Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Discutii legate de invatamantul romanesc, cum este acum si cum ar trebui sa fie.

Cauzele rezultatelor defectuoase la examenul de Bac?

Profesorii care nu s-au ocupat de elevi
8
4%
Elevii care nu au invatat
84
42%
Parintii care nu se ocupa de copiii lor
30
15%
Legislatia neadecvata realitatii
15
8%
Politica actuala de subfinantare a educatiei
10
5%
Conducerea actuala a Ministerului Educatiei
2
1%
Fostii ministri ai educatiei care au condus defectuos
3
2%
Situatia social economica si politica actuala
7
4%
Politica in educatie din ultimii 20 de ani
39
20%
 
Voturi totale : 198

Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde emil » 04 Iul 2011, 16:24

Va invitam aici sa va exprimati opinia privind rezultatele obtinute de elevii nostri la Bacalaureat in acest an.
Ar fi de preferat sa dam si sugestii.

Succes!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde ginabuzas » 06 Iul 2011, 15:14

Problema e mai complicata,sunt mai multi factori care au influentat rezultatele.Un factor important este si faptul ca multi elevi sunt navetisti.Rau e ca nici aceste rezultate nu sunt 100% reale.De multi ani cei care lucreaza in sistem au semanalat degradarea din ultimii ani(de peste 10 ani).Asa se lucreaza in Romania.Lucrez de peste 35 de ani,chiar intr-un liceu care are ,cel putin in ultimii 3 ani cum imi amintesc eu peste 90% promovati in prima sesiune si 100% pe an.Nu trebuie decat putina munca si seriozitate,disciplina si fara sa ne furam singuri caciula.Nu suntem o scoala de genii,chiar 50% din elevi au conditii foarte modeste,fara sprijin sau implicare din partea familiei,fara meditatii platite dar cu profesori seriosi.Deci se poate. :D
ginabuzas
 
Mesaje: 47
Membru din: 28 Mai 2007, 19:06

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde Lavi_2011 » 07 Iul 2011, 00:52

Rezultatele din acest an ilustreaza un sistem in declin si o tanara generatie fara nici un tel in viata. Cei de la catedra sunt de multe ori frustrati din cauza sistemului care nu ii respecta, care impune schimbari fara sa calculeze efectele, iar elevii nostri nu respecta munca depusa de profesori, nu constientizeaza ca e bine sa fii instruit ca sa te poti descurca in viata, ca sa te poti respecta pe tine insuti si pe cei din jurul tau. Atat parintii, cat si societatea, le ofera dovezi ca banul conduce lumea, iar banul nu se obtine prin studiu. Asta o vedem cu totii. O vad si la oamenii care stau in fata la lor la catedra si pe care nu ii mai pot considera modele demne de urmat in viata pentru ca sunt prea saraci, prea frustrati, prea preocupati sa supravietuiasca. Solutie? E greu de gasit cat timp noi, dascalii, nu suntem modele pentru tineri. Si asta nu pentru ca nu muncim si ca nu ne implicam, ci pentru ca suntem asemeni lui "Don Quijote" . Luptam in van. Si cred ca pe toti ne doare sufletul!
Lavi_2011
 
Mesaje: 1
Membru din: 07 Iul 2011, 00:31

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde felixmunteanu » 07 Iul 2011, 11:21

ASTA E REALITATEA. Cauzele? Multe şi cu rădăcini adânci.
1. Discreditarea adevăratelor valori şi promovarea subculturii. Asta e principala cauză şi cu asta au început, de fapt, comuniştii. Celelalte decurg din ea.
2. De copiat s-a copiat de mult, nu doar de câţiva ani, doar că nu în halul în care s-a ajuns. Profesorii închideau ochii, ba chiar încurajau frauda, astfel că bac-ul ajunsese să fie ceva banal, o formalitate, iar cei ce nu copiau erau ridiculizaţi şi etichetaţi drept fraieri. Acum suntem ipocriţi şi spunem "Vai, pe vremea mea? Nu." Ba şi pe vremea, dar mai puţin şi nu peste tot.
3. Încă din "epocă" s-a interzis repetenţia şi lumea a văzut că oricum ai fi, treci clasa. Acum nu e interzisă, dar îi trecem de teama că ni se desfiinţează postul.
4. Formarea iniţială a cadrelor didactice din ce în ce mai superficială. Ultimele generaţii de absolvenţi ai liceului pedagogic au fost lamentabile. Am văzut câţiva absolvenţi care silabiseau. Nu mai departe, răsfoiţi didacticul şi veţi vedea ortografia unora dintre ei. În facultăţi, practica pedagogică cvasiinexistentă trimite la catedră oameni incapabili să se adapteze din mers şi, de cele mai multe ori, fără vocaţie.
5. Aşa-zisa deschidere a învăţământului superior a permis înfiinţarea unor universităţi fabricante de diplome, în care numai cine nu a vrut nu a intrat. Unde sunt absolvenţii acestor universităţi? La catedră, tratându-i pe elevi cu superficialitatea cu care au fost şi ei trataţi.
6. Încurajarea evaluărilor pe bază de dosar care îi duce pe dascăli la fugă după puncte, în detrimentul muncii efective la clasă (vezi activităţi internaţionale în toate cătunele!).
7. Politizarea învăţământului (şi a tuturor sectoarelor): "Nu contează că nu-i bun, dar să fie de-al nostru."
8. Lipsa de direcţie în reformă, schimbările din fiecare an. Copierea unor modele din afară, incompatibile cu situaţia de la noi.
9. Lipsa de flexibilitate a curriculum-ului, neadaptarea lui la evoluţia în timp a copiilor şi a societăţii, în general. Se încurajează învăţarea de tip memorare-reproducere, în detrimentul creativităţii şi al gândirii logice.
10. Salarizarea demotivantă a cadrelor didactice.
... şi aşa mai departe.
Pe elevi şi pe părinţi nu-i acuz foarte mult. Ei sunt rezultatul şcolii pe care au făcut-o. Nu pot să-i trimită pe copii la învăţătură când ştiu cum au trecut ei prin şcoală.
Pe scurt: TRĂIASCĂ MEDIOCRITATEA! Asta e lozinca din ultimii 60 de ani de când "ciuma comunistă" a pus stăpânire pe ţara noastră.
D-na Andronescu a încercat (cam târziu) să repare cât de cât situaţia prin desfiinţarea unor universităţi, dar i s-a sărit în cap şi a fost pusă la colţ.
Acum s-a cerut exigenţă extremă la supraveghere şi i se sare ministrului Funeriu în cap.
Totuşi, ce vrem? Cum să începem curăţenia? Tot cu gunoiul sub preş?
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde emil » 10 Iul 2011, 19:14

felixmunteanu scrie:Pe elevi şi pe părinţi nu-i acuz foarte mult. Ei sunt rezultatul şcolii pe care au făcut-o. Nu pot să-i trimită pe copii la învăţătură când ştiu cum au trecut ei prin şcoală.
Pe scurt: TRĂIASCĂ MEDIOCRITATEA! Asta e lozinca din ultimii 60 de ani de când "ciuma comunistă" a pus stăpânire pe ţara noastră.
D-na Andronescu a încercat (cam târziu) să repare cât de cât situaţia prin desfiinţarea unor universităţi, dar i s-a sărit în cap şi a fost pusă la colţ.
Acum s-a cerut exigenţă extremă la supraveghere şi i se sare ministrului Funeriu în cap.
Totuşi, ce vrem? Cum să începem curăţenia? Tot cu gunoiul sub preş?

Nici eu nu i-as acuza abuziv pe elevi sau pe parinti. Acestia ar fi ultimii vinovati intr-o serie pe care ati descris-o si dvs.
Dar nici nu as da vina pe cei 60 de ani din urma... Poate mai bine pe ultimii 10 care au facut educatia un business de mana a doua dar si un domeniu al luptei politice.
Intradevar, mediocritatea a devenit politica de stat. Uitati-va in CV-urile politicienilor si va veti convinge ca suportam efectele politicilor educationale de 10-15 ani. Fabricile de diplome au facut acesta "noua generatie", ceva de gen personaje din romanul cunoscut al lui Nicolae Filimon. Cel mai grav lucru este o schimbare dramatica de mentalitate in ceea ce priveste educatia. Fiecare om stie ca asa cum se intampla in politica, in administratie, in relatiile dintre oameni asa se intampla si in scoala. Scoala este un mic univers care copiaza tot ceea ce se intampla in societate. Avem, generatia cu diplome la metru cu copy&paste, cu educatia de pe Google, cu manele, cu modele grobiene, cu tot ce a iesit la suprafata acoperind valoarea. Cum se curata acest mare gunoi in care vietuim? Numai facand curatenie peste tot si aducand in fata oameni adevarati, gandirea corecta, reguli clare si politici in folosul omului nu a unor oameni... Scoala noua nu are nevoie de camere video montate ilegal si neprofesionist in clase, nu are nevoie de restrictii administrative si imixtiun i politice ci de calitatea care se obtine cu management bun si cu bani investiti corect.
Scaoala are nevoie de o societate noua!
Emil Onea
Avatar utilizator
emil
Site Admin
 
Mesaje: 2742
Membru din: 22 Oct 2003, 23:10
Localitate: Focsani

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde felixmunteanu » 11 Iul 2011, 15:04

O, da, aveti dreptate, doar ca de 10-15 ani culegem roadele care s-au copt. Eu voiam sa spun ca semintele din care s-au dezvoltat au fost puse la incoltit acum 60 de ani in pamantul proaspat "arat" de tancurile sovietice. Ei au smuls adevaratele valori pe care le-au tratat ca pe niste buruieni si le-au aruncat la Canal, la Aiud, la Pitesti, la Sighet... Veniti la Aiud sa vedeti cate nume de invatatori si de profesori sunt gravate pe peretii mausoleului!
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde valimatiuta » 13 Iul 2011, 16:14

Sunt atatea unghiuri din care putem privi o problema sociala, cam ca aceasta pusa in discutie.
Tu, Felicia, stii sa punctezi la obiect :!: Sub acest aspect al trecutului, desigur ai mare dreptate. Aiudul este o oglinda a istoriei, spre care te doare sa mai privesti. Dascalii de atunci s-au implicat in demersul istoric al societatii, au faurit istorie pentru natiunea romana, alaturi de multi intelectuali. Fara sacrificiul lor nici scoala romaneasca de ieri si de azi nu ar fi avut acelasi parcurs. Mai sunt totusi elevi merituosi, ... hai sa nu ne pierdem cu firea!
Pentru rezultatele din acest an de la BAC s-au succedat mai sus destule si veridice motivatii, doar ca, asa ca orice evaluare si aceasta este relativa. Dam procente si ne tinem scai de ele, atata vreme cat la recorectare notele se schimba si atunci cate medii nu pot fi aproximative?! Nu toata suflarea cu note din preajma lui 5 au facut contestatie. Ca urmare, totul pare ca pluteste. Nici o nota nu este exacta si nici n-are cum sa fie.
Sunt prea multi in acesta situatie? De ce-i fortam pe toti sa faca liceul, chiar daca nu sunt capabili? Cei care nu pot aici, pot foarte bine in alta parte. Domnule Onea, ati contracarat putin ideea celor 60 de ani. Oarecum aveti dreptate. Declinul scolii romanesti e mai din aproape, dar vreau sa subliniez faptul ca pe vremea pe care o apreciati, nu uitati, ca faceau liceul doar cei capabili de el. Foarte multi faceau meserii adevarate, deveneau mesteri priceputi, valorosi sub acest aspect. Unde ne sunt aceste scoli sau altele echivalente, pentru cei potriviti? Nu avem nevoie, numai de licentiati in de toate cele si nepriceputi?
Vorbim la modul general, aproximativ, deci si explicatiile nu pot fi decat pe masura :!:
Avatar utilizator
valimatiuta
 
Mesaje: 2535
Membru din: 15 Mar 2007, 15:19
Localitate: Bihor

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde cllaudia » 24 Iul 2011, 14:03

Promovabilitatea ar fi fost si mai mica daca ar fi introdus camere in toate liceele.
Ar trebui vazut pe statistica cei care au promovat de la ce profile provin si de la ce licee. Probabil cei mai multi au promovat de la socio-umane, mate info- licee teoretice cu un nivel peste mediu.
Raman celelalte profile si liceele tehnologice. La acestea ajung elevi care au demonstrat in scoala generala ca nu sunt capabili sa inteleaga/asimileze stiinte exacte (mate, fizica, etc), dar ajung trimisi de sistem la profile unde se invata stiinte exacte si unde ii obliga sa dea la Bacalaureat Matematica, Fizica sau Chimie, desi ei si pe parcursul liceului arata clar prin note ca nu pot, cu toate acestea sunt obligati sa dea examen la aceste discipline. Nu ei sunt de vina.
Vina o poarta cei care nu au avut curajul sa desfinteze anumite profile. Dar ce s-ar fi intamplat atunci cu miile de ingineri - profesori? Ar fi putut sa faca un Bac diferentiat, dar....cine sa se ocupe?
cllaudia
 
Mesaje: 15
Membru din: 18 Feb 2011, 13:09

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde pucheadorel » 26 Iul 2011, 17:08

Pe scurt:
1) Elevii nu mai învață. Sunt unii care, în loc să meargă la cursuri, umblă brambura prin discoteci, cluburi, baruri etc.
2) Elevii NU MAI SUNT MOTIVAȚI să învețe. Este din ce în ce mai acreditată ideea (din păcate acceptată și de mulți părinți) că și dacă iau bac-ul tot nu au unde lucra. Sau și dacă termină o facultate tot nu au unde lucra.
3) De la un moment dat, controlul părinților scade proporțional cu clasa în care promovează elevul. De cele mai multe ori, părinții se recunosc depășiți de situație. (Sunt sigur că ați auzit expresia: „Pe timpul meu nu era așa de greu!”, deși, cel puțin la clasele primare, schimbările nu sunt majore, în sensul că matematica este aceeași, gramatica la fel etc., doar metodele suferind schimbări.)
4) Profesorii sunt din ce în ce mai demotivați din cauza situației materiale. Din păcate, am auzit chiar de profesori care nu-și fac treaba cum trebuie la catedră pentru a da meditații particulare. Nu știu dacă este 100% adevărat, dar dacă este, atunci este foarte periculos!
Cam asta e...
pucheadorel
 
Mesaje: 291
Membru din: 05 Aug 2010, 17:43
Localitate: Gurbănești

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde felixmunteanu » 26 Iul 2011, 21:51

pentru pucheadorel:
Părerea mea este că numerotarea trebuia s-o faceţi exact invers. Din punct de vedere al deontologiei profesionale, dascălul nu are voie să acuze elevul pentru eşec şi nici să îşi asume succesele sale. Elevul este în formare, el creşte după cum este hrănit, îngrijit şi educat. Toate astea nu le ia dintr-o autoservire, ci i se dau. Cine i le dă?
În rest, sunt de acord cu cele spuse, dar într-o societate bolnavă nu putem fi sănătoşi. De acolo se trag toate: şi dezinteresul profesorilor, şi dezamăgirea părinţilor, şi delăsarea elevilor. Toate se leagă.
felixmunteanu
 
Mesaje: 756
Membru din: 15 Mai 2006, 10:29

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde lucky6emi » 08 Aug 2011, 16:34

Din punctul meu de vedere rezultatele din acest an reflecta doar partial realitatea . E dureros dar, vinovata este societatea in care traim si implicit si noi cadrele didactice. De ce spun asta? Pentru ca un om cinstit si "mediocru" este dispretuit de societate. Din pacate nu toate geniile au ajuns oameni mari dar, din multi oameni mediocrii au iesit genii daca li s-au oferit conditii concrete de dezvoltare si criterii pertinente de apreciere in societate. Pentru ca societatea nu apreciaza oamenii care stiu sa faca bine ceva ci pe cei care se pot lauda cu cele mai multe diplome si cele mai multe cunostinte teoretice ( note maxime la toate!). Credeti ca le sunt utile in practica daca nu au indemanare si nu sunt facuti pentru meseria aceea (oricare ar fi ea)? Cum putem sa le pretindem tinerilor sa invete cand totul in jur le ofera exemple de a te descurca usor , fara sa te chinui ? Cum sa ne creada ei cand le spunem sa invete ca sa aiba o meserie cand el nu si-a dorit acel profil la liceu dar a ajuns acolo repartizat de calculator? Sa nu credeti ca nu stie ce vrea ! Tinerii de azi stiu foarte bine ce vor insa ramane intrebarea cum reusesc sa faca ce vor?
Ce este de facut?aceasta este intrebarea .
Cred ca , inante de toate ar trebui schimbata ierarhia valorilor in societate punand pe primul loc cinstea , corectitudinea, promovarea pe criterii reale a valorilor si apoi sa oferim stabilitate sistemului de invatamant. Schimbarile dese , bruste si radicale dezorienteaza pe tinerii care si asa sunt in continua schimbare datorita varstei. Reguli bine stabilite si respectate indiferent de nivel fara a limita exprimarea personalitatii ar face bine societatii si implicit scolii.Ma refer aici la prezenta la ore (servici), respect prin atitudine si limbaj, manifestarea in limita bunului simt a personalitatii,etc.
Apoi sa ne schimbam noi ,acceptand ca pentru a se putea dezvolta tinerii acestia (care contrar asteptarilor stiu foarte bine ce vor !)au nevoie de un mediu adecvat , un colectiv care sa-i aprecieze valoarea reala si sa-l sprijine in dezvoltarea personalitatii.
Cea mai grea lupta este cea cu tine insuti . Daca o castigi pe aceasta ,restul sunt cu siguranta victorii...
Avatar utilizator
lucky6emi
 
Mesaje: 4708
Membru din: 06 Sep 2005, 16:46
Localitate: Arad

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde craciun_rodica » 12 Sep 2011, 22:48

De acord cu multe din cele spuse de dumneavoastra. Din pacate vorbim de un cerc vicios pe care nu stiu cum l-am putea intrerupe. De cel putin 10 ani absolvirea liceului s-a transformat intr-o formalitate (am auzit de prea multe ori expresia "bacul se ia nu se da"). Tinerii absolventi au intrat apoi la diverse facultati, de unde au absolvit la fel de usor. O parte din ei au ales sa intre in invatamant, iar acum, de la catedra sunt la fel de suparati ca "tineretul din ziua de azi nu mai invata". Am asistat la cateva ore tinute de colegi mai tineri. Le-am admirat entuziasmul, priceperea in a descarca de pe internet materiale sau de alcatui fise de lucru atractive. Dar continutul stiintific era ... sub nivelul marii. Si daca eu "dau" atat de putin elevilor mei, cum as putea sa le "cer".
Imi dau seama ca generalizez si pentru colegii mai tineri mesajul meu poate parea ofensator. Chiar mi-ar parea rau sa cred ca am jignit, dar daca am facut-o...scuzele mele.
Cea de-a doua mare problema vine din afara scolii: Modelele promovate (violent, agresiv promovate) ii incurajeaza atat pe elevi, cat si pe parintii lor sa desconsidere total actul educational, venitul la scoala, profesorul. Ce mi se pare socant este ca parintii celor care au dat bacalaureatul anul acesta apartin unei generatii care a transpirat din greu la examenul de bacalaureat. Oare au uitat? Oare chiar nu inteleg ca a-ti proteja si ajuta copilul nu inseamna sa-l scutesti de venitul la scoala si sa-l menajezi permanent de orice efort (mai ales intelectual). Parintii celor care au dat bacalaureatul anul asta au citit carti la lumina lampii cand se lua lumina, si au citit carti pentru ca nu aveau altceva de facut (n-aveau baruri, discoteci, malluri, etc). Asa de repede sa fi uitat?
craciun_rodica
 
Mesaje: 3
Membru din: 15 Mar 2007, 11:13

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde costicanu » 19 Sep 2011, 18:19

Da, dar introducerea camerelor in anumite licee a fost un pic nedreapta. Trebuia sa introduca video supraveghere in toate liceele sau in niciunul. Ahh si daca introducea camere in toate liceele nu avea cine sa le supravegheze.
costicanu
 
Mesaje: 1
Membru din: 09 Feb 2009, 01:30

Re: Cum apreciati rezultatele la Bacalaureat din acest an?

Mesajde iulianhalac » 26 Oct 2011, 12:39

Din pacate au fost foarte multi respinsi ..probabil ca nu s-au pregatit deloc ....Is curios cum v-a fi bacul 2012....
iulianhalac
 
Mesaje: 1
Membru din: 26 Oct 2011, 12:19


Înapoi la Scoala in Romania

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori