Diseminare curs Comenius, Paris, iunie 2011

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Diseminare curs Comenius, Paris, iunie 2011

Mesajde raluca_martinescu » 02 Ian 2012, 15:09

Diseminare curs Comenius, Paris, 2011

« Bucatarie, gastronomie si lux la ora de limba franceza »


In perioada 20-24 iunie 2011 am participat la Paris la stagiul destinat profesorilor de limba franceza « Bucatarie, gastronomie si lux la ora de franceza ».
Participarea mea la aceasta formare a fost posibila datorita bursei Comenius – mobilitate individuala – pe care am obtinut-o urmand demersurile necesare pe langa Asociatia Nationala Pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Aceste demersuri presupun urmarea unor pasi – foarte accesibili – si care sunt mentionati cu claritate pe site-ul agentiei mentionate : alegerea stagiului in functie de nevoile de formare ale candidatului, completarea formularului on-line – mentionand obiectivele candidatului, impactul scontat al formarii, valoarea europeana adaugata asteptata – trimiterea formularului, semnarea contractului dupa aflarea rezultatelor.
Stagiul la care am participat a fost organizat de Globy Mundus, o institutie din Paris, iar formarea a vizat domeniul metodologiei predarii limbilor straine.
Printre obiectivele stagiului s-au numarat : achizitionarea de noi suporturi didactice referitoare la tematica stagiului ; didactizarea unor cantece, texte sau secvente de filme avand ca tema traditia culinara sau traditia luxului in Franta ; exploatarea unor emisiuni Tv, reclame sau siteuri specializate.
Temele mari abordate au fost : « Traditia culinara si gastronomica in Franta », « Tinerii si comportamentele lor alimentare », « Traditia si cultura luxului in Franta », « Stralucirea mondiala a luxului francez – provocare pentru predarea francezei ». Aceste teme au fost discutate de-a lungul intalnirilor cu specialistii in domeniu cu care am avut ocazia sa vorbim. Acestia au fost : Jean-Baptiste Thiveaud, maestru bucatar la Atelier des sens, o scoala de gatit din Paris, Christophe Moisand, maestru bucatar la hotelul Westminster, Jean-Yves Leranguer, maestru bucatar la Fouquet’s, Marc Durnerin , directorul braseriei La Lorraine, Mariam Yuldasheva, responsabila a departamentului Relatii cu clientii la Casa Buccellati, Amel Bibi Triki, responsabila a departamentului Relatii cu clientii la Sofitel Arc de Triomphe, Cyril Dulary, responsabil al Maison de la Truffe.
In privinta didactizarii acestor informatii teoretice privitoare la traditia culinara si a luxului in Franta, schimbul de bune practici s-a realizat in compania doamnei profesoare Anne Dupessey.
Pe langa formarea efectiva, organizatorii ne-au oferit bucuria de a ne invita, serile, la un concert de muzica clasica, la premiera unui film si la intalnirea cu realizatoarea, la celebrul cinematograf Gaumont Opéra, precum si la o seara de teatru la Comédie Saint-Michel din Paris.

Consider ca cele cinci zile de formare au fost deosebit de bogate si utile si acest stagiu a raspuns tuturor asteptarilor si nevoilor mele de formare. Cunostintele de limba si de civilizatie precum si cele referitoare la industria luxului si la traditia gastronomica in Franta mi s-au imbogatit datorita contactului direct cu francezii nativi si specialistii in domeniu intalniti.
Pentru toate motivele enumerate mai sus, incurajez toti colegii profesori de limba franceza sa candideze pentru o bursa Comenius si sa urmeze stagii de formare in Franta, « baia » de limba si civilizatie fiind indispensabila unui profesor de limbi moderne.

Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului şi Agentia Nationala şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

Raluca Martinescu, profesor de limba franceza la Colegiul National Banatean Timisoara
raluca_martinescu
 
Mesaje: 1
Membru din: 25 Dec 2011, 20:30

Înapoi la Activitati scolare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron