Salut cu respect profesorii de fizică! Filmul documentar Cernobâl lansat în 2019 de HBO (dar şi alte materiale similare) a comunicat nişte minciuni grosolane despre fizica nucleară care v-au atins şi pe unii dintre dvs., oamenii de specialitate. Sper că există alţii, cu cunoştinţe mai mari în domeniu, care au văzut acele minciuni, pentru că vreau o lămurire de la dumnealor! Pentru primii vreau să vă comunic 3 lucruri pentru a corecta aceste minciuni, şi eventual a le spune la rândul dvs. apoi elevilor interesaţi de subiect.
Mai întâi, (1) în interiorul unei centrale nucleare temperaturile nu sînt foarte mari, ci în jurul a câteva sute de grade, atât cât e suficient pentru a fierbe apa şi a o transforma în aburi, pentru a învârti o turbină ce produce curent.
(2) Apoi, explozia unei bombe nucleare se datorează unor acceleratori mult mai puternici de fisiune decât cei din centralele nucleare. Faptul că sînt multe ţări care au centrale nucleare, dar nu şi bombe nucleare, ne îndreptăţeşte să credem că ei sînt foarte diferiţi. Şi materialul radioactiv e diferit, în sensul că în bombele nucleare se foloseşte uraniu ultra- îmbogăţit, adică cu mai mare procent de izotop de U235 în compoziţia sa.
(3) Explozia reactorului 4 de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 nu s-a datorat unei explozii nucleare (aşa cum susţin majoritatea teoriilor despre acel eveniment); în acel reactor funcţionau 190 de tone de uraniu îmbogăţit. Spre comparaţie, bomba „little boy” de la Hiroshima a avut doar 64 de kilograme. O explozie nucleară ar fi dus la un crater de câţiva km în diametru. Părerea mea este că acolo a avut loc un sabotaj cu explozibili convenţionali, după cum am argumentat aici: https://baldovin.blogspot.com/2024/12/tehnologia-centralelor-nucleare-si-alte.html
Mi-aş dori în primul rând un feedback la argumentele mele! Apoi aş dori să ştiu, de la cei dintre dvs. care aveţi experienţă mai mare, care este motivul pentru care în centralele nucleare nu se foloseşte o formă de uraniu mai puţin îmbogăţit, în aşa fel încât să nu se ajungă la topirea accidentală a miezului, aşa cum am descris mai multe cazuri în linkul de mai sus. Mulţumesc!