Eu sunt educatoare si din pacate teoriile privitoare la acest subiect se cam bat cap in cap. Sunt si studenta in ultimul an la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii Babes Bolyai la sectia Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar. Cea mai mare problema este ca nu exista dorita colaborare intre copil, parinte, educator, cadrul de sprijin si medic. Fiecare vine cu parerea lui si asta e in detrimentul copilului. Cea mai grava situatie e atunci cand parintele nu constientizeaza problema copilului. Apoi nu comunica cu cei interesati de educatia acestuia.
Am vazut si cazuri de invatatori care nu accepta colaborarea cu cadrul de sprijin, deoarece STIU EI MAI BINE CUM SA PROCEDEZE.
Am avut baietel cu simptome clare de ADHD in gradinita, iar cand parintii au apelat la psihiatru, la Cluj, li s-a spus ca nici vorba, copilul nu are nimic, si am ramas de fraiera in ochii parintilor. Era un copil neatent, violent, vesnic isi facea rau lui si celorlalti, era irascibil, orice activitate sau joc, oricat de atragator, il interesa pentru mai putin de 1 minut. Cand am aflat ce le-a spus psihologul parintilor, am ramas fara grai, sincer, nu stiu ce sa mai cred, ce tip de evaluare o fi folosit medicul respectiv. Trebuie si medicul sa se gandeasca ca in colectivitate copilul reactioneaza diferit, nu e singur, trebuie sa-l observe mai mult timp, nu stiu ce metode se folosesc dar mi-a daramat tot ce stiam eu de la facultate despre ADHD.
Oricum, mai tarziu am aflat ca un diagnostic clar poate fi pus doar dupa 8-9 ani si atunci mi-a inflorit banuiala ca parintii nu au fost deloc la psiholog sau nu mi-au spus cu adevarat ce au aflat. PACAT!
Am si in prezent doi baieti cu aceleasi simptome in gradinita si ma bat cu aceleasi mori de vant. I-am rugat pe parinti sa renunte la cola, ciocolata si alte alimente care contin mult zahar, i-am rugat sa-i culce la ore rezonabile, sa nu apeleze la pedepse dure in cazul lor, deoarece mai mare efect au recompensele mici si imediate, laudele, dar uneori vorbesc singura. CE SA MAI FAC? ca la psiholog nu mai am curaj sa-i trimit!!!!