Diseminare curs NATURE&THERAPY – HOW TO CONNECT WITH NATURE

Diseminare curs NATURE&THERAPY – HOW TO CONNECT WITH NATURE

Mesajde geanina_isjdj » 18 Iul 2026, 17:34

În cadrul proiectului Erasmus+ nr. 2025-1-RO01-KA121-ADU-000323074, implementat în primul an al acreditării Erasmus+ a Asociației Culturale Maitreyi, Craiova (cod acreditare 2024-1-RO01-KA120-ADU-000292493), am participat, in intervalul 29.06.2026 -03.07.2026, la cursul „Nature & Therapy – How To Connect With Nature To Manage Stress, Enhance Communication, Collaboration and Wellbeing in Education”, organizat în Paphos, Cipru, de Organization for Promotion of European Issues.
Cursul a urmărit să evidențieze rolul naturii în promovarea stării de bine, dezvoltarea rezilienței, gestionarea stresului și îmbunătățirea comunicării și colaborării în educația adulților, îmbinând permanent activitățile teoretice cu învățarea experiențială desfășurată în aer liber.
Programul a debutat cu prezentarea participanților și a organizațiilor reprezentate, urmată de o introducere în conceptele de ecopsihologie, terapie prin natură și wellbeing. Activitățile de Mindfulness desfășurate pe faleza din Paphos și exercițiile de observare conștientă a naturii au demonstrat modul în care mediul natural poate contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea echilibrului emoțional.
În zilele următoare am aprofundat comunicarea eficientă, ascultarea activă, empatia și colaborarea în echipe, atât prin ateliere practice, cât și în cadrul vizitelor de studiu desfășurate în unele dintre cele mai spectaculoase zone naturale ale Ciprului, precum Lara Bay, Sea Caves, Cap St. George, Baths of Aphrodite și Blue Lagoon. Aceste activități au oferit contexte autentice pentru dezvoltarea încrederii, cooperării și rezolvării de probleme în echipă, demonstrând că natura poate deveni un spațiu educațional valoros.
O parte importantă a cursului a fost dedicată managementului stresului prin tehnici de Mindfulness, exerciții de respirație și relaxare, activități creative inspirate din natură și reflecție personală. Totodată, am învățat cum pot integra activitățile în aer liber în programele de educație a adulților, astfel încât acestea să sprijine incluziunea, participarea activă și dezvoltarea stării de bine a cursanților.
Ultima zi a fost dedicată evaluării rezultatelor învățării și elaborării planurilor de acțiune pentru transferul competențelor dobândite în organizațiile participante.
Participarea la acest curs mi-a oferit competențe practice privind utilizarea naturii ca instrument pentru promovarea sănătății mintale și emoționale, dezvoltarea rezilienței și gestionarea stresului. Am învățat să aplic tehnici de Mindfulness și exerciții de reglare emoțională în mediul natural, să identific activități care contribuie la starea de bine și să elaborez strategii personale pentru menținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.
În același timp, mi-am dezvoltat competențele de comunicare, ascultare activă și colaborare, experimentând metode care stimulează încrederea, cooperarea și participarea activă în cadrul grupurilor. De asemenea, am dobândit instrumente practice pentru proiectarea unor activități educaționale bazate pe natură și pentru promovarea unui stil de viață sănătos și sustenabil.
Competențele dobândite vor fi valorificate în cadrul Asociației Culturale Maitreyi prin integrarea activităților în aer liber și a metodelor de Mindfulness în programele de educație a adulților, prin organizarea de ateliere dedicate managementului stresului și dezvoltării rezilienței și prin promovarea unor metode educaționale care utilizează natura ca resursă pentru învățare, colaborare și dezvoltare personală.
Participarea la această mobilitate Erasmus+ a reprezentat o experiență valoroasă de învățare și schimb de bune practici, oferindu-mi instrumente concrete pe care le voi utiliza pentru îmbunătățirea activităților desfășurate în cadrul organizației și pentru promovarea unei educații centrate pe starea de bine și pe dezvoltarea armonioasă a adulților.
geanina_isjdj

Înapoi la Alternative educationale