Pagina 1 din 1

Diseminare curs "Hands-on Optics" - Braga, Portugalia

MesajScris: 13 Dec 2010, 12:59
de iace
În perioada 3 – 11 septembrie 2010 am participat la cursul “Hands-on Optics”, desfăşurat în localitatea Braga, Portugalia. Cursul a fost organizat de asociaţia Hands-on Science Network, reprezentată de profesorul Manuel Filipe Costa de la Universitatea de Minho, departamentul fizică.
Participarea mea la acest curs a fost posibilă datorită finanţării primite din partea Comenius – Lifelong Learning Programme şi FSE - POSDRU.
Cursul s-a adresat profesorilor de ştiinţe (fizică), de toate nivelurile. La curs au participat profesori din Suedia, Finlanda, Austria, Germania, Turcia, Spania şi România. Obiectivul principal al cursului a constat în furnizarea unor cunoştinţe de bază de optică, insistându-se în mod special pe efectuarea activităţilor experimentale „hands-on”. Scopul a fost acela de a dezvolta abilităţile de experimentare în cadrul lecţiilor de optică ale profesorilor de fizică de toate nivelurile, permiţând acestora să organizeze activităţile experimentale cu clasele lor într-un mod cât mai eficient.
Tematica cursului a fost variată, acoperind atât ca teorie cât şi ca parte practică întreaga materie predată şi în ţara noastră la optică:
- Optica în trecut, prezent şi viitor;
- Introducere în Optică (noţiuni de bază);
- Organizarea unei lecţii experimentale "hands-on"- metodologie;
- Natura luminii;
- Culoare şi Vedere;
- Reflexie şi refracţie;
- Prisme, lentile şi oglinzi;
- Fibra optică, polarizarea, difracţia, holografia;
- Optică distractivă;
Cursul a fost axat în cea mai mare parte pe activităţi „hands-on”, realizându-se experimente de optică de la cele mai simple, aşa numite „kindergarten experiments” până la experimente mai deosebite utilizând fibrele optice, experimente de interferenţă, difracţie şi polarizare a luminii. Împreună cu profesorul Pedro Pombo de la Universitatea din Aveiro s-a reuşit realizarea practică a unor holograme.
Am asistat la o lecţie model efectuată de două doamne profesoare din Portugalia, copiii participanţi la lecţie având vârste cuprinse între 4 şi 10 ani. Timp de o oră s-au efectuat 10 experimente simple, care au evidenţiat sursele de lumină, umbra, compunerea şi descompunerea culorilor, componentele ochiului uman, formarea imaginii într-un ochi.
De asemenea, am avut oportunitatea de a vizita Şcoala gimnazială „Professor Joao de Meira” din Guimaraes, o şcoală renumită pentru proiectele europene desfăşurate, proaspăt renovată şi cu un laborator de ştiinţe foarte spaţios şi bine dotat. Cu toţii am rămas impresionaţi de rezultatele foarte bune pe care această şcoală le are, de aspectul acesteia şi de căldura cu care ne-au întâmpinat directorul şi cadrele didactice. Am asistat cu mare plăcere la o demonstraţie de roboţi construiţi de elevii şcolii.
În final, pot să spun despre acest curs că a fost o experienţă nouă şi plăcută, o modalitate de a cunoaşte profesori de fizică din Europa, de a face schimb de experienţă cu aceştia. Mai multe imagini din timpul cursului găsiţi aici
profesor Violeta Iacentiuc, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

Re: Diseminare curs "Hands-on Optics" - Braga, Portugalia

MesajScris: 13 Dec 2010, 13:18
de rofi3
Felicitari pentrul grantul obtinut ! Site-ul care ilustreaza activitatile de la curs este unul din modurile prin care ati diseminat informatia ?
Foarte interesant !!