Pagina 1 din 1

Păreri despre Evaluarea Națională

MesajScris: 07 Oct 2015, 09:07
de Motanusoidul
1)Părerea mea este că media avută de elevi în calsele V-VIII nu ar trebui să fie luată drept criteriu pentru înscrierea la liceu deoarece este un indicator subiectiv depinzând de școala unde învață fiecare.

2) De asemenea subiectele date la Evaluarea Națională la matematică trebuie să fie făcute de o așa manieră încât elevul serios dar care nu se descurcă decât la exerciții tipizate/”rețete” să poată lua cel mult 8 iar pentru obținerea unei note mai mari să fie necesară existența unei gândiri matematice care să treacă peste stadiul aplicării mecanice a unor algoritmi fără a înțelege de ce algoritmii respectivi sunt valizi. Altfel există riscul ca un elev care se descurcă la ”rețete” dar nu are o gândire matematică formată să ia notă mai mare decât un elev cu gândire matematică formată dar care gresește din neatenție la calcule. Ca urmare acelor menționate mai sus este posibil ca un elev care se descurcă la ”rețete” fără a avea o gândire matematică formată să prindă un loc la unele licee (din București) precum Mihai Viteazu sau Tudor Vianu iar un elev cu gândire matematică formată să nu prindă un astfel de loc.

3) Ar fi bine ca fiecare liceu să aibă dreptul să aleagă pentru fiecare profil ponderea pe care o acordă fiecărei dintre cele două note obținute la evaluare-cu condiția de a acorda fiecărei note o pondere minimă de 25%. Astfel un liceu prcum Tudor Vianu ar putea acorda 75% din pondere notei de la matematică și 25% notei de la limba română în timp ce un liceu ca Gheorghe Coșbuc ar putea acorda 75% notei de la limba română și 25% notei de la matematică etc. Un astfel de demers ar ajuta la o corelație mai bună a profilelor cu înclinațile elevilor.

4) Nu susțin reintroducerea admiterii deoarece un astfel de sistem are o gravă inechitate: un elev care dă inițial la un liceu bun de rang 1 și pică poate ajunge la un liceu mai prost de rang 3 decât un elev care reusește din prima la un liceu de rang 2 dar cu o medie mai mică.

Re: Păreri despre Evaluarea Națională

MesajScris: 07 Oct 2015, 21:14
de sportiv
Pentru punctul 4. nu mi se pare corect argumentul! Se pot crea, oricum, inechități cum spuneți, dar nu atât de mari precum acum cu mediile din gimnaziu! Cine ,,dă” la un liceu ,,bun de rang 1” cum spuneți, este pregătit pentru acest lucru și dacă pică înseamnă că sunt alții mai bine pregătiți! Problema poate fi alta: nu cred că va ajunge la niciun liceu, dacă se vor completa toate locurile prin concurs și la celelalte. (Nu mai are decât șansa unei alte sesiuni-fie în același an, fie anul următor! Cred că aici e problema !) :oops:
De asemenea, cred că cei cu inteligență (lingvistică sau matematică) pot realiza subiectele spre nota maximă, iar ceilalți (lucru demonstrat în anii de până acum) spre o ,,țintă” de 5-6 , lucru ce le-ar asigura, oricum, locul la un liceu.( Ceea ce nu prea e normal). Încet, încet generalizăm liceul - (din câte știu eu până prin 2020) , urmănd apoi facultatea ????????? :D Oricum, nimic nu-i clar prin sistem! N-are nimeni interesul unei adevărate reforme! Mare păcat!