fise psihopedagogice

fise psihopedagogice

Mesajde gg » 17 Oct 2005, 14:39

Ce stiti despre fisele psihopedagogice individuale ale elevilor?
Ele trebuie completate la sfarsitul fiecarei clase sau doar la sfarsitul ciclului primar?
Va rog sa ma lamuriti cu un raspuns!!!!
Multumesc anticipat. :)
Avatar utilizator
gg
 
Mesaje: 123
Membru din: 24 Oct 2004, 12:34
Localitate: Galati

Mesajde marikaj » 17 Oct 2005, 15:20

fisa psihopedagogica se completeaza cu datele personale odata cu intrarea elevului in colectivul clasei, iar observatiile psihopedagogice, evolutia scolara se completeaza anual.
Maria Stefan, profesor, Cicanesti, Arges

"Prietenul care ne ascunde defectele ne slujeste mai rău decât dusmanul care ni le reproseaza" - Pythagoras
Avatar utilizator
marikaj
 
Mesaje: 1590
Membru din: 12 Ian 2004, 14:32
Localitate: Curtea de Arges

Mesajde invatator » 17 Oct 2005, 19:44

Completarea fisei psiho-pedagogice cu date exacte ( familiale, de frecventare a gradinitei/ sau nu, medicale etc) se face la intrarea in scoala; se mai completeaza periodic, la momentul intamplarii unor evenimente aparte, care pun in valoare/ reliefeaza caracterul, personalitatea eleviuui. Iar in clasa a III-a, spre sfarsit, ca si din a IV-a, se completeaza deja multe rubrici; pe un copil il stii din cateva luni, doar unele intamplari pot sa aduca ceva nou!
Insa caracterizarea finala se face dor la sfarsitul clasei a IV-a. Ca
si recomandarile pentru viitorul diriginte.
Succes!
Elena Carunta
invatator
 
Mesaje: 525
Membru din: 25 Iul 2004, 17:25
Localitate: Ocna Mures

fise psihopedagogice

Mesajde anahodoroaba » 17 Oct 2005, 20:45

Astazi, cati invatatori-atatea metode de cunoastere si inregistrare a datelor ce tin de profilul psihologic al copilului. Este o tema interesanta prin caracterul deschis pe care il are completarea documentelor. Cred eu, ca fiecare invatator completeaza fisa care i se pare mai complexa, mai clara in acelasi timp, astfel incat sa poata oferi o imagine obiectiva despre copilul urmarit de cel care studiaza, sa zicem la prima vedere, dosarul. Eu nu am caiet de observatii asa cum aveam in anii de demult. Fiecare copil are un dosar cu titlul "EU SUNT..." in care completeaza si invatatorul, si parintele, dar cel mai mult copilul (desene, fotografii, relatari, caracterizari, autocaracterizari etc)timp de 4 ani, fireste. Ca sa fiu in felul meu mai operativa, am dat parintilor la sedinta fisa psihopedagogica pentru completarea datelor personale.Tot la sedinta le-am cerut si o caracterizare a copilului la intrarea in scoala. Au scris tare frumos despre copiii lor. Fiecare a incercat sa dea cat mai multe relatii despre copil de teama ca invatatorul nu-l va trata tinand seama de temperament, aptitudini, stare de sanatate, nivel de cunostinte. Sunt multe de spus, dar cred ca deja e prea ....
Toata stima pentru cei ce cred in menirea de dascal!
anahodoroaba
 
Mesaje: 146
Membru din: 30 Dec 2004, 18:37
Localitate: Bacau

Mesajde efodorean » 18 Oct 2005, 03:26

Fisa de observatii "psiho-pedagogice"(cam pretentios spus!) este un document CONFIDENTIAL.Se intocmeste de catre invatator/institutor pentru a face o comparatie intre anumite perioade de dezvoltare ale copilului.
Nu cred ca trebuie sa contina prea multe date personale,care sunt cuprinse in catalogul clasei...sau informatii primite de la educatoare.Copiii se mai schimba.Depinde de colectivul unde este integrat.In general informatiile primite de la gradinita nu ne ajuta cu nimic.Sunt completate formal si subiectiv,avand in vedere faptul ca ele "sunt la vedere".Parintele este cel care duce fisa la scoala.(Eu nu le citesc niciodata!).
Nu cred ca este bine sa dam recomandari dirigintelui.Asa cum am mai spus , observatiile TREBUIE sa fie confidentiale.
In cazul copiilor "problema" exista psihologul / consilierul scolii,care are voie sa emita concluzii si sa faca recomandari.
efodorean
 
Mesaje: 2531
Membru din: 04 Aug 2004, 07:00
Localitate: Cluj-Napoca

multumiri!

Mesajde gg » 18 Oct 2005, 17:08

VA multumesc foarte mult pentru punctele dv-stra de vedere si pentru informatiile pe care mi le-ati pus la dispozitie;sunt lucruri pe care le mai uitam! Da, copiii mei au un dosar chiar ar lor si ideea cu parintii care isi caracterizeaza proprii copiii mi se pare grozava!
Titlul nu imi apartine, e luat din cartile de specialitate si asa trebuie sa sune, cred....
Mii de multumiri, inca o data! un punct de vedere este mult mai pretios decat multe alte lucruri!
gina
Avatar utilizator
gg
 
Mesaje: 123
Membru din: 24 Oct 2004, 12:34
Localitate: Galati

Mesajde invatator » 18 Oct 2005, 20:49

Dincolo de munca fiecaruia in parte, a psihologului, a consilierului- unde acestia exista-, rolul nostru, al invatatorului, este cu o pondere mare; observatiile de zi cu zi, ca si in situatii provocate, impreuna cu datele multe sau putine culese din familie si chiar de la educatoare( daca sunt sau nu sincere se dovedeste pe parcurs, dar merita sa le citesc si numai pentru ca un coleg a scris acolo!) si inca multe altele pot contura profilul unui copil.
Nu de recomandarile noastre au nevoie profesorii; dar e pacat ca ce constatam noi uneori se opreste in aceasta faza; o asemenea fisa intocmita pas cu pas trebuie, cred, sa insoteasca o persoana pana la locul de munca si mai departe, toata viata; e drept, in confidentialitate, caci ce am aflat, ca parintii aduc personal fisa de la gradinita....mi se pare cel putin neprofesional.
invatator
 
Mesaje: 525
Membru din: 25 Iul 2004, 17:25
Localitate: Ocna Mures

Mesajde gg » 19 Oct 2005, 14:10

Cred ca rolul unor asemenea fise nu este doar pentru a -i recomanda profesorilor pe copii; ele mai degraba certifica si imbogatesc munca noastra timp de 4 ani. Eu o vad ca o incununare, caci chiar am muncit si mi-a placut sa-i vad crescand si evoluand inspre bine pe elevii mei!...si sigur asta simtim cu totii!!
Deci fisele sunt pentru mine, daca profesorii le considera necesare, mai vedem...
Avatar utilizator
gg
 
Mesaje: 123
Membru din: 24 Oct 2004, 12:34
Localitate: Galati

fise psihopedagogice

Mesajde anahodoroaba » 19 Oct 2005, 20:56

Felicitari, Elena, pentru mesajul cu numarul 100! Meriti o fisa frumoasa pentru mesajul de la aceasta data!
Toata admiratia pentru ceea ce se scrie de catre toti colegii de pe "didactic"!
anahodoroaba
 
Mesaje: 146
Membru din: 30 Dec 2004, 18:37
Localitate: Bacau


Înapoi la Invatamant primar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 1 vizitator

cron