Diseminare curs - Taking Learning Outdoors - Italia, iunie

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare curs - Taking Learning Outdoors - Italia, iunie

Mesajde luciamatei » 27 Sep 2011, 10:28

Ma numesc Matei Lucia si sunt profesor educator la Centrul Scolar Arad. La sfarsitul lunii iunie am participat la cursul de formare Taking Learning Outdoors, organizat de AdventuraScotland si desfasurat in Italia, in localitatea Schilpario (nr. ref. curs. UK-2009-935-001).
Intreaga activitate a cursului s-a bazat pe principiile invatarii experientiale si pe tehnici de management a dinamicii grupului. Invatarea experientiala este o abordare centrata pe elev si presupune invatare prin practica directa, prin conexiuni logice si folosirea experientelor anterioare in rezolvarea situatiilor date.
Ne-au fost prezentate exemple de activitati in afara clasei ce pot fi aplicate cu succes in contextul diferit al muncii fiecaruia dintre noi si modul in care invata elevii din experiente directe comparativ cu invatarea care are la baza simpla prezentare a informatiei abstracte.
Cateva din activitatile de grup presupuneau ca toti participantii sa fie legati la ochi, pentru a dezvolta invatarea senzoriala. In mod special, aceste exercitii mi-au atras interesul deoarece scoala unde lucrez este o scoala dedicata elevilor cu deficiente de vedere si asociate.
Au fost prezentate tehnici active de revizuire si de ce e important ca elevii sa isi evalueze singuri activitatea si sa constientizeze impactul diferitelor activitati asupra lor. Intreg cursul s-a bazat pe activitati practice care pot fi aplicate si adaptate la clasa si, nu de putine ori, am fost pusi in situatia elevilor (din punct de vedere psihologic). In afara experientelor bogate, pline de invataturi si exemple, modul in care organizatorii au gestionat grupul a fost o lectie importanta pentru fiecare dintre participanti. Caci toate principiile de management al grupului au fost in primul rand aplicate pe grupul nostru si am observant cat de bine functioneaza acestea cand nici macar nu iti dai seama ca dinamica grupului este manipulata.
Cultura si gastronomia italiana ne-au fost prezentate de catre cele doua gazde, proprietarii cabanei unde eram cazati. Astfel, am avut sansa sa ne bucuram in fiecare zi de mancare si ospitalitate italiana, daruite cu multa caldura.
Experienta culturala a reprezentat mult mai mult decat cunosterea tarii-gazda caci am stabilit contacte cu profesori din tari unde sistemul de invatamant este diferit de cel romanesc (Finlanda, Norvegia), am avut sansa sa port discutii lungi si interesante cu privire la activitatea fiecaruia din ceilalti participanti si am cunoscut prin ochii lor cultura, sistemul social si chiar politic din tarile respective (Marea Britania, Finlanda, Norvegia si Suedia).
Eu, una, am revenit numai cu impresii placute de la acest curs si il recomand din tot sufletul colegilor din toate categoriile de discipline. Am fost doar doua persoane din invatamantul special, dintr-un total de 21. In rest - specialitati ca educatie fizica, invatatori, profesori de limbi straine, etc.
Consider ca acest curs nu numai ca mi-a oferit informatii esentiale cu privire la activitatea mea viitoare ci m-a ajutat sa ma remotivez si sa privesc procesul instructiv educativ cu alti ochi. Organizarea cursului a fost excelenta si locatia de asemenea. Am stabilit contacte cu profesori din aceeasi arie educativa (educatia speciala) si am pus bazele unor viitoare proiecte si colaborari. Recomand aceasta activitate de formare tuturor celor interesati de educatia non-formala si de metodele active de invatare.
Toate cele bune,
Lucia Matei
luciamatei
 
Mesaje: 1
Membru din: 26 Sep 2011, 22:43

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori