cine a scris scufita rosie?

cine a scris scufita rosie?

Mesajde soryn_myhaela » 16 Noi 2009, 20:07

cine a scris scufita rosie?perrrault,fratii grimm,ion creanga.multumesc mult
soryn_myhaela
 
Mesaje: 34
Membru din: 01 Oct 2009, 11:36

Re: cine a scris scufita rosie?

Mesajde simina_dorina » 16 Noi 2009, 22:52

,,Scufita - Rosie" este una din cele mai populare povesti din toate timpurile. Povestea circula in popor inainte ca versiunea lui Charles Perrault sa fie tiparita in ,,Histiores ou Contes du temps passe" in 1697. Morala acestei povesti e simpla: nu vorbiti cu strainii, indiferent cat de amabili si de politicosi par.
simina_dorina
 
Mesaje: 30
Membru din: 01 Oct 2006, 22:23

Re: cine a scris scufita rosie?

Mesajde ela67 » 17 Noi 2009, 22:15

Cea mai bine cunoscuta versiune a povestii - cea in care un lup se deghizeaza pentru a pacali o fetita care duce merinde bunicutei sale - a fost publicata in secolul 19 de catre Fratii Grimm. Versiunile orale ale "Scufitei Rosii" au circulat inca din Evul Mediu, insa erau mult mai sumbre, in locul lupului aparand un varcolac. Prima versiune publicata a basmului, cea care ii apartine lui Charles Perrault ("Le Petit Chaperon Rouge"), nu avea un final prea fericit - Scufita Rosie sfarsea mancata de lupul cel rau.

Iata sfarsitul povestii scrisa de Fratii Grimm:
"Când se trezi, lupul voi s-o ia la sănătoasa, dar pietroaiele atârnau atât de greu încât dihania se prăbuşi la pământ şi dădu ortu' popii.

Cei trei nu-şi mai încăpeau în piele de bucurie. Bunicuţa mâncă cozonacul şi bău vinul pe care-1 adusese fetiţa, şi pe dată se înzdrăveni. Iar Scufiţa Roşie gândind în sinea ei, parcă mustrîndu-se, îşi zise : „De-acu' înainte n-o sa mă mai abat niciodată din drum când oi merge singură prin pădure, ci o să ascult de poveţele mamei !"
ela67
 
Mesaje: 3139
Membru din: 30 Oct 2008, 19:46


Înapoi la Invatamant prescolar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori

cron