Bacalaureat 2012

Propunerea de a se organiza cursuri remediale pana la sesiunea din august este:

Binevenita
12
34%
Lipsita de sens
18
51%
Asa si asa...
5
14%
 
Voturi totale : 35

Bacalaureat 2012

Mesajde emil » 10 Iul 2012, 15:39

Pentru al doilea an consecutiv, rezultatele la bacalaureat sunt dezastruoase:
43.03% dintre elevi au promovat examenul, cu 1.43% mai puţini decât anul trecut, când rata de promovare a fost 44.47%.
Anul trecut s-a vorbit, poate pentru prima dată în spaţiul public, despre dezinteresul elevilor pentru învăţătură, despre lipsa lor de motivaţie, despre programele şcolare încărcate, despre faptul că studiile de liceu nu le asigură perspectiva unui loc de muncă decent.
Multe persoane interesate de educaţie se aşteptau ca, după duşul rece de anul trecut, elevii să fie mai conştiincioşi, mai serioşi, monitorizarea liceelor cu rezultate slabe să fie eficientă, iar rata de promovare la bacalaureat de anul acesta să fie mai bună, măcar cu 5 procente.
Nu s-a întâmplat deloc aşa, ba dimpotrivă: rata de promovare din acest an a fost chiar mai mică decât cea de anul trecut.
Un fenomen nou este absenteismul ridicat: aproape jumătate dintre elevi au renunţat de la bun început să se mai prezinte la examenul de bacalaureat.
Care sunt cauzele acestui eşec al sistemului de învăţământ?
Ce soluţii avem pentru a avea rezultate mai bune în anii următori?
Este bacalaureatul diferenţiat unul dintre posibilele răspunsuri?”
Vă rugăm să purtați o discuție constructivă, să analizați cauzele și să vă gândiți la soluții.
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2660
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde crirodica » 10 Iul 2012, 22:41

Parearea mea este ca atata timp cat sunt admisi la liceu elevi care la examenele nationale au obtinut medii sub 5, rezultatele de la bac vor fi in continuare foarte slabe. Este greu de crezut ca acesti elevi, care nu au cunostintele de baza la sfarsitul ciclului gimnazial, vor putea face fata exigentelor programelor de la liceu. Pe de alta parte, faptul ca absolventii de liceu sunt admisi in facultati fara concurs de cunostinte, duce la scaderea motivatiei pentru invatare a acestora.
Eu cred ca solutia pentru imbunatatirea rezultatelor la bac si la invatatura in general este reintroducerea examenelor de admitere la liceu si facultati asa cum se organizau inainte de "89 si reinfiintarea scolilor profesionale , pentru ca LICEUL si implicit FACULTATEA NU ESTE PENTRU TOATA LUMEA.
crirodica
 
Mesaje: 1
Membru din: 09 Ian 2011, 20:05

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde felixmunteanu » 11 Iul 2012, 01:41

E grav ce se întâmplă. Cauzele? Multe... prea multe.
Învățământul românesc a luat-o razna de mult, dar nu stau acum să caut exact momentul, pentru că totul s-a întâmplat treptat, exact ca în cazul unei boli ale cărei semne le ignori până când te trezești că nu mai scapi nici prin chimioterapie.
Iată câteva momente:
- (ar trebui să încep cu intelectualii trimiși la canal sau închiși la Aiud, dar aș merge prea departe în timp și unii nici nu ar înțelege ce vreau să spun)
- interzicerea repetenției la clasa I, și chiar mai sus (prin fel de fel de constrângeri... înainte de 80)
- obligativitatea liceului (anii 80)... asta a determinat profesorii să închidă ochii la examenul de bac ca să îndeplinească „indicațilii” și planul ... de fapt atunci a început jocul de-a „noi ne facem că predăm, voi vă faceți că-nvățați”
- lipsa motivației pentru învățare (de ce e nevoie de școală ca să ajung șomer?)
- înființarea de facultăți „fabrici de diplome” care au infectat sistemul cu dascăli de carton, necalificați și agramați
- introducerea în sistem a șomerilor din alte domenii, la început ca suplinitori, apoi ca titulari
- lipsa motivației financiare pentru profesia de dascăl ține departe de școală eventualele cadre bune
- renunțarea la examenul de admitere la liceu (eu am dat și treapta a II-a, pe 50% din locuri), dar și la facultate
- mutarea accentului pe activitățile extracurriculare în evaluarea dascălilor a dus la neglijarea muncii la clasă
- programele supraîncărcate și neadaptate la realitate îi fac pe mulți elevi să înghită pe nemestecate o materie care apoi le arde stomacul (ora și lecția, ora și lecția... consolidare nici vorbă)
- stiluri de predare/evaluare monotone și plicticoase (vorbesc și ca părinte, nu doar ca dascăl)
- bacalaureatul nediferențiat cred că e o corvoadă (a fost întotdeauna) și e discriminatoriu atâta vreme cât învățământul liceal e diferențiat (chiar și limba română: ar trebui să fie obligatorie, dar cu diferențe)
Pe de altă parte...
- degradarea socială, cu multiplele ei cauze, a dus la răsturnarea valorilor, ceea ce a condus în ritm de domino la tot ce vedem zilnic la știrile de la ora 5 și nu numai
O mare vină o au și părinții care, deși se plâng că nu le ajung banii, nu mai știu ce coarne să le pună copiilor, începând cu botezul la restaurant, continuând cu toate banchetele pompoase (mai nou și la grădiniță) și culminând cu majoratul care în ultimii ani a ajuns echivalentul unei nunți.
Păi, hai să socotim cât timp ia pregătirea unui astfel de eveniment? Închirierea sălii cu un an înainte, alegerea și tipărirea invitațiilor, selectarea invitaților, alegerea toaletei... și câte și mai câte până la petrecerea efectivă. Apoi, dacă socotim că fiecare participă la petrecerile colegilor, rezultă pe puțin vreo 30 de petreceri.
Când să mai învețe acești liceeni dacă trec din petrecere în petrecere și din „feisbuc” în feisbuc.
Anul trecut mi-am întâlnit o fostă elevă, ajunsă într-a XI-a. Era pe stradă pe la ora 11. Am întrebat-o: „Gata pe azi?” „Nu, dar am fost să-mi scot invitațiile pentru majorat.” Anul ăsta e pe lista respinșilor.
Nu înseamnă că aceia care au reușit sunt „ușă de biserică”, dar ... mă opresc și întreb: ce a ajuns școala? Locul unde se pun la cale petrecerile?
felixmunteanu
 
Mesaje: 755
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde felixmunteanu » 11 Iul 2012, 11:37

Legat de cursurile remediale: elevii nu participă la ele. Din câte știu de la colegi, se duc degeaba la școală, sacrificându-și concediul. E valabil și pentru bac și pentru corigențe.
În urmă cu 8 ani am lăsat 3 corigenți la clasa a IV-a. Fără să mi se ceară, am propus să vin din concediu câteva zile pentru pregătiri. Copiii veneau și nu veneau:întârziau, lipseau și nu lucrau nimic acasă. Le-am dat temă precisă de vineri până luni (doar câteva exerciții). Unul a rezolvat parțial, iar ceilalți doi nimic. De ce? „Eu am fost la bunici.” „Eu am fost cu tata la pescuit!!!”. Fără cuvinte... În toamnă „a fost musai” să fie trecuți. De atunci, nu mai las corigenți pe toamnă, ori îi trec ori îi las repetenți în iunie.
felixmunteanu
 
Mesaje: 755
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Rezultatele nu sunt intamplatoare

Mesajde ionut83 » 14 Iul 2012, 20:31

Rezultatele din ultimii ani nu sunt deloc intamplatoare. Pentru mare parte dintre elevi scoala a devenit doar un loc de intalnire, ei uitand scopul acestei institutii. In momentul in care nu respecti o institutie, nu ai cum sa primesti "valoare". Am speranta ca urmatorii ani vor schimba mentalitati, sisteme, principii si obisnuinte.
http://www.profudegeogra.eu
ionut83
 
Mesaje: 3
Membru din: 20 Ian 2011, 22:34

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde sportiv » 15 Iul 2012, 13:41

Corect! Speranţa! Este ultima care (nu) piere! Culmea, în cazul BAC-ului,ar trebui să piară modalitatea de ,,evaluare,, :D ! Haaa.,haaa,haaa, evaluare!
Oare chiar nu se poate ,,umbla ,, la distinşii membri care fac parte (pe întreaga derulare a ,,reformei,,) din comisiile de evaluare?????????????? :shock:(vorbim de minister,nicidecum de ,,pârliţii,, de corectori care, anul acesta cel puţin,au fost ,,supuşi,, stresului de ,,numa, numa,, cum ar zice un proaspăt absolvent!)
Să dea Domnul să fie mult mai bine!
Avatar utilizator
sportiv
 
Mesaje: 2919
Membru din: 19 Ian 2008, 19:02
Localitate: Răcăciuni-Bacău

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde valimatiuta » 16 Iul 2012, 20:41

Bravo, Felicia! Intotdeauna pui punctul pe i, esti concreta si la subiect!
Toate argumentele tale sunt FB, veridice!
Eu ma intreb retoric: de ce e nevoie de BAC pentru toti? Asta in ideea ca examenul se desfasoara corect, iar subiectii NU sunt cei carora li se adreseaza subiectele. Nu sunt ... pentru ca pana aci totul e cu susul in jos, asa cum de altfel ai enumarat si tu, iar acum la BAC suntem exigenti - corecti si nu e rau, dar cu cine???????
Nu vreau sa generalizez. Sunt elevi constiinciosi pe parcursul anilor de scoala, care merg cu multe emotii, griji la astfel de "evenimente" din viata lor, insa, ati vazut ... sunt atatia nepasatori pentru ceea ce li se intampla! Probabil e vorba si despre un sentiment de "asociativitate", pe langa faptul ca ei n-au facut nimic pentru MAI BINE!
De fapt ce mai conteaza daca au bani?! Despre acei care petrec, asa cum spui, Felicia, nu poate fi vorba ca nu au bani.
Doamne-ajuta si celor care n-au :!:
Cereti ceea ce doriti, dar fiti dispusi sa primiti si ceea ce Dumnezeu va ofera. Asta ar putea insemna mai mult decat ceea ce cereti. (Norman Vincent Peale)
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde elena_badica » 19 Iul 2012, 01:08

Dragi utilizatori,

Mai jos va propun un link cu o parodie dupa reclama "Salvati Rosia Montana", spot in care am incercat sa trag un semnal de alarma asupra rezultatelor recente de la bacalaureat. Daca va place ideea sau sustineti punctul meu de vedere, va rog tare mult sa-l si votati in cadrul competitiei, prin logare cu facebook connect sau cont iqads. Va multumesc anticipat!

http://creator.iqads.ro/grandspoof2012/ ... catia.html
elena_badica
 
Mesaje: 1
Membru din: 04 Iun 2012, 15:15

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde dellia_pan » 25 Aug 2012, 16:01

buna!
parerea mea este ca rezultatele slabe de la BAC se datoreaza, printre altele si faptului ca s-au montat camere video...de ce in anii trecuti, cand nu exista asa ceva, promovabilitatea era multumitoare? Pentru ca elevii erau la fel de slab pregatiti, dar aveau noroc de cativa colegi mai buni de la care copiau...am fost la supravegheat la BAC in anii trecuti...din 2006 pana prin 2009 si la instruirea de dimineata ni s-a spus pe sleau de catre seful comisiei sa mai inchidem ochii la ce fac copiii...ei, acum, cu camere video, nu se mai inchide ochii si realitatea este cea care se vede...
o zi buna!
dellia_pan
 
Mesaje: 6
Membru din: 19 Iul 2007, 16:13

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde mirela_bad » 31 Aug 2012, 19:31

Buna ziua,

Degeaba tot vorbim de bacalaureat daca nu se face nimic.
Pentru a avea rezultate bune, la acest lucru ar trebui sa contribuie toti:profesori, elevi si parinti.
Daca profesorii vin doar sa se vaite la TV ca sunt prost platiti, elevii abia au timp sa umble prin Mall-uri sa-si caute haine de firma si parintii sunt pra ocupati sa castige bani pentru a le cumpara odraslelor ultimul tip de telefon cu oferta de 3000 min si laptop de ultima generatie lucrurile nu vor merge bine.
Domnilor profesori, chiar daca dumneavoastra considerati ca sunteti prost platiti, sa stiti ca inca sunteti foarte bine platiti daca tinem cont de: pregatirea dumneavoastra, timpul efectiv lucrat si faptul ca aveti o meserie in care greseala nu se plateste, incompetenta nu se pedepseste si castigul peste salariu nu se socoteste.

Trebuie sa amintim si faptul ca sunt materii care nu s-au schimbat de pe vremea cand dumneavoastra domnilor si doamnelor cadre didactice erati la grupa pregatitoare si argumentul ca va pregatiti pentru ore este fals, deasemenea nu v-ati pus nicidata problema cat trebuie sa se pregateasca un economist sau un jurist in conditiile in care legislatia se schimba zilnic si ati uitat definitiv ca dumneavoastra chiar daca nu va faceti treaba si scoateti analfabeti pe banda nimeni nu va trage la raspundere.

Oare cand vedeti rezultatele la bacalaureat nu va este rusine sa va priviti in oglinda dimineata?
Nu va este rusine ca v-ati incasat salariul degeaba, ca v-ati dus nepregatiti la ore si nu i-ati atras pe elevi sa fie preocupati de ce se preda? Pacat!

Daca nu va place meseria, lasati pe altii. Motivatia ca sunteti prest platiti este de fatada.

Orice om care se duce la un loc de munca, cand isi face calculele iese pe plus sau este convins ca aceea ii este valoarea, mai mult nu poate.

Daca nu va multumeste salariul, va multumeste programul. Munciti intr-o saptamana cat munceste unul cu 2 facultati si super rezultate intr-o zi si nu are salariul de 5 ori mai mare, fara sa mai punem responsabilitatea pe care n-o aveti.
mirela_bad
 
Mesaje: 3
Membru din: 15 Mai 2012, 20:32

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde mirela_bad » 31 Aug 2012, 19:37

Stimati elevi, daca vreti sa nu deveniti decat niste umerase pentru hainele de firma si suporturi pentru gaget-uri ar fi bine sa invatati.

Un om fara o meserie si fara cunostiinte este un nimeni. Acum mirajul tineretii este mare, dar cand va venii vremea sa fiti coborati din spinarea parintilor si sa tregeti de la stadiul de intretinuti la stadiul de oameni pe picioarele voastra, va transformati brusc in paraziti.

Veti ramane tot baiatul mamei cu freza gelata si cu mintea goala sau fetita tatei cu unghii multicolore, sprancene false si langa care zici Doamne Ajuta, sa nu caste gura sa nu spuna numai prostii.
mirela_bad
 
Mesaje: 3
Membru din: 15 Mai 2012, 20:32

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde mirela_bad » 31 Aug 2012, 19:50

Dragi parinti,

Nu uitati odata ce ati devenit parinti aveti si bucurii, dar si foarte multe indatoriri. Nu va uitati la TV si aratati cu degetul spre scoala cand este vorba de pregatirea odorului dumneavoastra.
Purtati o parte de vina. Nu este suficient sa-i dati bani si sa nu-i stabiliti obiective clare odraslei dumneavoastra.Nu va lasati copii ca mai tarziu sa devina asistati social. aveti oresponsabilitate in primul rand fata de copii si apoi fata de societate. Daca nu-i indrumati, daca nu-i implicati si nu le explicati ca trebuie sa invete si sa munceasca este mai rau decat daca i-ati fi nascut cu handicap. Daca nu sunteti in stare sa-i educati si sa-i faceti sa devina oameni de nadejde, trebuie sa va puneti serios intrebarea de ce ati facut copii. Le-ati facut cel mai mare rau, ca i-ati ajutat sa devina niste poveri pentru dumneavoastra cat traiti si pentru altii dupa ce plecati.

Ganditi-va! Nu-i suficient sa le dati bani, aveti grija ce faceti in familie, cum ii educati, cum ii indrumati. Un copil este 80% oglinda parintelui, 10% ce a invatat la scoala si 10% alte medii.

Sunteti direct raspunzatori de educatia si pregatirea lor. Nu le mai cumparati atatea telefoane, tablete, Ipad-uri, Ipod-ri si laptop-uri daca inca nu i-ati nascut cu port USB.

Trebuie sa aibe cunostiinte multe in cap sa stie cum sa sorteze informatiile, cum sa le utilizeze si cum sa se faca intelesi.


Va doresc o seara placuta tuturor!

Bafta la toti in noul an scolar!
mirela_bad
 
Mesaje: 3
Membru din: 15 Mai 2012, 20:32

Re: Bacalaureat 2012

Mesajde distinctflow » 07 Dec 2012, 17:42

Dupa ce am vazut rezultatele de anul trecut imi este groaza sa ma gandesc ce va fi la anu... Se pare ca nivelul de educatie in Romania se duce in jos rau de tot...
distinctflow
 
Mesaje: 7
Membru din: 07 Dec 2012, 17:23


Înapoi la Bacalaureat

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron