Articol diseminare Erasmus+ Letonia JobShadow

Despre ce facem noi in scoala: proiecte, colaborari, activitati inedite

Articol diseminare Erasmus+ Letonia JobShadow

Mesajde gabrielavescan » 24 Iun 2026, 08:08

Experiența de job shadowing în domeniul educației muzicale
Prof. Gabriela Mihaela Vescan
Școala: Colegiul Național Samuil Vulcan, Beiuș

Importanța și impactul pozitiv al activităților de job shadowing în cadrul mobilităților Erasmus+
Activitatea de job shadowing într-un proiect Erasmus+ reprezintă o oportunitate unică pentru oricare profesor de a observa și învăța din activitatea și practicile colegilor lor din alte țări. Acest tip de activitate permite participanților să-și dezvolte abilitățile profesionale, să dobândească noi perspective educaționale și să contribuie la îmbunătățirea propriilor metode și practici în activitatea personală.
În perioada 9-12 decembrie 2025, am avut deosebita onoare și plăcere să experimentez din nou rolul de profesor observator în activitatea de job shadowing, participând la o mobilitate în Letonia, gazda noastră fiind școala Rugāju vidusskola (Școala Generală Rugāji) din parohia Rugāji, municipalitatea Balvi, în cadrul proiectului Erasmus+ acreditat 2025-1-RO01-KA121-SCH-000318031 (anul 3), în domeniul Educației școlare. Activitățile din cadrul acestui proiect au vizat două obiective majore, asumate prin acreditare, și anume: promovarea patrimoniului cultural european și îmbunătățirea stării de bine emoționale a elevilor.
Rugāji este un sat în regiunea Latgale, situată în estul Letoniei, la granița cu Rusia, o regiune bogată în tradiții culturale și cu o identitate distinctă în contextul leton. Școala Generală Rugāji, administrată de municipalitatea Balvi, are o experiență confirmată în mobilități Erasmus+ și este recunoscută pentru deschiderea sa spre parteneriate internaționale, oferind elevilor oportunități valoroase de schimb cultural și educațional în cadrul Uniunii Europene. Coordonatoarea programului, doamna directoare Iveta Arelkevica, a orchestrat cu profesionalism întreaga mobilitate, asigurându-se că fiecare activitate contribuie la îndeplinirea obiectivelor educaționale propuse.
Programul mobilității – O experiență complexă și bine structurată
Prima zi a mobilității, 9 decembrie, a debutat cu activități de cunoaștere și o masă rotundă dedicată comparației sistemelor educaționale din Letonia și România, precum și a curriculumurilor școlare. Această sesiune de dialog a fost extrem de valoroasă, oferindu-ne perspectiva asupra diferențelor și asemănărilor dintre cele două sisteme educaționale. După-amiaza ne-a purtat prin Riga Veche, unde am descoperit istoria și arhitectura capitalei letoniene, participând la un tur dedicat dialogului intercultural. Ziua s-a încheiat cu vizita la Târgul de Crăciun din Riga, unde am experimentat tradițiile locale și cultura europeană festivă.
Pentru mine, ca profesor de muzică într-un colegiu cu clase predominate de liceu, participarea la programul Erasmus prin activitatea de job shadowing a reprezentat o nouă oportunitate de a observa și de a învăța din practicile educaționale dincolo de granițele sistemului nostru educațional. În cadrul acestui program, am avut privilegiul de a fi observator la orele de educație muzicală pe parcursul a trei zile consecutive, o experiență care mi-a oferit perspective valoroase asupra metodologiilor de predare și a impactului muzicii asupra elevilor în contextul educațional leton.
Observațiile mele la orele de Educație Muzicală
Pe parcursul sesiunilor de job shadowing desfășurate în zilele de 10, 11 și 12 decembrie, am avut ocazia să asist la mai multe ore de educație muzicală, diferite ca tematică și conținut. Iată câteva dintre observațiile mele cheie:
Metode Interactive de predare
Profesorii de muzică de la Școala Generală Rugāji utilizează metode interactive pentru a capta interesul elevilor. De la instrumente tradiționale letoniene la tehnologie modernă, fiecare lecție este concepută pentru a fi atât educativă, cât și captivantă. Am observat cum elevii sunt încurajați să participe activ prin cântat, dans și chiar compoziție muzicală. De exemplu, într-o oră de muzică, am observat cum elevii au fost încurajați să improvizeze pe ritmuri tradiționale letoniene, folosind atât instrumente clasice, cât și instrumente moderne. Această abordare creativă nu doar că a făcut lecțiile mai interesante, dar a și cultivat abilitățile de improvizație și expresie ale elevilor.
Integrarea Culturii și Istoriei
Un alt aspect remarcabil a fost modul în care profesorii integrează elemente culturale și istorice în lecțiile lor. Prin explorarea muzicii tradiționale letoniene și a istoriei sale, elevii nu numai că învață să cânte sau să aprecieze muzica, dar și să înțeleagă contextul cultural din care aceasta provine. Elevii au învățat despre istoria muzicii letoniene, cu accent pe moștenirea culturală a regiunii Latgale, au ascultat și au analizat piese muzicale reprezentative și au discutat despre contextul cultural al acestora. Această abordare a aprofundat înțelegerea muzicii și a contribuit la aprecierea diversității culturale, în special a specificului cultural al regiunii Latgale, care se distinge prin tradițiile sale unice în cadrul Letoniei.
Dezvoltarea Abilităților Sociale și Emoționale
Am fost martoră la modul în care muzica poate fi un instrument puternic pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Profesorii au reușit să creeze un mediu de învățare colaborativ, în care elevii lucrează împreună în grupuri, învață să se asculte unii pe alții și să-și exprime emoțiile prin muzică, ba chiar au discutat despre sentimentele pe care muzica le trezește în ei. Acest aspect a fost completat de activitățile extrașcolare organizate în cadrul mobilității, precum seara de jocuri în echipă (bowling, darts) care a promovat starea de bine și dinamica pozitivă de grup.
Tehnologia în Educația Muzicală
Utilizarea tehnologiei în orele de educație muzicală este un alt punct forte al acestei școli. Profesorii folosesc aplicații și software muzical pentru a îmbunătăți experiența de învățare și pentru a oferi feedback instantaneu elevilor. Această abordare nu numai că face lecțiile mai atractive, dar și sprijină o învățare mai profundă și mai interactivă, fiind în concordanță cu predarea matematicii și TIC pe care am avut ocazia să o observ la colegii din alte domenii.
Activități culturale complementare și promovarea patrimoniului european
Pe lângă observarea orelor, programul mobilității a inclus numeroase activități dedicate descoperirii patrimoniului cultural european și leton. În ziua a doua, am vizitat Muzeul din Balvi, unde am aprofundat cunoștințele despre istoria baltică și identitatea regională, precum și Mini Zoo-ul Rančo, care ne-a oferit o perspectivă asupra tradițiilor locale și vieții comunitare. Vizita la Colegiul Gărzii de Frontieră de Stat, cu demonstrații ale maistrilor chinologi, a evidențiat importanța disciplinei, conștientizării siguranței și comportamentului responsabil.
Un moment deosebit al mobilității a fost Seara Națională de pe 11 decembrie, dedicată schimbului cultural european, unde am avut bucuria de a savura mâncăruri tradiționale letoniene, de a împărtăși gustări tradiționale românești și de a participa la demonstrații de dansuri românești și letoniene. Această seară a întărit legăturile dintre participanți și a celebrat diversitatea culturală europeană.
Ultima zi a inclus o experiență culturală la Palatul Stameriena, unde am explorat arhitectura, istoria și narațiunile culturale ale acestui important sit al patrimoniului european, completând astfel viziunea noastră asupra bogăției culturale a regiunii Latgale.

Reflecții Personale și Lecții Învățate
În ziua finală a mobilității, pe 12 decembrie, am prezentat portofoliul de învățare, reflectând asupra rezultatelor și experiențelor acumulate. Activitatea de job shadowing din cadrul acestui proiect Erasmus+ a fost o experiență profundă și revelatoare. Am avut ocazia să observ direct impactul pozitiv al muzicii asupra elevilor și să învăț din abordările inovatoare ale profesorilor de aici. Programul bine structurat, care a îmbinat armonios observarea lecțiilor cu activități culturale și de consolidare a echipei, a demonstrat importanța unei abordări holistice în educație.
Totodată, aș putea afirma că participarea la aceste ore de educație muzicală, prin experiența de a lucra într-un context internațional mi-a permis să înțeleg și să apreciez mai bine diversitatea culturală și educațională. Am realizat cât de important este să fim deschiși și flexibili în abordarea noastră didactică, pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor unui grup divers de elevi. Regiunea Latgale, cu specificul ei cultural distinct și cu poziția sa geografică la intersecția dintre diverse influențe culturale, m-a determinat să reflectez asupra importanței păstrării și promovării identității culturale locale în contextul educației moderne.
Vizitele culturale la Riga, Balvi, Rezekne și Stameriena au completat perfect experiența pedagogică, oferindu-mi o înțelegere profundă a patrimoniului cultural european și a modului în care acesta poate fi integrat în procesul educațional pentru a dezvolta nu doar competențe academice, ci și starea de bine emoțională a elevilor.
Sunt extrem de recunoscătoare pentru această oportunitate și sunt hotărâtă să aplic și să împărtășesc tuturor cunoștințele și experiențele dobândite pentru a contribui la îmbunătățirea educației muzicale în comunitatea mea. Mulțumesc echipei Școlii Generale Rugāji și în special doamnei directoare Iveta Arelkevica pentru profesionalismul și căldura cu care ne-au primit.
gabrielavescan

Înapoi la Activitati scolare