Pagina 1 din 1

Diseminare curs Comenius, Paris, iunie 2011

MesajScris: 02 Ian 2012, 15:09
de raluca_martinescu
Diseminare curs Comenius, Paris, 2011

« Bucatarie, gastronomie si lux la ora de limba franceza »


In perioada 20-24 iunie 2011 am participat la Paris la stagiul destinat profesorilor de limba franceza « Bucatarie, gastronomie si lux la ora de franceza ».
Participarea mea la aceasta formare a fost posibila datorita bursei Comenius – mobilitate individuala – pe care am obtinut-o urmand demersurile necesare pe langa Asociatia Nationala Pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Aceste demersuri presupun urmarea unor pasi – foarte accesibili – si care sunt mentionati cu claritate pe site-ul agentiei mentionate : alegerea stagiului in functie de nevoile de formare ale candidatului, completarea formularului on-line – mentionand obiectivele candidatului, impactul scontat al formarii, valoarea europeana adaugata asteptata – trimiterea formularului, semnarea contractului dupa aflarea rezultatelor.
Stagiul la care am participat a fost organizat de Globy Mundus, o institutie din Paris, iar formarea a vizat domeniul metodologiei predarii limbilor straine.
Printre obiectivele stagiului s-au numarat : achizitionarea de noi suporturi didactice referitoare la tematica stagiului ; didactizarea unor cantece, texte sau secvente de filme avand ca tema traditia culinara sau traditia luxului in Franta ; exploatarea unor emisiuni Tv, reclame sau siteuri specializate.
Temele mari abordate au fost : « Traditia culinara si gastronomica in Franta », « Tinerii si comportamentele lor alimentare », « Traditia si cultura luxului in Franta », « Stralucirea mondiala a luxului francez – provocare pentru predarea francezei ». Aceste teme au fost discutate de-a lungul intalnirilor cu specialistii in domeniu cu care am avut ocazia sa vorbim. Acestia au fost : Jean-Baptiste Thiveaud, maestru bucatar la Atelier des sens, o scoala de gatit din Paris, Christophe Moisand, maestru bucatar la hotelul Westminster, Jean-Yves Leranguer, maestru bucatar la Fouquet’s, Marc Durnerin , directorul braseriei La Lorraine, Mariam Yuldasheva, responsabila a departamentului Relatii cu clientii la Casa Buccellati, Amel Bibi Triki, responsabila a departamentului Relatii cu clientii la Sofitel Arc de Triomphe, Cyril Dulary, responsabil al Maison de la Truffe.
In privinta didactizarii acestor informatii teoretice privitoare la traditia culinara si a luxului in Franta, schimbul de bune practici s-a realizat in compania doamnei profesoare Anne Dupessey.
Pe langa formarea efectiva, organizatorii ne-au oferit bucuria de a ne invita, serile, la un concert de muzica clasica, la premiera unui film si la intalnirea cu realizatoarea, la celebrul cinematograf Gaumont Opéra, precum si la o seara de teatru la Comédie Saint-Michel din Paris.

Consider ca cele cinci zile de formare au fost deosebit de bogate si utile si acest stagiu a raspuns tuturor asteptarilor si nevoilor mele de formare. Cunostintele de limba si de civilizatie precum si cele referitoare la industria luxului si la traditia gastronomica in Franta mi s-au imbogatit datorita contactului direct cu francezii nativi si specialistii in domeniu intalniti.
Pentru toate motivele enumerate mai sus, incurajez toti colegii profesori de limba franceza sa candideze pentru o bursa Comenius si sa urmeze stagii de formare in Franta, « baia » de limba si civilizatie fiind indispensabila unui profesor de limbi moderne.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agentia Nationala şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

Raluca Martinescu, profesor de limba franceza la Colegiul National Banatean Timisoara