diminutivele

Sectiune dedicata dialogului parinti-educatori

diminutivele

Mesajde lscristina » 17 Mar 2009, 11:24

Copilul meu este clasa I-a. Va rog sa ma ajutati sa-i explic cum obtine diminutivele. Daca puteti,va rog sa-mi recomandati si o carte in care sa le putem aprofunda.
Va multumesc anticipat!
lscristina
 
Mesaje: 2
Membru din: 16 Mar 2009, 18:47

Mesajde petronela_slavu » 17 Mar 2009, 15:06

Nu cred că e cazul să îl învăţaţi cum să obţină diminutivele, doar n-o să-l învăţaţi ce sunt acelea sufixe... :roll: Un copil la vârsta aceasta foloseşte frecvent diminutivele. Ar fi o aberaţie să învăţaţi un copil de clasa I regula după care se pot obţine, când el ştie cu siguranţă să alinte cuvintele, fără să ţină seama de reguli. Nici de cărţi nu e nevoie ca să aprofundaţi aşa ceva, puteţi să îl ajutaţi jucându-vă cu el. Dumneavoastră spuneţi "masă", el sigur va şti să o numească "măsuţă", "frunza" va deveni "frunzuliţă"... Deci totul sub formă de joc. E la vârsta la care multe cunoştinţe se dobândesc prin joc.
petronela_slavu
 
Mesaje: 93
Membru din: 03 Ian 2009, 01:14
Localitate: Valea Jiului

diminutivele

Mesajde betiana » 17 Mar 2009, 21:26

In mod normal, acest lucru se invata la gradinita. Iii spuneti ca unele cuvinte pot fi micsorate pe masura personajelor ( ex > pantofiorii bebelusului si nu pantofii bebelesului).
betiana
 
Mesaje: 240
Membru din: 22 Apr 2006, 18:37

Diminutive = cuvinte ,,alintate" !

Mesajde viocro » 17 Mar 2009, 22:03

Unui copil de clasa I îi explici pe măsura vârstei: la grădiniţă şi la clasele mici nu se cere cunoaşterea termenului ,,diminutive", dar pentru îmbogăţirea vocabularului e o temă îndrăgită de copii! Deci, simplu, îi spuneţi să alinte cuvintele, sau să le spună ca şi cum ar fi mici de tot, sau găsiţi ceva de genul acesta, folosit în comunicarea dintre dumneavoastră şi copil.
Exemple: copil - copilaş; băiat - băieţaş, băieţel; fată - fetiţă; papuc - papucel, papucaş ( mai rar). Sper că am fost de folos!
viocro
 
Mesaje: 423
Membru din: 27 Feb 2008, 19:30

Re: Diminutive = cuvinte ,,alintate" !

Mesajde petronela_slavu » 17 Mar 2009, 23:00

viocro scrie:Unui copil de clasa I îi explici pe măsura vârstei: la grădiniţă şi la clasele mici nu se cere cunoaşterea termenului ,,diminutive", dar pentru îmbogăţirea vocabularului e o temă îndrăgită de copii! Deci, simplu, îi spuneţi să alinte cuvintele, sau să le spună ca şi cum ar fi mici de tot, sau găsiţi ceva de genul acesta, folosit în comunicarea dintre dumneavoastră şi copil.
Exemple: copil - copilaş; băiat - băieţaş, băieţel; fată - fetiţă; papuc - papucel, papucaş ( mai rar). Sper că am fost de folos!


Cam aceasta era ideea şi în comentariul meu, dar banuiesc ca oful doamnei este altul... Cred ca învăţătoarea chiar a insistat pe noţiunea de diminutive şi pe modul de obţinere a lor. Dă, Doamne, să mă înşel... dar nu mă mai miră nimic... Mai sunt dascăli care vor să-i scoata pe copiii de clasa I direct academicieni...
petronela_slavu
 
Mesaje: 93
Membru din: 03 Ian 2009, 01:14
Localitate: Valea Jiului

Mesajde lscristina » 23 Mar 2009, 17:29

Va multumesc pentru raspunsurile date. Totusi , nimeni nu mi-a recomandat o carte in care gasim mai multe exemple.
lscristina
 
Mesaje: 2
Membru din: 16 Mar 2009, 18:47


Înapoi la Parintii intreaba, educatorii raspund

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori