Mobilitate individuala Comenius-cursuri la Besancon, Franta

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Mobilitate individuala Comenius-cursuri la Besancon, Franta

Mesajde Cristina_Achim » 30 Aug 2012, 21:54

În perioada 2-12 iulie am participat la activitatea de formare Perfectionnement pour professeurs de FLE et formateurs de formateurs (FR-2012-390-005), organizată de Centre de linguistique appliquée de l’Université de Franche-Comté, în oraşul Besançon din Franţa.

http://cla.univ-fcomte.fr/

Am beneficiat de finanţare din partea Comisiei Europene, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii, sub-programul Comenius ). Le mulţumesc acestora pentru sprijinul oferit cadrelor didactice din România, graţie căruia putem avea cunoştinţe, abilităţi şi prieteni noi.

La cursuri au luat parte 163 de profesori din 37 de ţări.

Organizatorii au propus 6 ,,parcursuri”:
- didactica limbii franceze (învăţarea unor metode, dobândirea unor cunoştinţe privitoare la literatura şi societatea franceză de azi);
- cursurile de franceză pentru copii şi adolescenţi (ameliorarea desfăşurării orelor de franceză la care participă copii sau adolescenţi) ;
- tehnologia informaţiei şi comunicării în educaţie (folosirea adecvată a TIC în procesul de predare-învăţare);
- predarea DNL/programul Emile/FOS (predarea unor discipline non lingvistice în franceză –predarea limbajelor de specialitate din cadrul limbii franceze) ;
- formarea formatorilor (îmbunătăţirea competenţelor de inginerie pedagogică) ;
- perfecţionare în limbă şi comunicare (îmbunătăţirea competenţelor de folosire a limbii franceze).
Fiecare participant a avut libertatea de a-şi alege cursurile dintr-un singur parcurs sau din mai multe parcursuri.

După prima zi, în care ne-au fost prezentate diverse aspecte ale stagiului, am avut în fiecare zi 4 h 30 de cursuri şi 2 h 30 de ateliere/forumuri. Organizatorii, foarte amabili, ne-au oferit activităţi culturale şi sportive, cum ar fi : o piesă de teatru, filme, un spectacol de teatru. Au propus o recepţie, un picnic, vizite ghidate cu vaporaşul pe Doubs.

La sfârşitul stagiului, cei ce au participat la cursuri au primit o ,,attestation de présence". Unii au solicitat completarea unui certificat de mobilitate Europass.

În Besançon, oraşul natal al lui Victor Hugo, puteţi vedea un centru istoric minunat, vestigii romane impresionante - cum ar fi Porte Noire , o celebră Citadelle aflată pe lista UNESCO (unde se găsesc, printre altele, un muzeu etnografic, o grădină zoologică şi un muzeu al Rezistenţei), numeroase forturi, Muzeul Timpului.

Vă recomand să vizitaţi oraşul Besançon şi să participaţi la cursurile organizate de CLA. Sunt interesante, iar atmosfera este plăcută.

Cristina Achim
profesoară de limba franceză
Şcoala cu clasele I-VIII Nr.1 ,,Ion Şuhane” Frumosu
Cristina_Achim
 
Mesaje: 2
Membru din: 30 Aug 2012, 21:27

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron