acid sulfuric

acid sulfuric

Mesajde Radu7777777 » 31 Oct 2015, 00:53

Care este motivul pentru care acidul sulfuric este cosiderat ca fiind un acid tare ?
Radu7777777
 
Mesaje: 1
Membru din: 31 Oct 2015, 00:50

Re: acid sulfuric

Mesajde robertino24 » 01 Noi 2015, 19:02

Buna ziua Radu,

Proprietatea chimica a acidului sulfuric (acid tare) are la baza mai multe motive... :)
- poate elibera (substitui) multi acizi din sarurile lor,
- ionizeaza in apa aproape complet,
- reactioneaza cu multe metale (chiar mai putin reactive) cu eliberare de H sau cu cele native cu eliberare de apa,
- este extrem de coroziv chiar si la concentratii mici,
- valoarea pH-ului este aproape de 1,
etc.,,,

Cele prezentate mai sus sunt doar cateva motive...., dar fara a intra in detalii teoretice deoarece nu iti cunosc nivelul de invatamant (gimnazial sau liceal).....
robertino24
 
Mesaje: 45
Membru din: 25 Oct 2009, 11:52

Re: acid sulfuric

Mesajde catalinbalan » 05 Ian 2016, 15:50

”- valoarea pH-ului este aproape de 1,”.... mama ... de unde ai scos-o ? Eu iti pot face zeci de solutii de acid sulfuric cu pH intre 0 si 6 fara sa ma chinui deloc.
”- poate elibera (substitui) multi acizi din sarurile lor,” foarte neclar si destul de incorect- foarte multi acizi pot face asta .
”- ionizeaza in apa aproape complet,” iar - ai nimerit-o si tu destul de bine dar si NaCl (sarea de bucatarie) o face.
”- reactioneaza cu multe metale (chiar mai putin reactive) cu eliberare de H sau cu cele native cu eliberare de apa”- aici e destul de ok dar nu este singurul si de unde stii ca daca face asta este acid tare?
”este extrem de coroziv chiar si la concentratii mici ” ... m-ai terminat - sunt de acord dar cum poate intelege cineva un fapt destul de elementar cu ajutorul unei notiuni destul de complexe - coroziunea - ???

Ai insirat o sumedenie de chestii mai mult sau mai putin clare sau adevarate cand trebuia sa faci :

1. Definirea unui acid ; ce este un acid tare ? ; Motive pt care H2SO4 poate fi considerat acid tare si eventuale exceptii . O sa ma refer la inceput la solutii apoase.
Acidul este o substanță chimică solubilă în apă, care dizolvată în aceasta dă o soluție a cărei pH este mai mic decât 7. Adesea, se întâlnește și notația de HA
Un acid este cu atat mai tare cu cat da o reactie mai completa cu apa (disocierea este totala) , indiferent de pHul obtinut(dar mai mic decat 7). Acidul sulfuric este un acid cu disociere completa in suficienta apa deci este un acid tare. In cazul diferitor alti solventi solubilitatea poate fi variabila(de la solvent la solvent) dar aceasta e o parte a chimiei ce are inca destule necunoscute (solutiile neapoase)
Te poti opri aici sau merge mai departe:
Pe de alta parte numai acizii puternici pot avea solutii cu pH 0. Acum se poate comenta ca AS disociaza in trepte si ,chiar la cea de-a doua treapta, disocierea este aproape totala. Daca se poate ori disocierea la o anumita treapta ? Da. Exista ceva numit fenomen sinergetic/sinergie/compus sinergetic. Prin sinergie se stimuleaza obtinerea rezultatului dorit.(daca va intereseaza cautati in dictionare)
Nota : valoarea pH7 in acest caz este una teoretica , reprezentand pHul apei distilate pure. In practica este destul de greu de obtinut asa ceva, aducerea apei la pH 7 in laborator se face prin neutralizarea ei si este un factor de care se tine seama in prepararea solutilor de anumite conc.
catalinbalan
 
Mesaje: 31
Membru din: 27 Apr 2009, 06:55

Re: acid sulfuric

Mesajde catalinbalan » 08 Ian 2016, 01:55

Nu am putut edita - . In a doua treapta ionul sulfat acid nu este un acid tare , nedisociind complet. Cred ca din acest motiv s-a intrebat de ce este considerat As un acid tare . Nu conteaza a doua treapta ci numai prima in stabilirea tariei AS. Si scuze lui Robertino pentru modul in care am postat dar sincer am crezut ca l-a luat peste picior pe Radu cu un astfel de raspuns.
catalinbalan
 
Mesaje: 31
Membru din: 27 Apr 2009, 06:55


Înapoi la Chimie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori