadar, colega i-a spus mamicii copilului ca este necesar sa-l spele. Era o colega faina, cu experienta, deci nu va imaginati ca era cine-stie-ce incepatoare. I-a spus frumos, dar ferm mamicii. Femeia s-a dus acasa, i-a spus sotului ei patania si si-a luat si o mama de bataie de la acesta. A doua zi, intamplarea a facut sa fiu eu cu o colega de servici. Numai bine ce am ajuns la munca de dimineata, ca la parterul cladirii am auzit bufnituri, tipete, injuraturi....... Am sarit repede sa vedem ce se intampla, ascunse dupa balustrada scarilor, sa nu fim vazute, fiindca ne-am dat seama ca ar putea fi riscant. Si, cine era? Ati ghicit: tatal copilului cel "igienic". Tuna si fulgera, cum a indraznit " **** de educatoare" sa spuna despre copilul lui ca trebuie spalat. Tragea pumni si picioare in dulapuri, in bancutele de pe hol, in usi, era sa sparga si-un geam. Ingrijitoarele si asistenta se imprastiasera care-'ncotro. Si noi, cele doua educatoare, ne-am refugiat in clasa unde erau si copiii, prefacandu-ne ca nu am auzit nimic. In cateva clipe omul a urcat la etaj si a dat buzna peste noi, trantind usa la perete. Si-a intrebat copilul urland: "Care-i aia care ti-a zis ca esti murdar?" Cand am auzit, am incremenit! Copilul a spus ca nici una din noi, asa ca parintele a continuat: "Daca vreuna din educatoarele astea *** iti spune vreodata ca esti murdar, sau orice altceva, imi spui, eu vin si le omor. Le iau gatul cu satarul, ai inteles?..." Acestea au vorbele pe care le-am auzit atunci, redate identic, pentru ca m-au marcat atat de tare, incat le-am tinut minte. Dupa ce ne-a amenintat cu moartea, taticul a plecat injurand foarte urat si tare, nu inainte sa dea un pumn sanatos in usa si picioare si pumni in tot ceea ce intalnea in cale, pana cand a iesit din gradi, izbind usa. Am ramas cu colega fara cuvinte......
In ziua aceea, taticul a venit de vreo 4-5 ori la gradi, sa discute cu directoarea despre acea inadmisibila jignire ce i se adresase copilului sau cu o zi inainte, si sa o reclame pe colega noastra. Directoarea nu era la gradi, si el a venit de vreo 5 ori. In ziua aceea, noi nu am scos copiii afara, am stat incuiate in unitate, cu luminile stinse, de frica. In cele din urma a venit directoarea, noi i-am povestit patania, si dupa ce si-a revenit, l-a primit pe respectabilul domn la o discutie in curte. Ii era frica sa-l invite in biroul ei, sa stea singura cu el, asa ca au discutat in curte, vreme in care noi fuseseram avertizate sa stam de straja dupa perdea si, daca omul devine agresiv, sa chemam politia. Nu a fost cazul.
In ziua aceea am iesit de la servici socata. Imi era frica sa nu ma astepte la coltul strazii, sa nu ma intalnesc cu el pe strada. Oriunde mergeam aveam impresia ca-l vad. L-am visat pe acel om nopti la rand.... Aveam 22 de ani, nu eram o naiva care credea ca in lume sunt numai oameni buni, insa asa ceva eu nu mai vazusem pana atunci. Poate va vine sa radeti si sa spuneti:"Ce copila prostuta si fricoasa. Trebuia sa cheme politia." Puteti fi siguri ca acum asa as face, insa atunci eram mai necoapta. Plus ca, de la un nebun nu stii niciodata la ce sa te astepti, asa ca e riscant. El poate scoate cutitul la tine intr-o clipa, nici nu stii..... Degeaba chemi tu politia dupa ce ti-a taiat gatul spontan.
Asa ca, dle Dorel, nici mie nu mi-ar placea sa fiu evaluata de un astfel de personaj, asa-zis "parinte"..... Cred ca ar trebui sa avem si cate un bodyguard personal, plus spor de risc.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 19 Oct 2010, 21:18

Da, se pare că totuși părintele copilului de la mine „joacă la pitici”, cum se spune, adică nu este agresiv decât verbal! Doamne, ce-a mai ajuns și învățământul... Se șterg cu noi pe picioare unii... Păcat! Și, la o adică, tot noi suntem vinovați că nu am știut să gestionăm situația de criză! :cry:
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde ianchis » 19 Oct 2010, 21:41

Sigur..... noi suntem vinovati pentru orice, dar mai ales pentru ca le punem la suflet si ne stricam sanatatea si ne amaram viata cu ele.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde roxanabadea » 19 Oct 2010, 22:54

Citesc si ma minunez...
...Cum de s-a ajuns la asta? De unde atata tupeu si nesimtire? De ce sa fiti voi obligati sa ''inghititi'' asa ceva, si de ce sa fie fiica mea, colega cu X-ulescu de care spui tu, Ianchisel, partasa la asa izbucniri idioate?
Unde e respectul cuvenit? Eu , la liceu fiind, nu indrazneam sa-i spun mamei ca profu' s-a rastit la mine, pentru ca stiam ca urmeaza sa primesc o bataie zdravana ca l-am deranjat pe profesor la ora...Noi, incremeneam pe coridoare cu mancarea-n gura nemestecata, cand trecea directorul pe langa noi. Sau ne inecam inghitind-o, sa-l putem saluta...
Avatar utilizator
roxanabadea
 
Mesaje: 4872
Membru din: 23 Sep 2009, 09:08

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 19 Oct 2010, 23:37

@roxana badea:
Cum de s-a ajuns la asta? - spuneți dumneavoastră. Vă spun eu cum: democrație PROST ÎNȚELEASĂ și PROST APLICATĂ! Înainte, așa cum spuneați și dumneavoastră, nu îndrăzneam să spunem acasă că am mâncat bătaie la școală, fiindcă o luam și acasă! (Sincer, nu prea a fost cazul meu!) Acum, nu că aș fi de acord cu bătaia, nicidecum! Ceea ce vreau eu să spun este că în vremurile nu prea demult apuse era mult mai mult respect, fiindcă asta este, de fapt, esența societății, după părerea mea! :wink:
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde ianchis » 20 Oct 2010, 22:27

Eu cred ca ar trebui sa fim in stare sa recunoastem: fiecare epoca a avut si partile ei bune. Respectul si disciplina de pe vremuri ar trebui pastrate astazi. Dar nu, noi suntem democrati si daca incercam sa pastram ceva din trecut, suntem ori fraieri ori comunisti. Nu-i nimic, fiecare si-o ia intr-o zi, chiar daca asta nu ne incalzeste pe noi prea mult...... Necazul este ca trebuie sa inghitim si noi, ceilalti, lucruri neplacute, si chiar nu-i drept :(
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 20 Oct 2010, 22:45

ianchis scrie:Eu cred ca ar trebui sa fim in stare sa recunoastem: fiecare epoca a avut si partile ei bune. Respectul si disciplina de pe vremuri ar trebui pastrate astazi. Dar nu, noi suntem democrati si daca incercam sa pastram ceva din trecut, suntem ori fraieri ori comunisti. Nu-i nimic, fiecare si-o ia intr-o zi, chiar daca asta nu ne incalzeste pe noi prea mult...... Necazul este ca trebuie sa inghitim si noi, ceilalti, lucruri neplacute, si chiar nu-i drept :(

Păi da, și știți de ce? Pentru că noi „suntem mai catolici decât papa”, așa cum se spune (sau „mai ortodocși decât Bartolomeu, patriarhul Constantinopolului”, după caz!). :lol:
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde ianchis » 22 Oct 2010, 21:18

Da, suntem mai cu mot, ca suntem liberi sa spunem si sa facem ce vrem. Avem numai drepturi, de obligatii uitam.
Avatar utilizator
ianchis
 
Mesaje: 1450
Membru din: 09 Noi 2009, 16:56

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde pucheadorel » 22 Oct 2010, 21:46

Astăzi am avut din nou ședință cu părinții. De data asta nu a mai venit acest om (e mult spus!), ci soția lui, care a dat, totuși, dovadă de bun simț. Am citit procesul verbal al ședinței anterioare, unde am menționat în vreo 2-3 rânduri comportamentul soțului ei. Nu a avut nimic de comentat. Concluzii? Vă rog să le identificați dumneavoastră! :?
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde roxanabadea » 22 Oct 2010, 22:28

...Il cunoaste sotia...
Avatar utilizator
roxanabadea
 
Mesaje: 4872
Membru din: 23 Sep 2009, 09:08

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde dia_cos » 21 Ian 2011, 19:46

pucheadorel scrie: Am încercat 5 minute, cred, să îl întrerup EU PE EL ca să pot vorbi despre una dintre bolile care se pot transmite ȘI din cauza lipsei de igienă, meningita bacteriană, mai ales că în vară una dintre fetițele mele de la clasa a III-a a fost internată în spital cu diagnosticul de meningită virală. Pe el nu îl interesa! Duhnea a alcool!


Se pare că ați ratat șansa de încerca pe viu virtuțile democrației... :) Soluția simplă și la îndemână era să ieșiți din sală. Ceilalți părinți, cu siguranță interesați de situația copiilor lor, ar fi rezolvat (mai mult sau mai puțin pașnic) problema, după care foarte probabil ar fi trims un reprezentant să vă invite să continuați ședința.

pucheadorel scrie: Noi suntem controlați de toate lucrurile, dar pe ei CINE ÎI CONTROLEAZĂ? Nici nu vreau să mă gândesc ce viață duce copilul cu un astfel de tată care, în loc să îi asigure condiții de studiu (mai ales că este un copil bun și care se perfecționează mereu) îl trimite să-i cumpere țigări și băutură! Halal părinte! Se preconizează ca noi să fim evaluați, printre altele, și de părinți. De ce fel de părinți? De astfel de părinți? Mersi, nu vreau!


Aici lucrurile sunt puțin mai complicate. Părinții nu sunt o categorie distinctă (cu atât mai puțin omogenă). Ei sunt, pur și simplu, societatea. În aceste condiții, ostilitatea față de părinți este contraproductivă (dacă nu chiar absurdă, conform zicalei cu văcarul și cu satul), chiar dacă unii dintre ei nu se ridică la nivelul unor standarde minimale de bună cuviință. Dacă veți face o socoteală statistică, veți constata că de fapt marea majoritate a părinților este formată din oameni cât se poate de onorabili. Așadar, dacă (prin absurd) veți ajunge să fiți evaluat și de părinți, bazați-vă pe această majoritate.

Însă eu nu cred că părinții vor evalua cadrele didactice din perspectivă profesională, pentru simplul motiv ca nu au nici o competență în domeniu. Probabil că vor face parte din consiliul de conducere al școlii și își vor exprima punctul de vedere asupra modului de administrare, eventual asupra politicilor educaționale și, inevitabil, în privința comportamentului profesorilor (cel mai adesea informal). Considerați-i aliați, pentru că ei vor fi cei care vor împiedica politizarea școlilor și nu vor permite ascunderea sub preș a multor mizerii... Amintiți-vă mereu că nu suntem în tabere diferite.

Diana
dia_cos
 
Mesaje: 36
Membru din: 31 Ian 2006, 16:09

Re: BUNELE MANIERE PENTRU PĂRINȚI

Mesajde dia_cos » 21 Ian 2011, 19:58

ianchis scrie: Tuna si fulgera, cum a indraznit " **** de educatoare" sa spuna despre copilul lui ca trebuie spalat. Tragea pumni si picioare in dulapuri, in bancutele de pe hol, in usi, era sa sparga si-un geam. Ingrijitoarele si asistenta se imprastiasera care-'ncotro. Si noi, cele doua educatoare, ne-am refugiat in clasa unde erau si copiii, prefacandu-ne ca nu am auzit nimic. In cateva clipe omul a urcat la etaj si a dat buzna peste noi, trantind usa la perete. Si-a intrebat copilul urland: "Care-i aia care ti-a zis ca esti murdar?" Cand am auzit, am incremenit! Copilul a spus ca nici una din noi, asa ca parintele a continuat: "Daca vreuna din educatoarele astea *** iti spune vreodata ca esti murdar, sau orice altceva, imi spui, eu vin si le omor. Le iau gatul cu satarul, ai inteles?..."


Îmi permiteți să vă întreb de ce nu ați chemat poliția? Ok, admit că erați tinere și speriate, dar ceea ce a făcut omul se poate încadra în mai multe articole din codul penal, așa că ar fi trebuiți să-l reclamați în scris (că doar îi cunoșteați identitatea). E de datoria noastră să ne protejăm. Dacă tolerăm astfel de fapte, nu vom face decât să le încurajăm.

All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing.

Diana
dia_cos
 
Mesaje: 36
Membru din: 31 Ian 2006, 16:09

Următorul

Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator