Probleme concurs clasa a 4-a

Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde pisau_gabriela1 » 20 Iul 2015, 07:30

Va rogsama ajutati!
1. Aflandu-se la bunci,Ionel vrea sa numere pasarile din curte.El observa ca le poate grupa astfel incatla 5 gaini sa corespunda doua rate, iar la trei rate sa corespunda o gasca.Stiind ca in curte erau 92 pasari, aflati cate sunt din fiecare fel.

2.In cosuletul cu oua de Pasti, Andrei are oua rosii, verzi, galbene si albastre. Daca 15 oua nu sunt rosii, 16 nu sunt verzi, 14 nu sunt galbene si 12 nu sunt albastre, sa se afle cate oua sunt de fiecare culoare.
Va multumesc!
pisau_gabriela1
 
Mesaje: 115
Membru din: 21 Iul 2009, 18:29

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde Gela_Munteanu » 22 Iul 2015, 12:37

Nu știu dacă e o metodă bună, dar am încercat ceva, la problema a doua, nu sunt învățătoare, verific dacă-mi mai funcționează creierul... :lol:
Imagine
Gela_Munteanu
 
Mesaje: 30
Membru din: 07 Mai 2012, 09:27

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde Gela_Munteanu » 22 Iul 2015, 13:06

Problema 1.
O grupă va avea 1 gâscă, 3 rațe și 7,5 găini, un total de 11,5 păsări.
___5____/_2,5_găini-7,5
___2____/_1___rațe -3
______1_______gâște-1
92:11,5=8 grupe
8x7,5=60 găini
3x8=24 rațe
1x8=8 gâște
Din nou vin cu precizarea: nu sunt învățătoare, cereți și alte opinii, chiar dacă rezultatul pare corect. Mult succes!
Gela_Munteanu
 
Mesaje: 30
Membru din: 07 Mai 2012, 09:27

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde sportiv » 22 Iul 2015, 21:00

alegmu scrie:Problema 1.
O grupă va avea 1 gâscă, 3 rațe și 7,5 găini, un total de 11,5 păsări.
___5____/_2,5_găini-7,5
___2____/_1___rațe -3
______1_______gâște-1
92:11,5=8 grupe
8x7,5=60 găini
3x8=24 rațe
1x8=8 gâște
Din nou vin cu precizarea: nu sunt învățătoare, cereți și alte opinii, chiar dacă rezultatul pare corect. Mult succes!

Cum arată o jumătate de găină, asta nu înțeleg! :oops:
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 3032
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde ConstandacheM » 22 Iul 2015, 22:58

1.Rezolvare la problema nr.1.
I- 5 gaini +2 rate =7 pasari I -3 rate+ 1 gasca = 4 pasari
Se formeaza 8 grupe cu 11 pasari si raman 4 pasari( 3 rate si o gasca).
8 x 5 = 40 (gaini)
8x (2 +3)= 8x5 = 40 (rate )+ 3 (rate) = 43 (rate)
8x1 = 8 gaste + 1 gasca=9 gaste
40+ 43+9=92 (pasari)
O puteti rezolva si prin metoda figurativa.
ConstandacheM
 
Mesaje: 12
Membru din: 30 Iun 2012, 11:45

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde Gela_Munteanu » 22 Iul 2015, 23:47

ConstandacheM scrie:1.Rezolvare la problema nr.1.
I- 5 gaini +2 rate =7 pasari I -3 rate+ 1 gasca = 4 pasari
Se formeaza 8 grupe cu 11 pasari si raman 4 pasari( 3 rate si o gasca).
8 x 5 = 40 (gaini)
8x (2 +3)= 8x5 = 40 (rate )+ 3 (rate) = 43 (rate)
8x1 = 8 gaste + 1 gasca=9 gaste
40+ 43+9=92 (pasari)
O puteti rezolva si prin metoda figurativa.

Problema cere ca ,,5 gaini sa corespunda doua rate, iar la trei rate sa corespunda o gasca”, cu rezultatul dv. nu iese.
Gela_Munteanu
 
Mesaje: 30
Membru din: 07 Mai 2012, 09:27

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde Gela_Munteanu » 23 Iul 2015, 00:07

Sper să apară un profesor de matematică, să ne-ajute.
Ultima oară modificat de Gela_Munteanu pe 23 Iul 2015, 00:16, modificat de 2 ori în total.
Gela_Munteanu
 
Mesaje: 30
Membru din: 07 Mai 2012, 09:27

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde Gela_Munteanu » 23 Iul 2015, 00:12

sportiv scrie:
alegmu scrie:Problema 1.
O grupă va avea 1 gâscă, 3 rațe și 7,5 găini, un total de 11,5 păsări.
___5____/_2,5_găini-7,5
___2____/_1___rațe -3
______1_______gâște-1
92:11,5=8 grupe
8x7,5=60 găini
3x8=24 rațe
1x8=8 gâște
Din nou vin cu precizarea: nu sunt învățătoare, cereți și alte opinii, chiar dacă rezultatul pare corect. Mult succes!

Cum arată o jumătate de găină, asta nu înțeleg! :oops:

Dacă la 2 rațe corespund 5 găini, la 3 rațe câte găini corespund? Cred că e o întrebare logică, având în vedere datele problemei. Se poate că nu-i așa, de ce nu ne luminați?
Gela_Munteanu
 
Mesaje: 30
Membru din: 07 Mai 2012, 09:27

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde silviadoandes » 30 Iul 2015, 00:55

1. Aflandu-se la bunci,Ionel vrea sa numere pasarile din curte.El observa ca le poate grupa astfel incatla 5 gaini sa corespunda doua rate, iar la trei rate sa corespunda o gasca.Stiind ca in curte erau 92 pasari, aflati cate sunt din fiecare fel.

solutie
5 g ........... 2 r | x3 => 15 g .............. 6 r
3 r ........... 1g | x2 => 6 r .............. 2g

adica
15 g .............. 6 r.............. 2g

dar
15+6+2 = 23 (pasari intr-o grupa)
93 : 23 = 4 (astfel de grupe)

deci
15 x 4 = 60 (gaini)
6 x 4 = 24 (rate)
2 x 4 = 8 (gaste)

obs.
solutia cu numere zecimale data de dv. este corecta.
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde silviadoandes » 30 Iul 2015, 01:11

2.In cosuletul cu oua de Pasti, Andrei are oua rosii, verzi, galbene si albastre. Daca 15 oua nu sunt rosii, 16 nu sunt verzi, 14 nu sunt galbene si 12 nu sunt albastre, sa se afle cate oua sunt de fiecare culoare.

solutie (alt mod de rezolvare a sist. de ec.)

daca adun cele patru sume, at. obtin de trei ori suma r+v+g+a
3x(r+v+g+a) = 15+16+14+12
3x(r+v+g+a) = 57
r+v+g+a = 57 : 3
r+v+g+a = 19
aflam fiecare necunoscuta
r=19-15=4
v=19-16=3
g=19-14=5
a=19-12=7
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde pisau_gabriela1 » 28 Sep 2015, 14:39

Va rog sa ma ajuati cu rezolvarea urmatoarelor problem pt clasa a 5-a!
1 Un elev este de doua ori mai in varsta decat sora lui.Ea are de trei ori mai multe cirese decat are el alune. Daca inmultim nr care reprezinta varsta elevului cu nr cireselor obtinem 510.Ce varsta are sora elevului? Cate alune are elevul?

2.Ce varsta are Maria,daca cu 4 ani in urma avea varsta egala cu o cincime din varsta tatalui,iar peste 2 ani varsta ei va fi doar o treime din varsta tatalui/

Va multumesc anticipat!
pisau_gabriela1
 
Mesaje: 115
Membru din: 21 Iul 2009, 18:29

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde lobaza » 28 Sep 2015, 18:20

2. In urma cu 4 ani
T: _ _ _ _ _
F: _
Peste 6 ani (4 + 2)
T: _ _ _ _ _ 6
F: _ 6
Deci celelalte 4 cincimi reprezintă dublul vârstei fetei de peste 2 ani. Adica _ reprezintă 6 ani.
Răspuns: Tata are 6 x 5 + 4 = 34 ani, iar fata 10 ani.
lobaza
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Ian 2006, 20:45

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde lobaza » 28 Sep 2015, 18:31

"1. Un elev este de doua ori mai în vârsta decât sora lui.Ea are de trei ori mai multe cirese decat are el alune. Dacă înmulțim nr care reprezintă vârsta elevului cu nr cireșelor obținem 510. Ce vârsta are sora elevului? Câte alune are elevul?"
Vârsta Fructe
Elev 2x b
Sora x 3b
2x * 3b = 510, avem x * b =85 = 5 * 17 = 1 * 85. Sora nu poate avea 17 ani deoarece elevul nu ar mai fi elev, nici un an din același motiv, deci sora are 5 ani, iar elevul are 17 alune.
lobaza
 
Mesaje: 4
Membru din: 28 Ian 2006, 20:45

Re: Probleme concurs clasa a 4-a

Mesajde pisau_gabriela1 » 01 Oct 2015, 21:19

va multumesc!
pisau_gabriela1
 
Mesaje: 115
Membru din: 21 Iul 2009, 18:29


Înapoi la Matematică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori