Proiect european -AMBIANCE

Sectiune dedicata evenimentelor scolare, stiri de interes pentru educatori

Proiect european -AMBIANCE

Mesajde danielahobjila » 26 Noi 2009, 20:50

CADRELE DIDACTICE DE LA GRUPUL ŞCOLAR INDUSTRIAL „ŞTEFAN PROCOPIU” – VASLUI SUNT IMPLICATE ÎN DERULAREA UNUI PROIECT EUROPEAN GRUNDTVIG DESPRE CETĂŢENIA EUROPEANĂ ACTIVĂ

În perioada august 2009-iulie 2011, Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” din Vaslui este implicat în proiectul european Grundtvig „Ambitios Challenge: Active Citizens of Europe-Ambiance”, în parteneriat cu instituţii atât din sectorul formal cât şi din cel non-formal (şcoli, organizaţii şi asociaţii, instituţii de cultură etc.) din Cipru, Estonia, Lituania, Slovenia, Polonia, Spania, Italia, Marea Britanie.
Grundtvig este o subcomponentă a programului Socrates II şi îşi propune consolidarea dimensiunii europene în educaţie, aplicarea principiului educaţiei de-a lungul vieţii, situarea adultului care învaţă în centrul procesului de educaţie astfel încât acesta să joace un rol activ în societate, să-şi consolideze competenţele pe care le are sau să dobândească altele noi şi să-i fie facilitată reintrarea în structurile formale de educaţie. Programul poartă numele lui Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872), cleric şi scriitor danez, considerat părintele educaţiei adulţilor.
Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de persoane adulte, cu vârsta de peste 16 ani, care au abandonat şcoala în perioada învăţământului obligatoriu şi care doresc să-şi reia studiile într-un cadru instituţionalizat la un moment dat sau care vor să-şi perfecţioneze competenţele şi cunoştinţele referitoare la cetăţenia europeană activă. Cursanţii sunt selectaţi cu prioritate dintre adulţii care trăiesc în zone rurale izolate sau în zone devantajate din punct de vedere socio-economic şi cultural unde accesul la educaţie este redus.
Produsul final al acestui parteneriat este un curs despre cetăţenia europeană în elaborarea căruia vor fi implicaţi activ cursanţii din toate ţările partenere. În elaborarea şi testarea acestui curs se va acorda o atenţie deosebită aplicării unor metode moderne şi interactive de predare-învăţare a celor şase module stabilite: Valorile cetăţeniei europene active, Istoria europeană şi impactul acesteia asupra ţărilor membre, Consumatorul etic salvează planeta, Uniunea Europeană-fapte şi cifre, economie şi comerţ, Drepturile omului, Artă, muzică, cultură, gastronomie şi umor în Uniunea Europeană.
În perioada 1-4 noiembrie 2009 a avut loc în Cipru prima întălnire de proiect la care au participat parteneri din toate ţările implicate. De la Grupul Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” au participat trei profesori. În cadrul acestei întâlniri s-au purtat discuţii despre conceptul de cetăţenie europeană activă şi despre structura cursului, s-au distribuit responsabilităţile şi sarcinile pentru fiecare partener, s-au stabilit modalităţile de comunicare şi un plan detaliat de monitorizare, diseminare şi evaluare a proiectului şi s-a căzut de acord asupra tematicii următoarei întâlniri care va avea loc în Slovenia în februarie 2010.
Sperăm că acest proiect Grundtvig va fi un imbold pentru toate cadrele didactice în vederea implicării în acest gen de parteneriat între diverse instituţii din sectorul formal şi non-formal în scopul găsirii unor noi mijloace de a-i ajuta pe adulţi să-şi dezvolte competenţele şi abilităţile şi consolidării dimensiunii europene în educaţie potrivit căreia orice persoană, indiferent de vârstă sau de mediul din care provine, trebuie să aibă posibilitatea de a învăţa continuu.
danielahobjila
 
Mesaje: 20
Membru din: 27 Noi 2008, 11:28

Proiect european - D.A.T.E

Mesajde cimpoesuanateodora » 25 Ian 2010, 19:35

Asociatia “Stefan Procopiu” Vaslui anunta lansarea parteneriatului pentru invatare Grundtvig, cu titlul “Developing Activity Tourism in Europe” 2009-2011.
In cadrul Programului “Lifelong Learning”, cu finantare din partea Comisiei Europene prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Asociatia “Stefan Procopiu” a obtinut un grant pentru proiectul “Dezvoltarea activitatilor turistice in Europa”.
Proiectul are ca parteneri institutii din Scotia – Oatridge College, Spania – Lawton School, Malta – Innovaxin International si Olanda – Xgrant BV.
Obiectivul general al proiectului este acela de a explora nivelele de activitate turistica si de a compara caracteristicile industriei turismului din fiecare stat partener.
Principalele activitati ale proiectului implica mobilizarea personalului din organizatiile partenere pentru a intelege ce constituie activitate turistica in fiecare stat, in compararea furnizorilor si participantilor in activitati turistice, in impactul activitatilor turistice asupra mediului inconjurator si in compararea educatiei curente a adultilor in activitati turistice din fiecare stat partener.
Proiectul va implica adulti in activitatile slae din fiecare stat si deasemenea parteneri sociali, firme mici si mijlocii, agentii nationale si angajatori privati.
O conferinta de diseminare va avea loc in Scotia in septembrie 2011.


Persoana de contact: Tataru Sebastian – responsabil de proiect
Tel: 0748 857 672
cimpoesuanateodora
 
Mesaje: 1
Membru din: 09 Oct 2006, 11:12

Re: Proiect european -AMBIANCE

Mesajde danielahobjila » 19 Mar 2010, 07:48

În perioada 15-17 februarie 2010 a avut loc a doua întâlnire în cadrul proiectului „Ambitious Challenge: Active Citizens of Euroape-Ambiance” din cadrul Programului „Lifelong learning”, cu finanţare din partea Comisiei Europene. Această întâlnire a avut loc la Ljubljana (Slovenia). Din partea Grupului Şcolar Industrial „Ştefan Procopiu” din Vaslui au participat 3 profesori şi 7 cursaţi.
Iată ceilalţi parteneri din cadrul acestui proiect, prezenţi la întâlnirea din Slovenia:
1. Zeuxis Innovations Ltd, Nicosia, Cipru. Este coordonatorul proiectului. Este specializat în servicii de asistenţă tehnică pentru proiectele europene de cercetare şi dezvoltare, dar desfăşoară şi cursuri de formare (Leadership, spirit antreprenorial, dezvoltare proefsională etc) pentru diverse categorii de persoane, precum tineri întreprinzători, grupuri dezvantajate (femei supuse violenţei, emigranţi).
2. Northumberland College, Ashington, Marea Britanie. Este un colegiu situate în nord-estul Angliei, în apropierea graniţei cu Scoţia. Colegiul a fost implicat în multe proiecte internaţionale, fiind abordate teme precum inginerie, turism, sănătate etc. În oraşul Ashington se află mulţi refugiaţi , emigranţi şi persoane de alte culturi care doresc să profite de oportunitatea de a interacţiona cu persoane din diferite ţări europene.
3. Društvo mladinski ceh, Ljubljana, Slovenia. Este o organizaţie de tineret al cărei scop principal este să-i ajute pe tinerii din Slovenia să se implice activ în comunitatea în care trăiesc. Prin participarea la acest proiect, tinerii din Slovenia vor învăţa mai multe despre valorile cetăţeniei europene active, anume democraţie, participare activă, responsabilitate, implicare etc.
4. EURO-NET, Potenza, Italia. Această organizaţie funcţionează într+o zonă devantajată a Italie, unde rata şomajului este foarte ridicată. Are multă experienţă în cursuri despre cetăţenia europeană activă.
5. Union of Associations MULTIKULTURA, Krakow, Polonia.
6. College of Social Sciences, Klaipeda, Lituania. Este o instituţie de învăţământ superior al cărei scop principal este educarea tinerilor în domenii precum afacerile, servicii şi diverse sfere sociale.Colegiul are experienţă în munca cu minorităţi naţionale, persoane cu nevoi speciale sau expuse riscului de excluziune socială.
7. Estonian Survival Society (ESS), Voru, Estonia. Este o organizaţi non-profit înfiinţată în anul 2006 al cărei scop principal este de a-i învăţa şi ajuta pe oameni să se descurce în situaţii de criză. 8. ONECO, Sevilla, Spania. Este o organizaţie de consultanţă mai ales în ceea ce priveşte proiectele de cooperare naţională şi internaţională. În ultimii ani a participat la foarte multe iniţiative europene referitoare la cetăţenia europeană.
Pentru întâlnirea din Slovenia, partenerii au avut de prezentat unul dintre capitolele cursului despre cetăţenie europeană, punând accentul pe trei elemente: intenţia modulului, idei principale şi exemple de bună practică. România a prezentat înformaţii despre al patrulea capitol, anume „Uniunea Europeană-fapte şi cifre, economie şi comerţ”. Partenerul din Spania, care a avut de pregătit capitolul „Istoria europeană şi impactul acesteia asupra ţărilor membre”, a prezentat scurte informaţii despre ţările implicate în proiect în limba spaniolă şi în limba engleză. Informaţiile prezentate despre caracteristicile ţărilor partenere au fost elaborate de către cursanţii spanioli.
Activităţile cursanţilor s-au desfăşurat separat de activităţile staff-ului. Cursanţii au vizitat diverse organizaţii de tineret, asemănătoare celor implicate în parteneriat, şi au fost implicaţi în diverse activităţi interactive care au avut ca temă ţările europene şi principalele lor caracteristici.
În cadrul întâlnirii din Slovenia s-a discutat despre elaborarea cursului într-un mod cât mai atractiv şi interactiv; în urma acestor discuţii s-a decis elaborarea unui joc cu întrebări organizate pe cele 6 module.
Următoarea întâlnire va avea loc în Estonia în iunie. Fiecare partener va avea de pregătit întrebări pentru modulul prezentat în cadrurl întâlnirii din Slovenia, întrebări pentru modulul VI „Artă, muzică, cultură, gastronomie şi umor în Uniunea Europeană” (aceste întrebări vor fi elaborate de către cursanţi), precum şi câte 20 de provocări pentru fiecare modul.
danielahobjila
 
Mesaje: 20
Membru din: 27 Noi 2008, 11:28


Înapoi la Stiri si evenimente

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron