În perioada 29 iunie – 3 iulie 2026, am avut oportunitatea de a participa la cursul internațional „Digital Inclusion”, desfășurat în Paphos, Cipru, în cadrul proiectului Erasmus+ „Everyone Included” (nr. 2025-1-RO01-KA122-ADU-000322473), beneficiar Asociația Sfânta Marina, Craiova.
A fost o experiență valoroasă de învățare, colaborare și schimb de bune practici cu participanți din diferite țări europene, care ne-a oferit noi perspective asupra utilizării tehnologiei în educația adulților și promovării incluziunii digitale.
Ziua 1 – Fundamentele învățării mobile și selecția aplicațiilor educaționale
Prima zi a fost dedicată cunoașterii participanților, prezentării organizațiilor și schimbului de experiență privind provocările întâlnite în educația adulților. Am explorat tendințele actuale ale învățării mobile și am analizat beneficiile și limitele acesteia. În cadrul activităților practice am testat și evaluat aplicații precum Duolingo, Coursera, Khan Academy, TED și Quizlet, discutând despre accesibilitate, incluziune și protecția datelor.
Ziua 2 – Învățare personalizată și managementul cunoștințelor
Am descoperit instrumente utile pentru organizarea învățării și gestionarea eficientă a informațiilor. Folosind Notion, OneNote, Evernote, Google Drive și Trello, am construit planuri personale de învățare și am învățat cum să ne organizăm resursele digitale pentru a susține dezvoltarea continuă.
Ziua 3 – Colaborare, comunicare și învățare socială
Această zi a evidențiat importanța colaborării și a comunităților de învățare. Am lucrat cu Microsoft Teams, Google Classroom, Padlet, Slack și WhatsApp Communities, realizând activități colaborative și analizând modalități eficiente de comunicare și lucru în echipă în mediul online.
Ziua 4 – Evaluare, feedback și analiza datelor de învățare
Am explorat instrumente digitale care facilitează evaluarea și feedbackul rapid, precum Kahoot!, Quizizz, Socrative, Google Forms și Mentimeter. De asemenea, am discutat despre utilizarea responsabilă și etică a datelor colectate în procesul educațional și despre modul în care acestea pot contribui la îmbunătățirea experienței de învățare.
Ziua 5 – Integrarea învățării mobile și practici de viitor
În ultima zi am avut ocazia să integrăm cunoștințele dobândite într-un proiect educațional adaptat propriului context profesional. Folosind Canva, Padlet, ChatGPT, Google Workspace și Wakelet, am creat și prezentat activități de învățare mobilă, primind feedback din partea colegilor și elaborând planuri concrete de implementare.
Pe lângă activitățile de formare, am participat și la activități culturale care ne-au oferit ocazia să descoperim frumusețea și patrimoniul orașului Paphos, dar și să consolidăm relațiile create cu participanții din alte țări.
Mă întorc din această experiență cu idei noi, instrumente digitale utile și multă inspirație pentru activitățile viitoare și sunt convinsa că ceea ce am învățat va contribui la dezvoltarea unor activități educaționale mai accesibile, mai interactive și mai incluzive.