Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Aceasta sectiune poate fi folosita de catre colegii care simt lipsa activitatii pe forumul Ministerului Educatiei, inchis temporar. Va rugam sa va exprimati opinii, sa ne dati sugestii, sa puneti intrebari, pastrand, evident, un ton civilizat.

Moderator: costi_52

Reguli forum
Va rugam sa respectati neticheta, sa scrieti corect romaneste, sa aveti un ton civilizat. In cazul in care criticati, va rugam sa argumentati.

Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde anca12 » 12 Aug 2018, 14:06

,,resurse educaționale deschise/ auxiliare curriculare pentru disciplinele de studiu, oferite gratuit pentru a asigura accesul elevilor, profesorilor și părinților la materiale educaționale de calitate”- formulare din fișa pentru obținerea gradației de merit.
Întrebări:
1. materialele de pe didactic.ro sunt „documente necorespunzătoare” pentru că didactic.ro nu este platformă educațională, este site educațional (justificare punctaj ISJ)...De ce nu sunt considerate ”resurse deschise” dacă toată lumea (părinți, elevi, cadre didactice) cunoaște siteul și îl folosește?
2. În virtutea calificării cadrele didactice și-au elaborat mereu fișe de lucru la clasă, pe care apoi puteau să le strângă/ publice în auxiliare. De ce materialele acum trebuie avizate de MEN/ ISJ? Ce dă autoritatea de avizare colegilor care acceptă sau nu aceste materiale, care vor deveni resurse educaționale deschise, doar pe platformele avizate de MEN?
anca12
 
Mesaje: 4
Membru din: 18 Ian 2009, 22:48

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde sportiv » 12 Aug 2018, 17:43

Rețele de resurse educaționale deschise (RED), înființate la nivelul inspectoratelor școlare județene
Data publicării:
04 Noi 2017
În acord cu directivele Comisiei Europene și cu linia strategică din Agenda Digitală a României privind utilizarea TIC în cadrul procesului de învățare (resurse educaționale deschise/RED şi Web 2.0), inspectoratele școlare județene, la solicitarea Ministerului Educațiiei Naționale (MEN), vor dezvolta pe site-urile proprii un spațiu de organizare a resurselor educaționale deschise, elaborate de cadrele didactice din fiecare județ. În acest sens, MEN recomandă o structură de conținut unitară, organizată pe niveluri de învățământ/clase și arii curriculare/discipline de studiu. În funcție de complexitatea și varietatea resurselor, acestea pot fi structurate și pe alte tipologii (ex. curriculare/extracurriculare). Termenul dezirabil de implementare este luna noiembrie 2017.

Resursele educaționale deschise sunt mijloace de învățare adaptate la nevoile specifice ale procesului instructiv-educativ, disponibile gratuit. Din această categorie fac parte diferite tipuri de materiale de învățare, suporturi de curs, proiecte, experimente și demonstrații, dar și programe școlare, ghiduri pentru profesori sau alte materiale educaționale (articole, module, prezentări ce acoperă atât sfera curriculară, cât și cea extracurriculară etc.).

Cadrele didactice pot propune materiale educaționale proprii, în format electronic, cu respectarea legislației în vigoare privind proprietatea intelectuală/dreptul de autor.

Evaluarea și selecția resurselor se desfășoară la nivelul inspectoratelor școlare, în consiliile consultative de specialitate. Procesul de evaluare și selecție a resurselor educaționale deschise se va derula cu ritmicitate, cel puțin o dată pe lună, în funcție și de frecvența și numărul materialelor educaționale depuse.

O structură unitară de organizare va permite ulterior integrarea colecțiilor de resurse din fiecare județ în Biblioteca Școlară Virtuală, a cărei realizare Ministerul Educației și-a asumat-o până la finalul actualului exercițiu de finanțare din fonduri europene (2014-2020), alături de Platforma Școlară de e-learning.

BIROUL DE COMUNICARE
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 2908
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde milena1 » 14 Aug 2018, 02:14

As dori o lămurire.RED au fost implementate in noiembrie 2017.Un materia publicat pe didactic.ro ,pentru elevi nu poate fi considerat o RED?
milena1
 
Mesaje: 1
Membru din: 06 Sep 2008, 18:27

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde sportiv » 14 Aug 2018, 08:38

milena1 scrie:As dori o lămurire.RED au fost implementate in noiembrie 2017.Un materia publicat pe didactic.ro ,pentru elevi nu poate fi considerat o RED?

Dl Emil Onea vă poate lămuri!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 2908
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde anca12 » 15 Aug 2018, 12:39

Niciun material de pe DIDACTIC.RO nu este considerat RED, deşi nu cred să fie coleg care să nu fi le citit/ folosit.Eu găsesc siteul foarte util. Tocmai de aceea am şi întrebat (retoric, pentru că citisem legea, care ne îngrădeşte!!!). Afară de siteul ISJ-urilor, nimic nu e RED. Mă întreb deci, ce au considerat RED colegii care au apreciat dosarele de gradaţie, pentru că unora le-au dat punctaj, altora nu, deşi pe siteul ISJ (nivelul de invăţământ de care vorbesc) nu apare niciun material de-al vreunui coleg!!
anca12
 
Mesaje: 4
Membru din: 18 Ian 2009, 22:48

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde mathemaria » 19 Aug 2018, 15:09

Va multumesc!Un raspuns bine argumentat
mathemaria
 
Mesaje: 1
Membru din: 25 Sep 2012, 19:11

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde emil » 25 Aug 2018, 12:06

sportiv scrie:
milena1 scrie:As dori o lămurire.RED au fost implementate in noiembrie 2017.Un materia publicat pe didactic.ro ,pentru elevi nu poate fi considerat o RED?

Dl Emil Onea vă poate lămuri!


Orice resursa, nu neparat de pe didactic.ro, care este pusă la dispoziție gratuit pentru utilizare la clasă este o resursă deschisă. Veți găsi cu miile în toată această lume...
Didactic.ro este un site cu resurse deschise, ba poate mai mult decât ceea ce au creat tehnicieni din minister, inspirându-se din ceea ce am creat noi. Neajunsul este faptul că nu au înțeles că trebuie creat un suport standardizat care să ajute la crearea unei comunități interactive, așa cum este didactic.ro.
În același timp, trebuie să menționăm, să recunoaștem că acei oameni ce s-au inspirat din didactic creând acest concept(RED), nu au negat, nu au blamat sursa lor de inspirație...
Noi vă invităm să fiți meru membri activi ai comuinității noastre și să beneficiați de colaborarea cu colegii, să vă simțiți ca într-o cancelarie sau într-un cabinet metodic de dimensiunea unei țări. Nu vă gândiți doar la "recunoașterea" unor funcționari birocrați, ci mai ales gândiți-vă la ajutorul pe care îl primiți din parea colegilor implicați și, evident, suportul extraordinar pe care îl pune la dispoziție absolut gratuit compania Intuitext.
Vă recomandăm să folosiți cât puteți de mult resursele, să comentați ceea ce nu vă place, să raportați ceea ce vi se pare incorect, să sugerați mereu îmbunătățiri.
Didactic.ro are sute de mii de resurse, și bune și mai puțin bune, constituind o bază națională de lucrări utile oricărui educator, dar și părinților, elevilor, studenților ce se pregătesc pentru cariera didactică.
Invităm și staff-ul Ministerului Educației, al ISJ-urilor, să încurajeze activitatea în comunitatea didactic.ro și astfel vom avea cu toții de câștigat, în favoarea educației de calitate!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2650
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Resursele educationale deschise- clarificăm termenul?

Mesajde vica_62 » 28 Aug 2018, 11:35

Sunt utilizator și participant la viața acestui program/platformă, și ofer, dacă am posibilitatea, exemple
din experiența mea; uneori am materiale folositoare, alteori, mai puțin utile. Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit, mai ales în anul școlar precedent, când domnii de la minister ne-au ,, ușurat” munca prin retragerea auxiliarelor didactice.
vica_62
 
Mesaje: 1
Membru din: 27 Feb 2008, 20:19


Înapoi la Forum EDU

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron