Diseminare proiect Comenius-Colegiul Economic Delta Dunarii

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare proiect Comenius-Colegiul Economic Delta Dunarii

Mesajde adina_constantina » 15 Ian 2012, 20:13

Semne bune anul are:un proiect Comenius bilateral, Romania –Portugalia,2011-2013
In urma selectiei programului sectorial Comenius-Parteneriate scolare bilaterale,la runda 21 februarie 2011, Colegiul Economic” Delta Dunarii” Tulcea s-a situat pe locul 2, cu un punctaj de 98.05 de puncte,din 100, din 21 de proiecte aprobate la nivel national, si aproximativ 116 candidaturi.
Proiectul se va desfasura in perioada 2011-2013,cu scoala coordonatoare Centro de Estudos e Formacao Proffisional Diogo Diaz Melgaz, din orasul Cuba, regiunea Alentejo, Portugalia.
Titlul proiectului este “ ACBBTC-A Cultural Bridge Between Two Countries”,”Un pod cultural intre doua natiuni” si este finantat de Comisia Europeana,cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale,prin Programul de Invatare pe tot parcursul vietii.
Valoarea grantului aprobat este de 15.000 de euro,virati in 2 transe: prima transa,de 12.000 de euro,la inceputul proiectului, urmand ca restul de 3000 de euro sa fie virati dupa aprobarea raportului final de evaluare.
Obiectivul principal al proiectului il reprezinta promovarea dialogului intercultural prin identificarea de traditii si obiceiuri specifice ambelor tari.Alte obiective sunt: promovarea invatarii limbilor straine si a diversitatii lingvistice,sustinerea dezvoltarii conceptului de invatare pe tot parcursul vietii, promovarea performantelor,a inovatiilor si a dimensiunii europene in sistemul si practicile educationale,promovarea creativitatii,a egalitatii de sanse si a dezvoltarii personale.
Echipa proiectului este alcatuita din 3 profesori si 15 elevi,7 baieti si 8 fete. Coordonatorul proiectului este Adina Cirjan, profesor de limba engleza, iar celelalte doamne profesoare sunt Daniela Andrei, profesor de limba romana, si Raluca Oana Ciobanu, profesor de limba engleza.
Proiectul presupune realizarea de minim 12 mobilitati (schimb de elevi dintr-o tara in alta),10 elevi si 2 profesori,pe o perioada de minim 10 zile, realizarea a minim 20 de ore de pregatire lingvistica a elevilor,in vederea promovarii dialogului intercultural, precum si realizarea de produse finale (pliante, brosuri, CD-uri, DVD-uri,website) ce atesta finalitatile si buna desfasurare a proiectului.
In vederea bunei desfasurari a proiectului,in perioada 11-14 Decembrie 2011 a avut loc prima intalnire de proiect, ce a avut loc in orasul scolii gazda,Cuba, regiunea Alentejo,Portugalia.
La ea au participat membrii echipei de proiect ,din Romania, Adina Cirjan, Daniela Andrei, Raluca Oana Ciobanu,precum si membrii echipei din Portugalia, coordonatorul Pedro Deodato, dna director Balbina Matos, precum si profesorii Samuel L, Maria C, Fatima D, Maria C.
Scopul acestei prime intalniri de proiect a fost cunoasterea si familiarizarea membrilor echipei de proiect, stabilirea calendarului activitatilor urmatoare, redistribuirea sarcinilor,stabilirea termenelor de indeplinire ale acestora.
In prima zi, echipele din proiect si-au prezentat unitatile de invatamant si sistemul educational specific. S-au identificat similaritati intre cele 2 scoli si intre sistemele educationale.La pranz , am fost invitate la Municipalitate, unde a avut loc o reuniune informala alaturi de viceprimarul localitatii Cuba.Am luat masa de pranz alaturi de echipa portugheza si viceprimar, insotit de directorul unei alte scoli publice, la un pitoresc restaurant cu specific portughez ,unde ne-am familiarizat cu mancarea traditionala, delicioasa si foarte sanatoasa.
Am avut sansa sa descoperim ca portughezii sunt un popor de oameni foarte calzi, primitori, ospitalieri, veseli,care fac totul pentru ca oaspetii lor sa se simta bineveniti ,ca si in sanul familiei . Asa ne-am simtit si noi, din prima zi a proiectului.Ne-am dat seama de sansa minunata pe care o avem de a descoperi o noua cultura, de a vizita locuri noi, pitoresti, a observa calitatea actului educational in alt sistem de invatamant si a ne integra in atmosfera europeana.
Dupa pranz ne-am reintors la scoala si am continuat munca la proiect.S-au stabilit urmatoarele aspecte:mobilitatile se vor realiza astfel:in luna aprilie va merge echipa din Romania(elevii insotiti de profesori),iar in luna mai va veni echipa din Portugalia;elevii nostri vor trebui,ca baza de plecare, sa se informeze si sa realizeze un material despre Portugalia si integrarea ei in Uniunea Europeana;apoi,se vor identifica si traduce in limba engleza 4 legende ,pe diverse teme.Doua dintre acestea le reprezinta “Legenda mesterului Manole” si “Legenda Martisorului”;se va realiza un scurt film pe baza uneia din legende, in limba engleza,precum si o brosura si o expozitie foto;toate produsele vor fi puse pe un DVD si incarcate pe site-ul scolii;prin intermediul internetului,elevii vor face schimb de emailuri si vor coresponda,fie cu ocazia diferitelor sarbatori,fie pe parcursul muncii la proiect;in continuare se va realiza o prezentare a bucatariei traditionale romanesti, a costumelor si cantecelor populare romanesti;se vor pune bazele unui website si pentru a fi in actualitate,se va realiza o pagina Facebook.
Revenind la vizita noastra,in a doua zi am pus la punct pana la pranz detaliile specifice proiectului,apoi gazdele noastre ne-au invitat sa vedem coasta Oceanului Atlantic.Am ramas impresionate de frumusetea tarii pe care o vizitam,mai ales ca in regiunea Alentejo nu ninge niciodata,clima este foarte blanda,iar in decembrie era vreme de primavara, cu soare si o briza blanda. Livezile de portocali,viu colorati,plantatiile de maslini,pajistile inverzite, infrastructura bine pusa la punct,asezarile pitoresti , ne-au cucerit si ne-am indragostit de Portugalia.Am vizitat oraselul Porto Covo,situat la malul oceanului Atlantic, si pentru cateva clipe ne-am dorit sa ramanem acolo definitiv.
In ultima zi a vizitei noastre am reusit sa vedem o mica parte din capitala Portugaliei, Lisabona,si ne-am despartit cu gandul de a ne reintoarce cat mai repede si a petrece mai multe zile alaturi de echipa minunata pe care am cunoscut-o cu ajutorul proiectului Comenius.
Continutul acestui articol reprezinta responsabilitatea exclusiva a autorului iar Agentia Nationala si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru modul in care continutul informatiei a fost folosit.
Adina Cirjan, coordonator, Colegiul Economic ”Delta Dunarii” Tulcea
adina_constantina
 
Mesaje: 1
Membru din: 15 Ian 2012, 20:07

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron