Concursurile scolare

Din experienta dvs, respundeti in ce masura concursurile scolare aduc o contributie la progresul invatarii in clasa

Intr-o mare masura
108
30%
Intr-o masura moderata
145
41%
Intr-o mica masura
64
18%
Nu aduc progres
26
7%
Nu aduc progres, dimpotriva, aduc mari diferente de nivel
15
4%
 
Voturi totale : 358

Mesajde maria_oniga » 23 Oct 2008, 21:05

Concursuri? Olimpiadele, şi nici acelea întotdeauna. Dar cele locale şi totuşi naţionale, cum să le numim? Cele în care numărul de diplome trimise de organizatori înaintea concursului este mai mare decât numărul participanţilor!? Cele în care elevi de nota 5 (semicorigenţi) iau cu seninătate diplome!? Cele în care învăţătorii/profesorii pun degetul acolo unde trebuie să bifeze elevul!? Sau cele direct internaţionale, foarte locale şi ele…
P.S. Dacă organizez un concurs cu elevii clasei a VII-a din Luciu şi Mihai Bravu, localităţi aflate la mai puţin de 2 km, dar în judeţe diferite, se numeşte cel puţin interjudeţean, nu?
maria_oniga
 
Mesaje: 152
Membru din: 25 Feb 2008, 23:13

Concursurile scolare

Mesajde romel » 24 Oct 2008, 20:05

Am citit cu atentie rândurile şi printre rândurile dumneavoastră.
Îmi este frică să răspund la trei Domni, neştiind câtă cercetare psihopedagogică au făcut, dar din ceea ce prezintă, poate din experienţă sau numai din cărţi, sunt foarte bune momente care aduc reflectarea.
Unul dintre cei trei, spune perfect despre valoarea dascălului adevărat... Dar, nu cel care duce un elev de la 5 la 7, ci acela care se face iubit de elev şi care din starea în care se află elevul, îl stimulează să-şi descopere nişte valenţe (puteri) care să-l ducă spre opţiunile sale, sau să-i stimuleze puterea de a înţelege că are valoare de "OM" !
În rest, dascălul lucrează în om şi-l face după cum este el...
Dascălul unui copil este nu numai cercetătorul, planificatorul şi executorul...
Dar, cel care este hotărâtor, este fiecare educator în treapta lui, legând-o strâns de a precedentului.
Finaliatea împlinirii unui om aparţine tuturora, de la 3 ani...la 18 ani şi mai departe.
VIAŢA NOASTRĂ ESTE ÎN CONCURS CU A TUTURORA!
Respectul faţă de cel din faţă, adversarul, şi recunoaşterea valorii sale este cea mai frumoasă diplomă!
Ştiu eu, am fost în visele educative ale celor care m-au educat şi, n-am ce face, le continuu tradiţia, binenţeles la nivel actual.
Dragoste şi respect dascălilor adevăraţi,
R
Avatar utilizator
romel
 
Mesaje: 284
Membru din: 30 Dec 2007, 22:18

Mesajde emil » 24 Oct 2008, 21:49

Imi pare rau domnule "romel" dar educatorul bun nu se masoara numai dupa afinitatile elevilor sau cat de om este el. Si mama lui si tata si bunica si prietenul bun sunt oameni buni si au intentii minunate. Educatorul bun este acela care instruieste si educa. Si ca sa masori un educatori bun ai nevoie de instrumnete de masurare. Progresul elevilor este un indicator important! Eu raman la ideea ca acel coleg care face pe un elev sa progreseze chiar si pe cel mai ... slab, acela e un profesionist. Sa nu incurcam "olimpicii" cu performanta pe un domeniu oarecare sau cu progresul minim care poate incuraja elevul.
Cat priveste concursurile la copii, nu insisnuati si nu jigniti colegii care au alte opinii, pe care spun ca nu e buna aceasta competitie absurda practicata din frageda pruncie numai datorita ambitiilor adultilor si tot fara o justificare stiintifica, sanatoasa.
Lasati copiii sa cunoasca lumea PRACTIC, sa participe cu toate simturile la perceptia ei. dati-le invatatura, educatia, morala, civismul pe caile cunoscute de ani, asa cum au facut si fac educatorii cu experienta. Nu concursurile si banii platiti pentru acestea ne fac pe noi mai oameni, cu atat mai putin pe copii...
Sunt convins ca sunteti o persoana deosebita, educator cu experienta si aveti bune intentii. Sa stiti ca "modernismul", "reforma", nu au nicio legatura cu aceste "concursuri", cu aceasta ofensiva a SRL-urilor specializete pe exploatarea minusurilor invatamantului nostru.

Numai bine,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde felixmunteanu » 24 Oct 2008, 22:16

Cu scuze şi cu tot respectul, dar am şi eu o nelămurire: unde-s insinuarea şi jignirea din mesajul domnului Romel? Citindu-i si alte intervenţii, am văzut că dl Romel nu e adeptul concursurilor despre care vorbiţi aici. Nici acum nu arată că ar fi. Că vorbeşte uneori mai spumos, e adevărat, dar, citind mai atent cred că nu e greu de înţeles adevăratul mesaj.
Jigniri? Insinuări? Mintea mea, aşa ardeleană cum e, nu le observă.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Concursurile scolare

Mesajde emil » 24 Oct 2008, 22:19

romel scrie:Am citit cu atentie rândurile şi printre rândurile dumneavoastră.
Îmi este frică să răspund la trei Domni, neştiind câtă cercetare psihopedagogică au făcut, dar din ceea ce prezintă, poate din experienţă sau numai din cărţi, sunt foarte bune momente care aduc reflectarea.
.........
R


pentru felix...

numai bine
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Concursurile scolare

Mesajde romel » 24 Oct 2008, 23:47

Vă rog să mă scuzaţi!
Vorbesc aceeaşi limbă oratorică cu a domnului Emil, numai că am stilul aparte!
În privinţa gândurilor, mă asemăn, dar, nu pot să le înşir ca dumnealui.
Iubesc concursurile, dar nu pe cele şcolare.
Îmi plac cele în care pierd! După ce pierd încep un nou concurs.
Spumos este şi laptele, dar dacă n-aş fi şi spumos, ar trebui să fiu răutăcios. Voi rămâne aşa!
Lăsaţi-mă, vă şi respect, vă şi iubesc, dar nu ştiu cum trebuie începută reforma în învăţământ şi, mai ales, cu cine.
Poate tot comunicând! "Verba.." Poate mai citesc cei cere ştiu să citească!
Cu deosebit respect şi stimă aparte,
Romel
Avatar utilizator
romel
 
Mesaje: 284
Membru din: 30 Dec 2007, 22:18

Concursurile...

Mesajde romel » 25 Oct 2008, 00:06

Mii de scuze!
În acel pasaj cu experienţa şi ştiinţa, am vrut să fac aprecieri, dar am greşit lungind fraza şi nu am fost direct. AVEŢI DREPTATE, asta am vrut să spun!
Îmi cer scuze!
Voi mai lucra la stil, pentru a fi bine recepţionat!
R
Avatar utilizator
romel
 
Mesaje: 284
Membru din: 30 Dec 2007, 22:18

Citate....

Mesajde constantin_obreja » 25 Oct 2008, 22:04

emil scrie:E bun a si competitia, eu insumi ma ocup si stimulez asa ceva ( www.infoeducatie.ro ), dar facuta rational si respectand dreptul copiilor de acces la educatia normala, garantata prin constitutie, respectand particularitati de varsta, stimuland pe cei care au abilitati deosebite intr-un domeniu, fara sa-i afectez pe ceilalti si, de ce nu, stimuland prin lucruri deosebite accesul catre domenii practice.

Va multumesc de interventii, asteptam si altele
Numai bine,

Cred ca chiar aplicati ceea ce spuneti; daca raspunsul este DA, va felicit! Ma intreb, insa, de cand v-ati schimbat TONUL? Parca suna putin altfel (dar asta nu e treaba mea)!
Am fost curios cum ati organizat acel concurs; poate sunt carcotas, dar asta am retinut din http://www.infoeducatie.ro: (CITATE)
  Concursul interdisciplinar InfoEducatie este dedicat elevilor cu aptitudini, inclinatii si interes pentru crearea aplicatiilor informatice - soft educational, soft utilitar si pagini web - atat de la profilul informatica cat si de la alte profile. (Comentatriu: a) concurs, nu competitie; b) cerinte clare nu .... inghesuiala pe bani (?))
  Fiecare judet doritor poate participa cu o echipa de 4 elevi si un profesor insotitor, in urmatoarele conditii: ... (Comnetariu: de ce numai 4? Egalitatea sanselor sau performanta?)
  Participarea la etapele ulterioare este hotarata numai de clasamentele etapelor anterioare. (!!!! NU ne nastem destepti din ... prima!)
  La ora 12 se incheie sesiunea OPEN.
  Pana la ora 16 vom putea sti castigatorii...
  Premii in bani de 3000 EUR.
  Premii in obiecte de peste 2500 EUR
  (Mama, de unde sunt banii astia? Anul viitor organizez o ... spargere: pregatesc un lot de copii care sa ia toate premiile! Felicitari!)
  Emil Onea

  "Intamplarile sunt pe masura celor care le traiesc"

Unii traiesc putin altfel! Nu au cum sa-si dea seama ce insemna un concurs cu mii de EURO oferiti ca premii! Se gandesc doar la suta de euro pe care o folosesc 1/2 ca spaga la librarie si 1/2 ca sa-si plateasca intretinerea pe cateva zile!
Numai bine,
Avatar utilizator
constantin_obreja
 
Mesaje: 214
Membru din: 16 Mai 2006, 13:07

Mesajde emil » 25 Oct 2008, 22:23

Concursul InfoEducatie ( www.infoeducatie.ro ) este adresat elevilor mari, de liceu. Este un concurs ce nu afecteaza orele de curs, programa este extracurriculara, elevii se prezinta cu lucrari practice, obtin diplome, multi bani si obiecte. Puteti sa va uitati pe site si sa vedeti, in mare, productiile lor. Iata: http://www.infoeducatie.ro/participanti.php Spre deosebire de concursurile obisnuite are o sectiune "open" in care concurentii creaza pe o tema impusa, timp de 24 de ore, lucreaza in echipe si produc ca si cum ar fi angajati intr-o lucrare de serviciu.
Si daca va veti uita bine veti vedea ca in decursul a 7 zile ei au acces la seminarii deosebit de interesante. Priviti aici: http://www.infoeducatie.ro/seminarii.php
Veti mai vedea ca elevii apreciaza concursul pentru ca le-a oferit o cale pentru afirmare: http://www.infoeducatie.ro/alumni.php
Veti vedea ca acest concurs are obiective clare, motiveaza elevii, nu numai material.
Premiile mari sunt din bugetul MECT dar si de la sponsori:
Iata: http://www.infoeducatie.ro/sponsori.php


Prin urmare, nu vad nicio legatura intre piticoti, smarti, olimpiadelecunoasterii, canguru, etc si concursul practic www.infoeducatie.ro.

numai bine,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Am crezut

Mesajde emil » 26 Oct 2008, 08:34

cobelea scrie:Am crezut ca se vorbeste despre necesitatea unei competitii, dupa ce in clasa s-a stabilit un clasament ( la fel ca cel de la sfarsit de an scolar), iar cei mai bine clasati pot sa opteze la o confruntare la nivel de scoala, la nivel de judet, interjudetean, ....,
Vad ca sunt alte aspecte care nu VREAU sa le ascult.
Cred in valoarea opiniilor despre activitatea didactica si raman un cadru didactic care considera ca este actual Comenius.
Voi retrage si acest mesaj imediat ca voi avea timp sa ajung pe acest forum

Daca va referiti la InfoEducatie, exista, evident si aceste etape. Va rog sa cititi regulamentul aici: http://www.infoeducatie.ro/regulament.php .
Mai fac precizarile: concursul nu e pe bani, nu obliga elevii sau profesorii.

Daca doriti sa fie competitie in clasa, atunci modelul de la clasele primare mi se pare excelent. Fiecare elev se poate remarca intr-un anumit domeniu si poate primi o confirmare pentru asta. De fapt, este recunoasterea evolutiei sale pe anumite competente, asa cum in viata oamenii se disting prin practicarea cu succes a unei meserii intr-un anumit domeniu.

numai bine
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Concursurile şcolare

Mesajde berciu » 26 Oct 2008, 10:16

Âmi pare rău, îmi promisesem să nu mai intervin dar nu mă pot abţine. Am citit toate articolele şi văd că dint-o intenţie bună se ajunge la dispute. DE CE? Aşa cum fiecare cadru didactic are ceva valoros, tot aşa şi copii indiferent de vârstă ( preşcolar - elev) are calităţi, aspiraţii şi aptitudini. Aici intervenim noi să ştim să le cultivă, dezvoltăm şi să cooperăm pentru că nici nu închipuiţi ( cei de la gimnaziu şi liceu) ce pot face micuţii preşcolar. Am lucrat şi eu ca profesor dar m-am întors din nou la profesia de educatoare. Aici am mai mute satifacţii.Este extraodinar de plăcut să văd ce minunăţii fac aceşti micuţi, numai să şti să alegi acele materiale şi metode care să-l facă să se descopere, să descopere singur ceea ce-l înconjoară. Hai, să nu fim răutăcioşi şi să-i lăsăm să participe şi ei la astfel de concursuri.
1. se evaluează singuri, făcând comparaţie cu alţi preşcolari de vârsta lor;
2. ne îmbogîţim noi educatoarele experienţa didactică, indiferent de vechimea de la catedră;
3. părinţii copiilor sunt foarte interesaţi de aceste cocursuri şi de toată activitatea desfăşurată ân grădiniţă( parteneriatele ei le cer, nu noi educatoarele);
4. atâta timp cât se desfăşoară la activităţile extracurriculară, de ce nu, se verifică deprinderile şi cunoştiinţele asimilate la activităţi;
Vă mulţumesc şi vă rog să mă iertaţi, am învăţat psihologie şi încă mai învăţ deşi am peste 30 de ani vechime la catedră.
Ionel Berciu Stela
berciu
 
Mesaje: 50
Membru din: 04 Feb 2007, 20:39

Uneori, aceste concursuri sunt dureroase pentru copii

Mesajde sarmissa » 26 Oct 2008, 21:39

Da, uneori aceste concursuri sunt dureroase pentru copii deoarece sunt nedrepte. Am avut ocazia sa particip cu un grup de elevi la un concurs (nu are importanta de care, oricum, era organizat de Min. ED. in colaborare cu altii,...) si am avut un gust amar atat eu cat si elevii mei. Am constatat ca la etapele locale si apoi cele judetene anumiti elevi cunosteau subiectele, aveau surse de inspiratie pe care le-au si folosit. Am constatat ca cei care au propus subiectele aveau si elevi in concurs, erau si corectorii lucrarilor,membrii juriului, samd. Este pacat ca tocmai noi educatorii suntem cei care calcam pe sufletele inocente numai din dorinta de a avea DIPLOME si PUNCTE cat mai multe cu care apoi, indiferent daca am trecut pe la orele noastre de curs sau nu, sa obtinem gradatii de merit in detrimentul celui care face ore suplimentare cu elevi din clasele de SAM care , culmea, vin de la scoli cu renume dar nu stiu tabla inmultirii. Oare ce se poate face? Si mai ales, CAND?
sarmissa
 
Mesaje: 95
Membru din: 10 Apr 2007, 22:23

Mesajde ivangabriela » 27 Oct 2008, 16:45

Oooo, am participat si eu la un concurs acum exact 4 ani... am fost membru al juriului, iar elevii scolii mele (nu erau din clasa mea si nu erau pregatiti de mine!) au obtinut punctaje maxime corespunzatoare marelui premiu, care mergea la faza judeteana, dar si la doua dintre sectiuni. Imi amintesc cu amaraciune cum colegele din juriu au declarat ca nu e posibil ca o singura scoala sa obtina 3 premii I, mai ales ca nu era din municipiul organizator... asa ca s-a trecut la "recalcularea" punctajelor de fata cu mine, dar... fara mine. Desigur ca scoala "a pierdut" faza judeteana, a ramas cu punctaj maxim doar la o sectiune, iar concursul a fost castigat de o scoala care nici macar nu a respectat tematica concursului, dar... cui ii pasa? Eu, una, mi-am promis ca nu voi mai participa la asa ceva niciodata!
Muzica ofera un suflet universului, aripi mintii, zbor imaginatiei si viata oricui - Platon :idea:

http://gabriela-copiiimeidragi.blogspot.com/
ivangabriela
 
Mesaje: 196
Membru din: 28 Aug 2006, 20:33

Re: Revin cu afirmatia: Cred in competitia scolara

Mesajde emil » 30 Oct 2008, 10:18

cobelea scrie:Raman un adept a lui Comenius: Orice activitate in care este pus un copil sa faca ceva, este in favoarea lui pentru a deveni OMUL spre care il indruma pasi si cei de langa el.


Depinde ce e pus sa faca!
Putem sa-i punem sa se bata intre ei si poate ca unii vor accepta cu placere violenta!
Putem sa-i punem sa faca lucruri nepermise si ei vor accepta cu placere pentru ca sunt la varsta in care descopera...
Si Hitler si scolit bine adeptii tineri... ce au invatat?

....

numai bine,
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Mesajde emil » 01 Noi 2008, 19:14

Discutia nu e josnica si nici nu e nevoie sa mearga in mediul privat pentru ca eu am dorit sa fie publica. Este o discutie in care ne spunem parerea, ba mai mult, eu chiar as dori sa constientizez oamenii si sa schimbam o mentalitate gresita! Regret, nu l-am citit pe Comenius. Parerea mea este ca in cazul de fata nu ne ajuta....
Sa nu ne abatem de la subiect: concursurile scolare, eficienta lor. Pot face concurs cine fumeaza mai repede o tigara sau cate pahare de cola se beau intr-un minut, sau cine stie mai multe despre binefacerile margarinei, la fel cum putem antrena in concurs elevii pe orice tema din lumea asta. Chiar daca aparent putem aduce motivatii pozitive, putem ascunde in spate cele mai urate lucruri.
Parerea mea este ca NU aceste concursuri SRL sunt benefice pentru educatia copiilor nostri, mai ales cei de la invatamantul primar sau de la gradinita. In plus, de ce sa ne ascundem dupa degete, deja stim ca ele se fac cu un scop bine definit: sa aduca puncte si diplome la dosar! Putin conteaza elevii ... Cititi va rog stirile de pe prima pagina si va puteti face o idee ce inseamna si de ce se fac simpozioane si concursuri "nationale"

succes in ceea ce faceti la clasa cu elevii!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2694
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Limba şi literatura română

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

cron