Matematica clasa a III-a

Matematica clasa a III-a

Mesajde andrei_19 » 10 Oct 2014, 17:44

Rog o lamurire la urmatoarea problema:
Descopera rezultatele gresite folosind rotunjirea numerelor la zeci:

25+19=24 e bine asa? gresit 30+20=50
36+28=64 corect 40+30=70
andrei_19
 
Mesaje: 1
Membru din: 04 Sep 2012, 13:55

Re: Matematica clasa a III-a

Mesajde H3adShot » 19 Feb 2015, 22:32

Rotunjirea se face la finalul operatiei pe care ai efectuat-o. Rotunjirea nu se face la inceput.
25+19=44 Numar Rotunjit: 40(44 este mai aproape de 40 cu 4 iar de 50 cu 6)
36+28=64 Numar Rotunjit: 60(64 este mai aproape de 60 cu 4... iar de 70 cu 6)
H3adShot
 
Mesaje: 3
Membru din: 01 Oct 2012, 16:19

Re: Matematica clasa a III-a

Mesajde silviadoandes » 23 Feb 2015, 14:38

H3adShot scrie:Rotunjirea se face la finalul operatiei pe care ai efectuat-o. Rotunjirea nu se face la inceput.
25+19=44 Numar Rotunjit: 40(44 este mai aproape de 40 cu 4 iar de 50 cu 6)
36+28=64 Numar Rotunjit: 60(64 este mai aproape de 60 cu 4... iar de 70 cu 6)


Rezolvarea data este pentru un alt enunt:
Efectuti operatiile si apoi rotunjiti la zeci rezultatele obtinute.
Exercitiul propus cere:
Descopera rezultatele gresite folosind rotunjirea numerelor la zeci:
25+19=24
36+28=64
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara

Re: Matematica clasa a III-a

Mesajde silviadoandes » 23 Feb 2015, 14:57

andrei_19 scrie:Rog o lamurire la urmatoarea problema:
Descopera rezultatele gresite folosind rotunjirea numerelor la zeci:

25+19=24 e bine asa? gresit 30+20=50
36+28=64 corect 40+30=70


Este adevarat ca 25+19=24 ?
Pentru ca
25 este mai mare decat 20 si
19 este mai mare decat 10, atunci suma
25+19 este mai mare decat 20+10=30.
Cum 24<30,
raspunsul 24 nu este corect!
Altfel scris:
25+19>20+10=30=>25+19>30 si 24<30 => 24 nu este raspuns corect.
Observati ca am folosit aproximari prin lipsa, nu –mi foloseau la nimic rotunjirile cerute in enuntul exercitiului.

Mai simplu:
25+19 nu este 24 pt. ca 24<25(suma nu este niciodata mai mica decat unul din termeni)

Este adevarat ca 36+28=64 ?
30<36<40
20<28<30
30+20<36+28<40+30
50<36 +28<70
adica suma ceruta este cuprinsa intre 50 si 70.
cum raspunsul 64 este intre 50 si 70, nu pot sa spun daca este corect sau nu(folosind estimarile facute)
Asa ca fac ... suma(nu ascult de sfatul autorului) si vad ca este coret!
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara

o problema cu estimari

Mesajde silviadoandes » 23 Feb 2015, 17:06

Enunt
Horia si Mihai au rezolvat aceeasi adunare.
Horia: 35 632 + 28 947 = 74 579.
Mihai: 35 632 + 28 947 = 48 579.
Cum putem arata ca ambele rezultate sunt gresite, fara a efectua suma 35 632 + 28 947?

Rezolvare prin estimare
Aproximam termenii sumei S cautate (prin lipsa si prin adaos).
30 000 < 35 632 < 40 000
20 000 < 28 947 < 30 000
30 000 + 20 000 < 35 632 + 28 9473 < 40 000 + 30 000
50 000 < S < 70 000
Deci suma ceruta este cuprinsa intre 50 000 si 70 000.
Adica suma ceruta nu poate fi mai mica de 50 000 si nici mai mare de 70 000.
Horia a gresit pt. ca rezultatul 74 579 este mai mare de 70 000.
Mihai a gresit pt. ca rezultatul 48 579 este mai mic de 50 000.


Obs.
Folosim estimarea cand avem calcule cu numere mari (nu la 25+19=24), pentru a arata ca un rezultat este gresit (nu la 36+28=64).
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara

problema gresit rezolvata

Mesajde silviadoandes » 23 Feb 2015, 17:21

Exemplu de problema gresit rezolvata si prost aleasa pt. a exemplifica rezolvarea prin estimare
ce se gasaste la ambele adrese da mai jos:
http://www.scritub.com/profesor-scoala/ ... E82951.php

http://educatie.inmures.ro/lectii-de-ma ... imare.html - min 3

Andrei îsi propune sa rezolve 6 probleme în timp de 40 de minute. Daca pentru a rezolva o problema are nevoie de 8 minute, îi va ajunge timpul?
Raspunsul poate fi estimat astfel:
8 se rotunjeste prin adaos la 10.
Timpul necesar estimat va fi: 10 x 6 = 60 (minute).
Raspuns: cele 40 de minute propuse nu ajung pentru rezolvarea problemelor (40<60).
Verificam prin calcul raspunsul: 6 x 8 = 48 (minute), cele 40 de minute propuse nu ajung pentru rezolvarea problemelor (40 < 48).

Un rezolvitor normal o s-o resolve simplu: 6 x 8 = 48 > 40, deci timpul nu ajunge.


Problema corectata(pentru a putea fi rezolvata cu rotunjiri):

Andrei îsi propune sa rezolve 6 probleme în timp de 58 de minute. Daca pentru a rezolva o problema are nevoie de 12 minute, îi va ajunge timpul?
Rezolvare cu estimare:
12 se rotunjeste la 10.
Timpul estimat in acest caz va fi: 10 x 6 = 60 (minute).
Deci timpul necesar pt. rezolvarea celor 6 probleme este mai mare de 60 minute.
Cum 58 < 60 , cele 58 de minute propuse nu ajung pentru rezolvarea problemelor.
Rezolvare prin calcul: 6 x 12 = 72 > 58, deci timpul nu ajunge.
silviadoandes
 
Mesaje: 361
Membru din: 18 Ian 2006, 21:44
Localitate: Timisoara


Înapoi la Matematică

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator